Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CE vrea sa reduca 40% din banii alocati Romaniei pentru despagubirea fermierilor

ce-vrea-sa-reduca-40-din-banii-alocati-romaniei-pentru-despagubirea-fermierilor

Comisia Europeana intentioneaza sa taie 40% din banii alocati Romaniei pentru despagubirea fermierilor. Acest procent vizeaza banii acordati ca suport pentru statele membre in lupta cu epidemiile de boli si daunatori la animale si plante.


In cadrul reuniunii Consiliului de Agricultura si Pescuit, mai multe state membre, printre care si tara noastra, au depus o nota prin care cer ca sumele sa nu fie reduse.
 
In cadrul reuniunii de la Luxemburg, Stella Kyriakides - Comisar European pentru Sanatate si siguranta alimentara a anuntat ca CE intelege ingrijorarea tarilor membre. Totusi, recentele crize si situatia pietei energetice au pus presiune pe bugetul total al Comisiei.
 
"In ultimii ani epidemiile de boli si daunatori au crescut in ultimii ani in ciuda eforturilor facute de noi. In 2019 deja am avut opt epidemii de Gripa Aviara foarte grava si in 2022 am avut un numar crescut ajungand pana la 1.863 de epidemii de acest gen pentru pasarile de crescatorie. La fel pentru PPA. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
Deci vorbim despre o crestere dramatica in acest proces si mai ales Gripa Aviara sau PPA au niste efecte absolut enorme la nivel de UE si trebuie sa luam o pozitie de control pentru a atenua acest fenomen. Aceste epidemii au pus poveri asupra bugetului pietei unice si programul comun de cofintare de la 40% pana la 70%, acest buget va fi suficient pentru a acoperi toate cererile dumneavoastra. 
 
Dar totusi va asigur de faptul ca am incercat si facem eforturi in continuare pentru a gasi niste solutii financiare alternative. Daca nu identificam o altenativa atunci gestionarea durabila si corecta este esentiala. Si trebuie sa facem atunci eforturi cu totii", a explicat Stella Kyriakides in cadrul sedintei.
 
Comisia sustine reducerea temporara cu 40% pana in 2025. Aceasta vizeaza sumele  acordate tarilor membre pentru programele fitosanitare si veterinare care trebuiau sa tina in control si sa stopeze inmultirea in interiorul UE.
 
"Ca atare am propus o reducere temporara pentru programele veterinare si fitosanitare prin masurile de urgenta, deci o reducere cu 40 la suta pana in 2025. Se reduce astfel rata pentru toate acordurile de credite care urmeaza sa fie semnate cu efect retroactiv. 
 
Totusi imi dau seama ca sunt ingrijorari clare cu privire la impactul financiar al acestor masuri asupra bugetului dumneavoastra national. Sa nu uitam domnilor ministri ca in ultimii 2 ani bugetul european a fost supus la niste tensiuni incredibile din cauza crizelor neanticipate, inclusiv Covid si razboiul din Ucraina dar si criza actuala energetica. In aceste conditii nu putem sa semnam acordul de credite fara asigurare ca vom avea si resursele bugetare. 
 
Si nu vom pune sub semnul intrebarii eforturile viitoare pentru a gestiona bolile la animale si culturilor. Reducerea ratei de cofinantare ne va permite sa avem in continuare acorduri de credite pentru eradicarea masurilor de urgenta la nivel national. Intelegem ca aceasta reducere temporara inseamna o povara suplimentara pentru statele membre dar in aceeasi masura trebuie sa fim puternici si sa asiguram o gestionare durabila financiara", a explicat aceasta.
 
De asemenea, Petre Daea a sustinut un discurs in cadrul reuniunii in care a mentionat ca o astfel de reducere va afecta grav derularea programelor de supraveghere, control si eradicarea a unor boli ce afecteaza fermele zootehnice.
 
”Romania este semnatara a notei de informare si consideram ca o astfel de reducere va afecta grav derularea programelor de supraveghere, control si eradicare a unor boli cum ar fi Rabia, Salmonella, Gripa Aviara, Pesta Porcina Africana (PPA), Encefalopatia Spongiforma bovina, si altele. 
 
Pentru programele viitoare nu se poate face o predictie exacta dar aparitia Variolei ovine/caprine precum si persistenta Gripei Aviare si a PPA pot indica posibilitatea de a ne confrunta in anii urmatori cu o situatie dificila. 
 
Fara o sustinere financiara predictibila si constanta nu putem face fata provocarilor multiple cu care ne confruntam iar reducerea retroactiva a finantarii va dezvolta sentimentul neincrederii in prevenirea si combaterea bolilor la animale si plante. Decontarea sumelor pentru actiunile trecute este neproductiva si paguboasa”, a spus Petre Daea.
 
Consiliul a luat act de nota de informare oferita de Austria si Ungaria si sustinuta de catre Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania.
 
Comisia a propus reducerea ratei de cofinantare pentru situatii de urgenta cu 40%. Procentul vizeaza toate acordurile de grant care nu au fost inca semnate. In ceea ce priveste programele nationale veterinare si fitosanitare anuale, acestea se vor reduce cu 40% timp de trei ani, din 2023 pana in 2025. De asemnea, treptat se va elimina si cofinantarea tuberculozei bovine pana in 2023, in loc de 2024. 
 
Programul pentru piata unica reprezenta instrumentul financiar ce sprijinea tinerea sub control a bolilor si daunatorilor. In ceea ce priveste perioada 1 ianuarie 2021 - 31 decembrie 2027, pachetul financiar pentru implementarea PSM a fost stabilit la 4.208.041.000 euro. Din aceasta suma, 1.680.000.000 euro sunt alocati pentru controlul bolilor (competenta Lantului Alimentar). 
 
Pentru fiecare an in timpul perioadei de programare a fost stabilita contributia de urgenta a masurilor la 19.000.000 euro. Sumele au fost stabilite in acordul obligatoriu al cadrului financiar multianual.
 
De asemenea, aparitia fara precedent si continua a bolilor in intreaga Uniune a condus la o sarcina neasteptata in ceea ce priveste capacitatea de raspuns in situatii de urgenta. Astfel, cofinantarea anticipata de aproximativ 450.000.000 euro pana in vara anului curent a depasit cu mult bugetul UE disponibil.
 
"Scaderea sprijinului financiar pentru programele nationale anuale ar avea drept rezultat scaderea rezultatelor asteptate. Astfel de modificari ale resurselor financiare ar putea prezenta riscuri pentru statele membre de a mentine un nivel ridicat al sanatatii plantelor si animalelor si al alimentelor sigure in Uniune. 

In plus, reducerile ratelor de cofinantare nu ar avea doar o influenta negativa asupra bugetelor nationale ale statelor, dar ar creste semnificativ si povara financiara asupra fermierilor si intregul sector agricol. Acest lucru ar putea duce la pierderea grava a increderii in veterinari si serviciile fitosanitare si programele acestora, punand in pericol nu numai actiunile curente, ci si introducerea de noi proiecte", se arata in nota de informare depusa la Consiului de ministri.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016