Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
INSOMAR: Asteptarile agricultorilor romani au scazut dupa aderare
Dupa doi ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, romanii din mediul rural nu mai sunt la fel de increzatori in faptul ca veniturile gospodariilor, subventiile pentru agricultori, sau posibilitatea de a-si vinde produsele agricole vor creste, asa cum sperau in anul 2005, informeaza un sondaj realizat de Institutul National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR), citat de Agerpres.
In anul 2005, la intrebarea "Credeti ca prin intrarea Romaniei in UE subventiile pentru agricultori vor creste?", 57% dintre intervievati au raspuns ca se asteapta la o crestere semnificativa.
La acea data, numarul euroscepticilor din mediul rural era foarte mic - numai 13% dintre respondenti afirmand ca subventiile vor ramane la acelasi nivel, iar 19% replicand ca exista posibilitatea ca subventiile sa scada dupa aderare.
Sondajul INSOMAR arata faptul ca lucrurile s-au schimbat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, numai 15,6% dintre agricultorii romani pastrandu-si optimismul cu privire la cresterea subventiilor pentru agricultori, mare parte dintre cei intervievati raspunzand ca subventiile vor ramane constante (38,2%) sau ca ele vor scadea (29,4%).
Numai 3,8% dintre fermierii romani au raspuns ca, dupa aderarea, veniturile gospodariilor lor au crescut, in timp ce in anul 2005 28% dintre respondenti declarau ca se asteapta ca veniturile sa le creasca substantial incepand cu anul 2007.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
La doi ani de la aderare, 51,3% dintre romanii din mediul rural intervievati se asteapta ca veniturile gospodariilor lor sa ramana constante, iar 38,6% se asteapta sa scada, in anul 2005 numarul neincrezatorilor fiind mult mai mic - numai 18% declarand la acea data ca se asteapta ca veniturile lor sa nu sufere modificari odata cu aderarea la UE si 24% afirmand ca se asteapta ca veniturile sa le scada.
In ce priveste posibilitatile agricultorilor de a-si vinde produsele, in anul 2005, 41% dintre respondenti declarau ca Uniunea Europeana le va oferi cadrul necesar pentru a-si valorifica munca. Situatia s-a schimbat dupa aderare, numai 5,6% afirmand ca sansele lor de a-si vinde produsele agricole au crescut odata cu 2007.
In anul 2009, 51,3% dintre cei intervievati au raspuns sondajului INSOMAR ca Uniunea Europeana le-a limitat sansele de a-si vinde produsele, iar 32% au raspuns ca aderarea nu a adus pentru ei nici o schimbare.
In anul 2005, numai 10% dintre agricultori se asteptau sa intampine probleme in a-si vinde produsele odata cu aderarea Romaniei, si numai 26% se asteptau ca Uniunea Europeana sa nu aduca foarte multe schimbari sub acest aspect.
Interesant de urmarit este si optimismul manifestat, inainte de aderarea Romaniei la UE, de romanii din mediul rural in legatura cu sansele tinerilor din sat de a gasi un loc de munca, 54% dintre respondenti fiind de parere ca sansele acestora vor creste, in timp ce numai 12% au raspuns ca ele vor ramane la fel, iar 11% ca ele vor scadea dupa 2007.
Procentele s-au inversat dupa numai doi ani de la aderare, aproximativ 60% dintre cei intervievati replicand ca sansele tinerilor din sat de a-si gasi un loc de munca au scazut, 27,7% fiind de parere ca ele au ramas la fel, si numai 5,7% afirmand ca ele au crescut din 2007.
Citeste mai mult in Romania Libera
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News