Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum iti poti dezvolta propria ferma cu pana la 25.000 de euro de la UE

Cel putin 13.000 de agricultori sub 40 de ani pot primi pana la 25.000 de euro nerambursabili de la Uniunea Europeana, pentru a-si dezvolta propria ferma, daca aplica la masura 112 a Comisiei Europene, numita "Instalarea tinerilor fermeri".

Masura poate fi accesata in Romania de la sfarsitul anului 2008 si pana in 2013 si este disponibila pentru toti fermierii care doresc sa isi dezvolte o afacere in domeniul agricol. Rezultatele imediate ale accesarii celor 25.000 de euro sunt cresterea suprafetei cultivate si implicit a productiei agricole.


Ce trebuie sa faci ca sa beneficiezi de cei 25.000 de euro

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Aceasta este si intrebarea pe care Alina Patrascu, 35 de ani, agricultor din comuna Piscu, judetul Galati, si-o pune atunci cand aude ca poate lua gratis bani europeni.

"Nu am auzit de masura aceasta, dar as fi interesata sa stiu unde trebuie sa ma duc si daca cei 500 de metri patrati pe care ii am imi permit sa primesc vreun ban", a declarat Alina Patrascu pentru ZF. Ea cultiva vita-de-vie si porumb.

Exista cinci conditii pe care aplicantii trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de banii de la Uniunea Europeana: sa aiba sub 40 de ani, sa-si dezvolte pentru prima data o ferma (deci sa puna bazele unei afaceri), trebuie sa fie membrii unei familii de fermieri si sa fi lucrat mai mult de 50% din timpul lor de munca in cadrul fermei (nu neaparat a lor) in ultimul an. Mai este nevoie de un plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul fermei si de studii in domeniul agricol pe care aplicantii trebuie sa le aiba.

Pentru a dovedi ca este membru al unei familii de fermieri si ca a muncit mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul fermei in ultimul an, este suficient ca aplicantul sa depuna o declaratie pe propria raspundere, potrivit informatiilor furnizate Ziarului Financiar de reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

"Declaratiile pe propria raspundere sunt suficiente deoarece ajuta la functionarea rapida a proiectului", a declarat pentru ZF Constantin Nutu, director in cadrul APDRP. Cu toate acestea insa, declaratiile sunt verificate, daca nu la aplicare, atunci dupa acordarea banilor. Astfel, persoanele care, de pilda, traiesc la oras, dar au pamant la tara si vor sa aplice la acest proiect trebuie sa dovedeasca ca au lucrat intensiv in domeniul agricol in ultimul an. In caz contrar, acestia pot fi constransi sa returneze suma de bani primita de la UE.

"Orice proiect aprobat este controlat cel putin o data in cinci ani, iar cine nu a indeplinit conditiile va trebui sa plateasca", a declarat Nutu.

Pentru a dovedi studiile, este nevoie de prezentarea unei copii dupa diploma de studii de la un liceu teoretic, scoala profesionala, de arte si meserii in domeniul agricol, veterinar si economic cu profil agricol.

Cei care au absolvit licee teoretice, cu alt profil decat cel agricol, trebuie sa urmeze un curs de calificare in domeniul agricol de minim 150 de ore, care poate fi efectuat la orice institutie sau agentie care ofera astfel de calificari.

"Cursurile sunt necesare deoarece nimeni nu poate incepe o afacere in domeniul agricol daca nu are cunostinte", a explicat pentru ZF Gratiela Tiron, director de comunicare in cadrul Ministerului Agriculturii.

Consultanta pentru intocmirea dosarului de aplicare este gratuita si poate fi gasita la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola. Pana la 8 august 2009 au fost depuse 661 de proiecte in valoare de 13,8 milioane de euro. Dintre acestea au fost aprobate 447 de proiecte in valoare de 9 milioane de euro. In total, 337 de milioane de euro sunt bugetati din fonduri europene si nationale pentru acest program.

Dosarul, care este depus la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (OJPDRP) cuprinde in primul rand o cerere de finantare in care se pot inscrie suprafetele, animalele, pasarile si familiile de albine pentru care solicitantul are documente de proprietare sau arenda.

Acestea trebuie sa fie inregistrate in Registrul Fermelor inaintea solicitarii sprijinului financiar.

Banii vin in doua transe, prima de 60% din suma obtinuta si apoi 40%. De asemenea, suma de bani variaza in functie de bunurile trecute de agricultor in cererea de finantare.

Citeste mai mult in Ziarul Financiar
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016