Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bucate din Carpați: de la ferma ta, pe masa tuturor!
Un proiect european de avengură, pe tema dezvotării durabile în zone montane din Europa îşi propune să susţină actorii implicaţi în lanţul produselor tradţionale şi de calitate din Carpaţii Româneşti, prin comunicarea rezultatelor din cercetare într-un mod atractiv şi uşor inteligibil.
Dezvoltarea durabilă a regiunilor montane din Europa este una dintre priorităţile Uniunii Europene. Adesea însă, proiectele de cercetare se finalizează brusc, produc rapoarte lungi şi greu de digerat sau nu diseminează rezultatele importante acelora care au cea mai mare nevoie de ele: actorii din teren!
Proiectul european mountain.TRIP (www.mountaintrip.eu) îşi propune să sintetizeze rezultate din proiecte de cercetare sub forma unor ‘produse de comunicare’ interactive şi usor inteligibile. Consorţiul proiectului, din care face parte şi o tânără cercetătoare româncă stabilită în Scoţia a hotarât să pregatească un astfel de produs de comunicare pentru practicienii români!
“Pentru actorii de teren din România, vom pregăti produse de comunicare pe tema alimentelor tradiţionale de munte. Am ales aceast subiect, deoarece în România, munţii deţin 38% din teritoriul ţării iar peste 800.000 de fermieri îşi au gospodăriile în zone montane. Sistemele de agricultură montană joacă un rol foarte important, furnizând o varietate de bunuri publice (biodiversitate, peisaje culturale, managementul apelor) şi reprezentând baza economiilor locale. Mai mult, produsele de munte româneşti au un potenţial uriaş datorită calităţilor lor unice.” a declarat Cătălina Munteanu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Prin aceasta acţiune se va facilita accesul la informatii din cercetare a fermierilor, micilor producatori, procesatorilor, furnizorilor de eco-turism dar şi organizaţiilor non-guvernamentale sau instituţiilor de formare profesională. Aceste informaţii îi vor susţine în activităţile lor de zi cu zi. În acelaşi timp academicienii şi oamenii de ştiinţă vor profita de un exemplu practic despre cum îşi pot comunica cu succes cercetările proprii.
‚Bucate din Carpaţi: de la ferma ta pe masa tuturor!’ este un workshop interactiv organizat in cadrul acestui proiect. Evenimentul, care va avea loc în luna iunie, într-o locaţie rurală, lângă Sighişoara, îşi propune să creeze o imagine pozitivă produselor de munte şi să informeze participanţii despre recomandări cheie şi exemple de bune practici cu privire la producţia, procesarea şi marketingul acestor produse. In acest scop, consorţiul proiectului a realizat mai multe broşuri informative care vor fi prezentate la eveniment. Evenimentul va servi ca un exemplu pentru ONG-uri sau instituţii de formare profesională din domeniul produselor alimentare de calitate care doresc sa organizeze evenimente similare pe viitor.
“La finalul proiectului mountain.TRIP vom pune la dispoziţia oricarei instituţii interesate un set de instrumente (instructiuni pentru realizarea unui workshop propriu, broşuri informative, exemple de bune practici) cu ajutorul cărora informaţiile relevante vor fi în continuare diseminate grupurilor ţintă.”
“Sunt încrezătoare ca munca mea în acest proiect va susţine o dezvoltare durabilă a zonelor montane româneşti, şi că va încuraja o agricultură locală, tradiţională şi extensivă. Consumatorii trebuie să înveţe să preţuiască produsele tradiţionale şi locale de calitate, în timp ce producătorii şi procesatorii trebuie să fie ajutaţi si încurajaţi în activităţile lor - Munţii Carpaţi au un potenţial uriaş!...
... iar oamenii de ştiinţă nu trebuie să uite ca mesajele lor trebuie transmise pe întelesul grupului ţintă şi prin canalele de informare pe care acesta le foloseşte – alfel ei vor rămâne în turnul de fildeş, în timp ce actorii din teren vor continua să se confrunte cu problemele de zi cu zi” a încheiat Cătălina.
Proiectul mountain.TRIP este finanţat de catre Uniunea Europeana, prin programul FP7 şi are ca obiectiv comunicarea informaţiilor din cercetare către actorii de teren din zonele montane ale Europei. Consorţiul proiectului este format din Austrian Academy of Sciences - Austria, Centre for Mountain Studies (University of Highlands and Islands) - Scotia, Euromontana (European Association for Mountain Areas) - Belgia, Mountain Research Initiative – Elvetia, Jagiellonian University – Polonia şi Institutul Ecologic - Germania.
Alte workshopuri şi activitati pe teme legate de dezvoltarea durabilă în zone montane vor fi organizate în Spania, Polonia şi Austria.
Proiectul furnizează de asemenea o platformă interactivă online pentru toţi cei interesaţi în rezultate de cercetare din zone montane din Europa. Mai multe informaţii pe www.mountaintrip.eu.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News