Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In 2009, suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui va scădea cu până la 30%
Suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui va scădea cu până la 30% în 2009, comparativ cu anul precedent, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), Viorel Matei. Potrivit acestuia, motivul pentru care agricultorii vor renunţa la aceste culturi îl reprezintă preţul mic cu care se vinde floarea-soarelui în acest moment. "Preţul la care se comercializează acum floarea-soarelui este undeva la 0,7 lei pe kilogram şi, cu siguranţă, acest preţ nu va mai evolua deoarece piaţa europeană este destul de echilibrată la producţia de floarea-soarelui", a spus reprezentantul FNPAR, citat de NewsIn.
Viorel Matei a precizat că pentru cultivarea şi întreţinerea unui hectar de floarea-soarelui sunt necesare de la 2.400 lei la 2.800 lei, iar producţia medie pe hectar este de maximum două tone, ceea ce îi duce în pierdere pe agricultori. "La asemenea costuri, calculând media ce poate fi obţinută pe hectar cu preţul de vânzare, producătorii nu vor reuşi decât să aibă pierderi de până la 1.000 lei pe hectar. Nu ştiu cine şi-ar putea dori asta", a mai spus Matei.
În plus, Viorel Matei a mai adăugat că agricultorii vor înlocui culturile de floarea-soarelui cu orzoaică, costurile fiind mai reduse.
Potrivit reprezentantului Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli , soluţiile de a împiedica această situaţie ar fi acordarea unei intervenţii pe produs sau o majorare a subvenţiei la hectar. "O intervenţie de circa 400 lei pe hectarul de floarea-soarelui cultivat ar fi o soluţie pentru a împiedica această reducere. De asemenea, dacă am primi şi noi măcar jumătate din cât primesc ceilalţi agricultori din Europa, ne-ar ajuta foarte mult", a explicat Matei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Totodată, preşedintele FNPAR declara la sfârşitul anului trecut că şi suprafaţa cultivată de porumb va scădea cu 30% faţă de 2008, fiind, de asemenea, influenţată de costul mic al porumbului pe piaţă.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura