Lege noua: Pasunile comunale vor fi atribuite crescatorilor de animale din localitate, pe o perioada de 7 si 10 ani
Pe masa Senatului se afla un nou proiect de lege cu privire la contractele de atribuire, concesiune si inchiriere a pasunilor comunale. Proiectul de lege reglementeaza durata contractelor, intre 7 si 10 ani si obligatia conform careia suprafetele revin numai crescatorilor de animale din respectiva unitate administrativ-teritoriala.
Legea pentru modificarea completarea si completarea Ordonantei de urgenta 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 are nevoie de votul camerei decizionale (Camera Deputatilor) pentru a putea fi promulgata de presedintele Klaus Iohannis si de a intra in vigoare.
Senatul a adoptat cu 70 de voturi "pro", zero contra si 22 de abtineri pentru proiectul ce aduce noutati pentru utilizatorii de pasuni.
Pasuni inchiriate pe o perioada de 7 si 10 ani
Initiativa legislativa prevede ca pasunile sa fie inchiriate proportional cu numarul de animale, pe o perioada de 7 si 10 ani. De asemenea, punerea in valoare a pajistilor aflate in domeniul public al comunelor, oraselor, municipiilor tine de folosirea eficienta a acestora.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Prin unitatile administrativ-teritoriale, in conformitate cu hotararile consiliilor locale, in baza cererilor crescatorilor de animale, persoanelor fizice sau juridice se pot incheia contracte de concesiune/inchiriere pentru suprafetele de pajisti disponibile, proportional cu efectivele de animale detinute de exploatatie.
Animalele trebuie inscrise in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) si/sau in Sistemul de Identificare si Inregistrare a Ecvideelor (SIIE).
Conform prevederii noului proiect, contractul poate avea o durata de minim 7 ani si maxim 10 ani.
Domiciliul fermierilor
In conditiile in care fermierii au domiciliul in comuna unde inchiriaza pasunea, primariile pot decide sa atribuie direct fara licitatie crescatorilor de animale. Astfel, fermierii trebuie sa fie membrii ai colectivitatii locale, sa aiba domiciliul sau sediul social pe teritoriul localitatii unde doreste inchirierea.
"Unitatile administrativ-teritoriale, prin primari, in conformitate cu hotararile consiliilor locale, in baza cererilor crescatorilor de animale, persoane fizice sau juridice avand animalele inscrise in RNE si/sau in SHE, membri ai colectivitatii locale sau care au domiciliul sau sediul social pe teritoriul localitatii respective, incheie contracte de inchiriere prin atribuire directa, in conditiile prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, pentru suprafetele de pajisti disponibile, proportional cu efectivele de animale detinute in exploatatie, pe o perioada cuprinsa intre 7 si 10 ani", conform documentului aprobat de Senat.
Suprafetele de pasuni ramase nealocate se atribuie crescatorilor de animale, persoane fizice sau juridice care au animalele inscrise in Registrul National al Exploatatiilor si/sau in SHE.
"Asociatiile crescatorilor locali, persoanele juridice cu sediul social pe teritoriul localitatii respective care solicita incheierea de contracte de inchiriere pentru pajistile aflate in domeniul privat al comunelor, oraselor, respectiv al municipiilor depun un tabel cu membrii asociatiei, crescatorii locali de animale avand un numar de animalele inscrise in Registrul national al exploatatiilor si/sau in SHE care asigura incarcatura minima, conform prevederilor art. 10 alin. (1)", conform proiectului de lege.
Beneficiarii proiectului
Fermierii care pot inchiria pasuni comunale sunt crescatorii de animale, ce au animalele inscrise in RNE, dar si cei care detin cai si pot asigura o incarcatura minima de 0,3 UVM/hectar.
"Crescatorii de animale, persoane fizice, care au animalele inscrise in Registrul national al exploatatiilor (RNE) si/sau in SIIE/crescator de animale, persoana juridica de drept public sau de drept privat, constituita conform prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, avand animale proprii sau ale fermierilor membri inscrise in RNE si/sau in SHE, care desfasoara activitati agricole specifice categoriei de folosinta pasuni si fanete, conform clasificarii statistice a activitatilor economice in Uniunea Europeana pentru productia vegetala si animala, care depune legal dreptul de folosinta asupra suprafetei agricole si care valorifica pasunea prin pasunare cu efective de animale sau prin cosire cel putin o data pe an", se arata in document.
