Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INTERACTIV: opiniile cititorilor RECOLTA despre borderoul de achiziție, în comerțul cu cereale.


Problema evaziunii fiscale pe piața cerealelor a născut controverse aprinse între cititorii RECOLTA.EU. Citește în articol problemele și soluțiile pe care le-am identificat!

Nelutu: Trebuie omorit producatorul roman de cereale,sa nu vinda nimic,sa importam totul!!!Daca tot vinde,sa-l impozitam pina se face pe el,sa obtinem bani pentru chiulangii din sistemul bugetar!!!Oameni buni,nu mai asteptati,faceti-va singuri dreptate,sa scapam odata de capusele astea bugetare care nu se mai satura!


bac: Stimate domn “Nelutu”, nu vad legatura! Una este ca un taran, Societate Agricola, etc, sa-si vanda marfa si alta este ca un comerciant sa nu posede documente privind marfa!. Faptul ca le iei apararea, implica vanzarea la “negru’ a produselor agricole, lucru care din pacate ne face rau tuturor, pentru ca in primul rand vanzarea fara documente duce la concurenta neloiala, respectiv mie care facturez imi ofera cu 5 bani pe kg mai putin, pentru acelasi produs, dar samsarul castiga mult mai mult de la negru, pt ca nu plateste taxe, trece marfa prin firme fantoma, etc, dar cel mai important la comerciantul final pretul nu este cu nimic mai mic!
Problema din punctul meu de vedere este simplu de rezolvat, disparitia “borderoului” si obligativitatea emiterii facturii de catre oricare producator! Acest lucru ar avantaja intr-un fel si pe micii producatori, care astfel si-ar putea deduce TVA de pe toate imputurile pe care le achizitioneaza. E drept ca astfel probabil ar fi si impzitati, dar repet ar disparea concurenta neloiala intre firme si proprietari, care cam dau cu “flit” cand e vorba de profitul obtinut din agricultura.
In alta ordine de idei, taxarea inversa ar rezolva problemele achizitie la negru, dar oricum, nu stiu cui i se datoreaza, dar in ultimile zile am vazut controale masive la mijloacele de transport, ceea ce face ca samsarii la negeru sa cam dispara! Bine ar fi sa fie instalate si puncte de cantarire, astfel incat sa nu se depaseasca masa maxima admisa! Am livrat cereale in tara si au vrut sa incarce camionele cu 45Tone, am livrat afara si au incarcat sub 24 Tone!!!. Ne mai plangem de drumuri!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Darius: Ai perfecta dreptate. Suntem invatati de mici sa fim haotici si fara viune.


Nelutu: Pentru”bac”Ce face micul producator daca este obligat sa emita facturi?Mai plateste si un contabil?Se vede ca esti rupt de realitatea satului,ca nu realizezi cit de mult conteaza ultimul banut pe care-l poate obtine taranul din munca sa,nu sa-l mai imparta si cu statul prin achizitionarea de facturi,platirea de impozite pe venit si alte taxe inventate ad-hoc de cei ce aplica legile,plus retributia unui contabil,si atunci omul cu ce ramine?Daca omul are numai 1000 kg de griu si vre sa-l vinda,sa-si achizitioneze facturier?Hai sa fim seriosi !D-ta vide-ti cerealele cui si cum vrei,dar lasa-ne pe noi,acei mici producatori in gospodariile de subzistenta sa ne vindem produsele cum putem,si mai ales sa obtinem pe ele un pret care sa ne acopere cheltuielile plus un mic profit.


Serban: Cred ca trebuie sa definim ce inseamna mic producator. Daca mic producator il consideram pe cel care a cultivat doua pogoane, pentru uz propriu si eventual pentru a vinde prin vecini, atunci totul e in regula. Daca micul producator are cateva zeci de hectare cultivate, nu prea mai este mic, este clar ca e vorba despre o activitate comerciala. Asadar, ar trebui sa fie obligat sa se inregistreze.

De ce este o sperietoare atat de mare inregistrarea la fisc? Un contabil costa cateva milioane pe trimestru, nu este o suma uriasa.


Anca: raman socata cum sa dispara borderoul daca micii producatori nu se autorizeaza si in plus de ce sa fie platitori de tva ca sa intocmesca DECLARATII, serios oare cati DOBITOCI mai are ROMANIA as dorii o statistica ff seriosa pentru ca suntem in pericol GRAV, una spun finantele, alta spune garda, alta ITM, alta scrie LEGEA in concluzie cine e superior cerebral?

Dorin: in curtea gospodarului regulile le face el,pe drumurile publice si in unitatile publice marfa putina sau multa trebue sa fie insotita de un singur act valabil eoropean si anume factura.in cadrul facturii originale trebue sa fie orubrica cu mai multerinduri prin care marfa sa fie transmisa tertilor.la consumarea marfiise certifica acest fapt.deci orcind si oriunde stim provenienta marfii,intermediariisi consumul integral al ei.


bac: Nu vreau sa polemizez cu cei care mi-au raspuns la comentariu, cu toate ca rational doar asa s-ar ajunge la ceva bun pt toata lumea. Deci cand m-am referi la factura m-am referit la toti cei care produc mai mult decat pt strictul necesar, lucrul acesta coloborat cu o depozitare corespunzatoare a produselor agricole, ceea ce implica chiar si dezinsectia. In cazul firmelor produsele de dezinsectie sunt achizitionate legal si utilizate de personal autorizat iar deasemenea spatiile de depozitare sunt autorizate si verificate de DSV si directiile agricole iar la livrare se anexeza copie dupa certificatul de depozit. Acest lucru face ca produsul agricol sa nu devina periculos pt consumatori. Acelasi lucru poate fi facut si de o persoana fizica, dar daca nu?.
In alta ordine de idei la un moment dat se cerea ca pietarii sa fie autorizati si cu casa de marcat, de ce nu si producatorii agricoli, repet cei care produc pt vanzare?!. Sa merg si mai departe, foarte multi producatori agricoli neautorizati folosesc zilieri pt munca campului, de la tractoristi la combainieri, pe care-i platesc tot la negru si care la batranete nu vor avea nici un venit, lucru de care sunt constienti, dar pana atunci mai e … si vor lua ajutor social care este platit tot de catre noi, cei care ne platim taxe si impozitele la stat. Unde mai pui un posibil accident de circulatie sau de munca pt ca acesti zilieri nu au pregatire si instructaj NTSM.
Ca si o concluzie, sunt de acord ca legislatia este ambigua cu multe scapari si portite, dar cred ca este necesar ca intr-un domeniu de activitate cum este agricultura sa existe o viziune unitara, aplicabila tuturor, astfel ca avantajele si dezavantajele legii sa nu fie discretionare


clicknet: Nu stiu care este problema borderoului de achizitie dar stiu ca avem o mare problema cu firmele care funtioneaza doar cateva luni de zile. Cumpara cu borderou sau fara, vin cu aviz sau fara la cel care vinde la negru, vand cu TVA se desfiinteaza dupa 3 luni si TVA-ul colectat nu mai ajunge la stat. Cred ca aici este problema si nu la ce fel de borderou ne truie sau nu ne trebuie. Mai ales ca acum TVA -ul esate de 24% sa tot fii evazionist.

Citește și:

Problema evaziunii se rezolvă simplu: dispariția borderoului și obligativitatea facturii
Definitia micului producator: doua pogoane sau cateva zeci de hectare?
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016