Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
FNPAR și AGROSTAR îi cer președintelui Traian Băsescu revitalizarea Comisiei prezidențiale de agricultură
Federația Națională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) și Federația AGROSTAR îi solicită președintelui României Traian Băsescu revitalizarea Comisiei prezidențiale de agricultură, care să întocmească o strategie pentru acest sector. Demersul vine ca urmare a faptului că până acum Ministerul Agriculturii s-a dovedit incapabil să pună la punct o strategie coerentă care să conducă la relansarea agriculturii românești.
Astfel, s-a ajuns în situația ca în România anului 2010 să existe circa 3 milioane de hectare teren arabil nelucrat; producţiile medii pe terenurile lucrate sunt în jur de 3 tone grâu / hectar, aproximativ 4 tone porumb / hectar, iar la rapiță și floarea soarelui în jur de 1,6 tone / hectar.
Din aproape 3 milioane hectare teren arabil amenajate pentru irigat în anul 1989, România a reușit în anul 2010 să irige 70 mii hectare.
În ultimii 10 ani mai mult de 500 mii hectare au fost vândute străinilor care în cea mai mare parte l-au lăsat în paragină, cu speranța că îl vor vinde la prețuri mult mai mari în viitor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
În această perioadă cercetarea agricolă românească a ajuns în pragul colapsului și multe specializări din liceele de profil agricol au dispărut, tinerii nefiind încurajați să urmeze astfel de specializări.
Consecințele sunt următoarele: România a devenit un importator constant și masiv de produse agroalimentare; prețurile de cost ale produselor agricole autohtone sunt mai mari decât ale celor de import; oferta de produse agroalimentare românești în marile magazine este din ce în ce mai mică; importurile de produse alimentare devin o povara greu de suportat pentru țară, implicit de către populație.
FNPAR și AGROSTAR apreciază că o strategie pe termen mediu și lung, cu un buget adecvat ar putea ca în circa 10 ani să ducă la dublarea producțiilor medii la hectar ajungând , în același timp să nu mai existe teren arabil nelucrat.
Astfel, agricultura ar asigura cetățenilor ei alimente suficiente, bune calitativ, la prețuri rezonabile, iar agricultorilor venituri decente în măsură să susțină continuarea activităților lor.
De asemenea, România ar avea posibilitatea să fie un exportator important de produse agricole atât pe piața europeană cât și pe cea internațională.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura