Legea privind cosul minim lunar pentru un trai decent, intoarsa in Parlament
Klaus Iohannis a decis sa trimita Legea privind cosul minim lunar pentru un trai decent inapoi in Parlament, intrucat a identificat unele probleme.
Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea cosului minim de consum lunar are ca obiect de reglementare inlocuirea conceptului de cos minim de consum lunar cu unul nou, respectiv cel de cos minim de consum pentru un trai decent, stabilirea structurii si componentelor acestuia precum si a procedurii de actualizare a valorii sale.
"Prin noua anexa a OUG nr. 217/2000, astfel cum este modificata prin legea transmisa la promulgare, cosul minim de consum pentru un trai decent, conform structurii si componentelor reglementate si raportat la preturile valabile in septembrie 2018, are valoarea de 6762 lei/luna. Totodata, prin art. I pct. 3 - art. 11 din OUG nr. 217/2000 – se prevede: «Valoarea cosului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualizeaza anual de catre Institutul National de Statistica si se aproba prin hotarare a Guvernului». Or, daca legiuitorul a prevazut prin lege valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent, modificarea acestui cuantum nu se poate realiza altfel decat printr-un act cu aceeasi forta juridica, respectiv tot prin lege”, a scri Iohannis in cererea de reexaminare.
Seful statului considera ca o asemenea modalitate de reglementare, ce ar permite modificarea unei legi printr-o hotarare a Guvernului, ”echivaleaza cu o infrangere a principiului separatiei puterilor in stat, dar si a ierarhiei actelor normative, astfel cum este aceasta stabilita prin Constitutie”.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Respectarea acestor principii presupune cu necesitate reanalizarea de catre Parlament atat a anexei, cat si a prevederilor art. I pct. 3 din legea supusa reexaminarii. Reanalizarea anexei se impune si din perspectiva necesitatii stabilirii unei structuri bazate pe criterii si metodologii obiective si a unor componente raportate la unitati de referinta compatibile cu cele utilizate de institutiile cu competente in stabilirea valorii unora dintre componentele cosului minim. In plus, pentru a nu pune probleme in aplicare, consideram ca Parlamentul ar trebui sa aiba in vedere si normativizarea NOTEI anexei, intrucat unele din dispozitiile acesteia tin chiar de corpul legii, iar parte dintre acestea ar putea face obiectul unei anexe distincte”, ami scris Iohannis.
In plus, in textul cererii de reexaminare, Iohannis apreciaza ca, potrivit art. I pct. 4 din legea transmisa la promulgare, cosul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si a politicii salariale.
"In acest context, semnalam ca salariul de baza minim brut pe tara este reglementat de Codul Muncii - ce constituie cadrul normativ general al raporturilor de munca. Astfel, potrivit art. 164 alin. (1), teza I din acest act normativ «salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor». Deoarece cosul minim de consum pentru un trai decent va constitui unul dintre elementele de fundamentare a salariului de baza minim brut pe tara, consideram ca Parlamentului ii revine sarcina de a analiza si in ce masura structura, componentele si valoarea acestui cos trebuie sa fie stabilite prin lege”, se mai arata in cererea de reexaminare.
In plus, Iohannis semnaleaza faptul ca ”modificarea sau completarea unui act normativ este admisa numai daca nu se afecteaza conceptia generala ori caracterul unitar al acelui act sau daca nu priveste intreaga ori cea mai mare parte a reglementarii in cauza, in caz contrar actul se inlocuieste cu o noua reglementare, urmand sa fie in intregime abrogat".
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>