Mai jos puteti citi proiectul de lege pentru modificarea completarea Ordonantei de urgenfa 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente pentru modificarea completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Lege - pentru modificarea completarea Ordonantei de urgenfa 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente pentru modificarea completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
Articol unic
Ordonanta de urgenta nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 267 din 13 mai 2013, aprobata cu modificari si completari prin Legea 86/2014, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La litera d) al articolului 2, punctui (i) Lse modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(i) crescator de animale, persoana fizica, avand animalele inscrise in Registrul national al exploatatiilor (RNE) si/sau in SIIE/crescator de animale, persoana juridica de drept public sau de drept privat, constituita conform prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, avand animale proprii sau ale fermierilor membri inscrise in RNE si/sau in SHE, care desfasoara activitap agricole specifice categoriei de folosinta pasuni si fanete, conform clasificarii statistice aactivitaplor economice in Uniunea Europeana pentru producpa vegetala§i animala, care depne legal dreptui de folosin^a asupra suprafe^ei agricole si care valorifica pasunea prin pasunare cu efective de animale sau prin cosire cel putin o data pe an; sau”
2. La articolul 2, dupa litera g) se introduce o noua litera, lit. h), cu urmatorul cuprins:
”h) Sistemul de Identificare si Inregistrare a Ecvideelor (SHE) - colectia de date in format electronic realizata potrivit Ordinului comun al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al presedintelui Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a ecvideelor.”
3. Alineatele (1), (2) si (2^) ale articolului 9 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
”(1) Pentru punerea in valoare a pajistilor aflate in domeniul public al comunelor, oraselor, respectiv al municipiilor si pentru folosirea eficienta a acestora, unitaple administrativ-teritoriale, prin primari, in conformitate cu hotararile consiliilor locale, in baza cererilor crescatorilor de animale, persoane fizice sau juridice avand animalele inscrise in RNE si/sau in SHE, incheie contracte de concesiune/inchiriere, in conditiile legii, pentru suprafetele de pajisti disponibile, proportional cu efectivele de animale detinute in exploatatie, pe o perioada cuprinsa intre 7 si 10 ani.
(2) Pentru punerea in valoare a pajistilor aflate in domeniul privat al comunelor, oraselor, respectiv al municipiilor si pentru folosirea eficienta a acestora, unitatile administrativ-teritoriale, prin primari, in conformitate cu hotararile consiliilor locale, in baza cererilor crescatorilor de animale, persoane fizice sau juridice avand animalele inscrise in Registrul national al exploatatiilor si/sau in SHE, membri ai colectivitatii locale sau care au domiciliul sau sediul social pe teritoriul localitatii respective, incheie contracte de inchiriere prin atribuire directa, in conditiile prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, pentru suprafetele de pajisti disponibile, proportional cu efectivele de animale detinute in exploatatie, pe o perioada cuprinsa intre 7 si 10 ani. Suprafetele de pajisti ramase nealocate se atribuie in conditiile prevederilor alin. (1) crescatorilor de animale persoane fizice sau juridice avand animalele inscrise in Registrul national al exploatatiilor si/sau in SHE.
(2^) Asociatiile crescatorilor locali, persoanele juridice cu sediul social pe teritoriul localitatii respective care solicita incheierea de contracte de inchiriere pentru pajistile aflate in domeniul privat al comunelor, oraselor, respectiv al municipiilor depun un tabel cu membrii asociatiei, crescatorii locali de animale avand un numar de animalele inscrise in Registrul national al exploatatiilor si/sau in SHE care asigura incarcatura minima, conform prevederilor art. 10 alin. (1).”
4. La articolul 12 alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(2) Pajistile prevtote la alin. (1) pot fi utilizate numai de catre crescatorii de animale, persoane fizice/juridice avand-animalele inscrise in RNE si/sau in SHE, care indeplinesc conditiile prevazute la art. 9 alin. (6).”
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>