Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cea de a doua etapa a actiunii ANSVSA la nivel national pentru verificarea laptelui

ceade-a-doua-etapa-a-actiunii-ansvsa-la-nivel-national-pentru-verificarea-laptelui

Actiunea de control, dispusa in data de 7 martie de catre presedintele ANSVSA, dr. Mihai turcanu, privind stabilirea continutului de aflatoxina M1 in laptele crud si in cel pasteurizat a continuat si va fi finalizata saptamana viitoare.


Raportarea partiala, pentru perioada 7 - 14 martie, arata ca prin programul de autocontrol al unitatilor si actiunea inspectorilor sanitari veterinari s-au prelevat 1.284 de probe de lapte din fermele de vaci de lapte, centrele de colectare a laptelui, unitati de procesare, automate pentru vanzarea directa a laptelui crud.

Laboratoarele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de stat, acreditate pentru determinarea aflatoxinei M1 din lapte, au analizat in aceasta perioada un numar de 1.062 de probe.

Datele publicate de ANSVSA arata ca de la demararea actiunii au fost depistate 7 unitati, cu rezultate neconforme si anume: 3 ferme, 2 unitati de procesare si 2 unitati de colectare.

ANSVSA precizeaza ca unitatile colectare si procesare prelucreaza cantitati mici de lapte, intre 2 si 7 tone, iar distributia se face pe o zona mica, limitata.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Laptele contaminat este sechestrat in tancuri, nu a intrat la procesare si urmeaza a fi distrus.

La doua dintre fermele la care au fost constatate limite depasite ale aflatoxinei M1 in lapte, situatia a fost remediata.

Ca urmare a masurilor dispuse de ANSVSA, de scoatere din alimentatia bovinelor a furajelor contaminate si administrarea unei ratii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate, rezultatele de astazi ale buletinelor de analiza, eliberate de catre Institutul National de Referinta arata ca laptele este bun pentru consum.

in consecinta, restrictia va fi ridicata, iar laptele poate fi trimis catre comercializare sau procesare.

Productia de lapte a fermelor respective va fi in continuare monitorizata de inspectorii ANSVSA.

Cantitatea de lapte neconform depistat, sechestrat si care va fi distrus reprezinta un procent de sub 0,2% din productia zilnica de lapte a Romaniei.

Laptele si produsele din lapte, care se comercializeaza in unitatile si spatiile autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor din tara noastra, nu constituie un pericol pentru sanatatea publica pentru ca au asigurata trasabilitatea si sunt in permanenta monitorizate de personal de specialitate.

in perioada urmatoare, fermele si unitatile de procesare a laptelui vor continua aplicarea programelor de autocontrol, iar ANSVSA va continua actiunile de prelevare si analizare a probelor din lapte. Se urmareste finalizarea acestei actiuni dupa jumatatea saptamanii viitoare, cand se vor centraliza toate datele, iar publicul va fi informat despre rezultatele actiunii.

in cadrul Programului national oficial pentru controlul reziduurilor, numarul de probe pentru depistarea micotoxinelor din lapte este stabilit si aprobat de Comisia Europeana, in functie de cantitatea de lapte produsa in Romania.

Stabilirea numarului de probe se face in functie de productia de lapte, de neconformitatile descoperite in anii anteriori si de incidenta acestora.
Controlul laptelui se face prin programe de autocontrol, care se realizeaza obligatoriu de catre agentul economic si prin controlul oficial, realizat de catre autoritatea competenta (ANSVSA).

Pentru programele de autocontrol, analizele se pot face in orice laborator autorizat.
in cazul in care o proba este dubioasa sau pozitiva se notifica obligatoriu ANSVSA, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor pun produsul sub sechestru (se identifica lotul si se sechestreaza pana la emiterea buletinului de analiza de confirmare de catre Laboratorul National de Referinta).

in situatia in care se confirma rezultatul pozitiv, se face o ancheta care presupune:

- Verificarea procesului verbal de recoltare probe pentru identificarea lotului de unde s-a recoltat proba, si identificarea unitatii producatoare;
- Buletinul de analiza a probei pozitive sau suspecte, eliberat de catre laboratorul autorizat, in cadrul programului de autocontrol;
- Documentul SRAFF de informare baza pentru punere sub sechestru;
- Buletinul de analiza cu confirmarea rezultatului, eliberat de catre Laboratorul National de Referinta;
- Nota de control cu identificarea lotului de unde provine materia prima si lotizarea in unitate;

Daca este vorba de o ferma, se identifica animalele de la care au provenit produsele incriminate, identificarea sursei de contaminare si prevenirea contaminarii.

Ancheta se finalizeaza dupa ce s-a identificat cauza contaminarii si s-au luat masuri de prevenire a contaminarii si aplicare unui probe program de recoltare probe pentru fiecare lot, al carui cost este suportat de agentul economic.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016