Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 23 - 29 aprilie 2024. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa

prognoza-agrometeorologica-23-29-aprilie-2024-instabilitatea-atmosferica-se-va-manifesta-prin-ploi-locale-cu-caracter-de-aversa

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 23 - 29 aprilie 2024.


Caracteristici meteorologice

 
Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 5...19°C, limite apropiate de mediile multianuale, in aproape toate zonele de cultura.
 
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 9...24°C, la nivelul intregului teritoriu agricol.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre 0...14°C in toate regiunile, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 8...18°C in aproape toata tara, limite favorabile desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de primavara, precum si efectuarii semanatului la speciile prasitoare.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, in cea mai mare parte a regiunilor.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica), pe suprafete extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia si Muntenia, local estul si sudul Transilvaniei. 
 
Rezerva de apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim in Maramures, Crisana si Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul, sudul si estul Munteniei, estul Moldovei si al Dobrogei.
 
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Crisana, Transilvania si Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si a Moldovei, izolat nord-estul Banatului si nordul Olteniei. 
 
In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, local nordul, vestul si nord-vestul Banatului, nordul, estul, centrul, sudul si sud-estul Moldovei, izolat vestul si sud-vestul Munteniei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata).
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Ca urmare, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole se vor desfasura pe ansamblu normal in majoritatea zonelor agricole, iar in depresiunile din centrul tarii, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi usor incetinite, pe fondul temperaturilor minime mai scazute din aer si sol.
 
Orzul si graul de toamna infiintate in perioada optima vor parcurge alungirea tulpinii (30-100%) si inspicarea (10-30%), cu o stare de vegetatie medie si buna. In semanaturile tardive se vor continua aparitia frunzei a treia (70-100%) si infratirea (10-100%), plantele avand o vigurozitate si uniformitate medie si slaba, iar densitatea mai redusa.
 
In sudul, vestul si sud-estul teritoriului agricol, rapita se va afla in faza de inflorire (10-50%), iar in restul zonelor de cultura, se va inregistra alungirea tulpinii, butonizarea si aparitia inflorescentelor (30-100%).
 
In toate plantatiile pomicole, la speciile de samburoase (cires, piersic,visin, cais) se vor continua legarea rodului si cresterea frunzelor/lastarilor, iar la semintoase, dezmugurirea, infrunzirea, butonizarea si inflorirea.
 
La vita-de-vie se vor semnala fazele de dezmugurire, crestere a frunzelor si lastarilor, izolat fiind posibila aparitia inflorescentelor la soiurile timpurii de masa, indeosebi in podgoriile din jumatatea de sud a tarii.
 
Culturile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) se vor afla la germinare, rasarire si aparitia primelor frunze (20-100%). De asemenea, lucrarile agricole de semanat se vor desfasura pe suprafete agricole extinse, in aproape toata tara.
 
In principalele bazine specializate, sfecla de zahar isi va continua germinarea si rasarirea (10-90%), iar soiurile timpurii de cartof vor parcurge incoltirea si rasarirea.
 
Conditiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrarilor agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) cu exceptia zilelor cu precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, sfecla de zahar, cartof)
 
- Administrarea de ingrasaminte minerale complexe la speciile de toamna
 
- Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor la culturile de camp
 
- Aplicarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016