Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Legume pe gratar - caroetae frictae, rosii umplute cu cascaval, vinete trase la tigaie cu sos de rosii
Reteta de LEGUME LA GRATAR, morcovi ceapa telina pastarnac la gratar cu ulei de masline, mancare de legume la gratar pentru copii, cum se fac MORCOVII LA GRATAR
Salve, Romania! Ave, Daucus carota, moritori te salutant! Da, in seara asta mi-am tras un cearsaf peste umeri - in chip de roba - si m-am incununat drept Imperator al morcovilor, telinelor, pastarnacilor si al tuturor radacinoaselor puse la pastrare in nisip. Am cucerit imperiul beciului serbanesc pana in cele mai adanci si intunecate cotloane, de unde m-am intors cu prada bogata, pe care am depus-o drept ofranda la manerul altarului sfantului gratar. M-am intors cu vreo cinci morcovi, o telina, un pastarnac si o gogeamite ceapa bulboasa si zemoasa si usturata, ca o regina planturoasa invesmantata in galbene armuri.
Caroetae frictae este o reteta ramasa de la maestrul Marcus Gavius Apicius, bucatar celebru care se invartea in jurul tigailor prin vremea imparatului Tiberius. Morcovii fripti (caroetae frictae) au nevoie de de un gratar incins la culme, de ulei de masline si unt, iar pe langa ei nu se supara imparatul daca folosim si telina, pastarnac si ceapa.
Morcovii fripti pe gratar sunt dovada elocventa ca bucataria facea, in acea epoca, diferenta intre barbari si nobilimea Imperiului. Ei, lasa ca nici dacii nu erau mai prejos, cu ale lor papusi de dragavei - adica manunchiuri de stevie fripte pe jar si servite cu sare si otet.
Morcovii fripti (legumele pe gratar in general) sunt o solutie antica pentru o masa imbelsugata in absenta carnii. Antica, dar uite ca functioneaza si azi si da rezultate spectaculoase in bucatarie. Si asta pentru ca nu trebuie sa fii bucatar, oricine poate sa taie niste legume si sa le arunce in deradere pe fonta incinsa a unui gratar obscur, stropindu-le cu niscai picaturi de grasime.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Si pentru ca totul sa capete proportii epice, la final am fript si o rosie pe care am umplut-o de cascaval.
Ingrediente pentru LEGUME FRIPTE PE GRATAR - 3-4 morcovi
- o telina
- un pastarnac
- o ceapa mare
- o legatura patrunjel
- cimbru, sare, busuioc
- o rosie
- o felie cascaval
- unt
- zeama de lamaie
Se taie morcovii julien (fasii subtiri) si se pun pe gratarul incins si stropit cu ulei de masline. Telina si pastarnacul se taie felii, ceapa se pune bucati mai mari sau mai mici, dupa poftele inimii, in compania sfaraitoare a gratarului. Se sareaza, se da un praf de cimbru. Puteti pune si piper, eu nu am pus ca sa manance si copiii.
Se frig legumele si pe o parte si pe cealalta, dupa cum e focul si ustensila. La mine a durat 25 de minute toata povestea. Cand sunt facute, legumele trebuie sa fie moi, dulci, consistente si fragede. Se iau de pe gratar, se aseaza pe farfurie si se stropesc cu puuutina zeama de lamaie. Se pun cubulete de unt, sa se topeasca si sa le invaluie. Tot pe gratar frigem o rosie mare, crestata in patru, in care indesam bine cubulete de cascaval si cateva frunze de busuioc. Se tine pe gratar mai putin, cat sa ramana intreaga iar cascavalul sa se scurga precum lava Vezuviului. La sfarsit, o ploaie de patrunjel tocat bine, dar bine!
De ce am ales reteta asta? In primul rand pentru copii, care se cam saturasera de supa de pui si de legume fierte si inmuiate. Morcovii au fost de departe vedeta in aceasta zi. I-au rontait ca iepurii, pentru ca au ramas crocanti dar suficient de moi incat sa ii poata manca si Maria, cu dintisorii ei de un an. Pentru ca sunt un pic raciti, in amestecul de pe farfurie am aruncat si cativa catei de usturoi, lor le place gustul.
Pentru garnitura (da! am avut si garnitura!) am folosit ceva si mai simplu. Am decongelat o punguta de vinete, pe care le-am tras la tigaie cu unt si rosii. Pentru ca cei mici nu au voie vinete, mi-am permis sa le fac pe gustul meu, cu ardei iute in otet.
Nu stiu cum se zice pofta buna in latina, asa ca voi folosi traditionalul bon apetit!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi