Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea privind cosul minim lunar pentru un trai decent, intoarsa in Parlament

legea-privind-cosul-minim-lunar-pentru-un-trai-decent-intoarsa-in-parlament

Klaus Iohannis a decis sa trimita Legea privind cosul minim lunar pentru un trai decent inapoi in Parlament, intrucat a identificat unele probleme.


Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea cosului minim de consum lunar are ca obiect de reglementare inlocuirea conceptului de cos minim de consum lunar cu unul nou, respectiv cel de cos minim de consum pentru un trai decent, stabilirea structurii si componentelor acestuia precum si a procedurii de actualizare a valorii sale.
 
"Prin noua anexa a OUG nr. 217/2000, astfel cum este modificata prin legea transmisa la promulgare, cosul minim de consum pentru un trai decent, conform structurii si componentelor reglementate si raportat la preturile valabile in septembrie 2018, are valoarea de 6762 lei/luna. Totodata, prin art. I pct. 3  -  art. 11   din OUG nr. 217/2000 – se prevede: «Valoarea cosului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualizeaza anual de catre Institutul National de Statistica si se aproba prin hotarare a Guvernului».  Or, daca legiuitorul a prevazut prin lege valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent, modificarea acestui cuantum nu se poate realiza altfel decat printr-un act cu aceeasi forta juridica, respectiv tot prin lege”, a scri Iohannis in cererea de reexaminare.
 
Seful statului considera ca o asemenea modalitate de reglementare, ce ar permite modificarea unei legi printr-o hotarare a Guvernului, ”echivaleaza cu o infrangere a principiului separatiei puterilor in stat, dar si a ierarhiei actelor normative, astfel cum este aceasta stabilita prin Constitutie”.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Respectarea acestor principii presupune cu necesitate reanalizarea de catre Parlament atat a anexei, cat si a prevederilor art. I pct. 3 din legea supusa reexaminarii. Reanalizarea anexei se impune si din perspectiva necesitatii stabilirii unei structuri bazate pe criterii si metodologii obiective si a unor componente raportate la unitati de referinta compatibile cu cele utilizate de institutiile cu competente in stabilirea valorii unora dintre componentele cosului minim. In plus, pentru a nu pune probleme in aplicare, consideram ca Parlamentul ar trebui sa aiba in vedere si normativizarea NOTEI anexei, intrucat unele din dispozitiile acesteia tin chiar de corpul legii, iar parte dintre acestea ar putea face obiectul unei anexe distincte”, ami scris Iohannis.
 
In plus, in textul cererii de reexaminare, Iohannis apreciaza ca, potrivit art. I pct. 4 din legea transmisa la promulgare, cosul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si a politicii salariale.
 
"In acest context, semnalam ca salariul de baza minim brut pe tara este reglementat de Codul Muncii - ce constituie cadrul normativ general al raporturilor de munca. Astfel, potrivit art. 164 alin. (1), teza I din acest act normativ «salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor». Deoarece cosul minim de consum pentru un trai decent va constitui unul dintre elementele de fundamentare a salariului de baza minim brut pe tara, consideram ca Parlamentului ii revine sarcina de a analiza si in ce masura structura, componentele si valoarea acestui cos trebuie sa fie stabilite prin lege”, se mai arata in cererea de reexaminare.
 
In plus, Iohannis semnaleaza faptul ca ”modificarea sau completarea unui act normativ este admisa numai daca nu se afecteaza conceptia generala ori caracterul unitar al acelui act sau daca nu priveste intreaga ori cea mai mare parte a reglementarii in cauza, in caz contrar actul se inlocuieste cu o noua reglementare, urmand sa fie in intregime abrogat".

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016