Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine va avea drept de preemtiune la cumpararea terenurilor agricole: arendasul, vecinul, tanarul fermier si statul roman

cine-va-avea-drept-de-preemtiune-la-cumpararea-terenurilor-agricole-arendasul-vecinul-tanarul-fermier-si-statul-roman

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri proiectul de lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii – cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice, precum si de infiintarea a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare. Acesta urmeaza sa fie dezbatut in procedura de urgenta de catre Parlament.


"Romania a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana in anul 2005. In Tratatul de Aderare este prevazuta o clauza care spune ca putem sa interzicem instrainarea, vanzarea de terenuri agricole catre persoanele fizice straine pana la 1 ianuarie 2014, fara a fi prevazuta o clauza suplimentara de trei ani de zile sau de un numar de ani, asa cum alte state au prevazut la momentul semnarii Tratatului de Aderare. Cum pe parcursul perioadei dintre 2007 si 2014 nu a fost nicio initiativa a statului roman prin care s-a dorit renegocierea Tratatului de Aderare, consecinta este ca de la 1 ianuarie 2014 Tratatul de Aderare produce efecte in Romania si astfel se liberalizeaza piata funciara", a explicat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, dupa sedinta de Guvern.

Acesta a explicat ca liberalizarea funciara se refera doar la cetatenii statelor din tarile membre ale Uniunii Europene, care vor putea sa achizitioneze teren agricol in Romania, in conditiile legii. Liberalizarea nu se aplica cetatenilor din tarile non-UE. 

De asemenea, proiectul de lege extinde dreptrul de preemtiune la cumpararea terenurilor agricole.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Am adoptat un mecanism, spun eu, foarte simplu, dar care are la baza extinderea dreptului de preemtiune, care este si astazi legiferat de Codul Civil. Codul Civil, adoptat si care este in vigoare, daca nu ma insel, de doi ani de zile, spune si astazi ca exista la vanzarea de terenuri agricole un drept de preemtiune pe care il au cei care au arendat terenurile agricole. Orice tranzactie de terenuri agricole catre persoanele fizice trebuie sa fie insotita de avizul sau de faptul ca isi exercita sau nu isi exercita dreptul de preemtiune cel care lucra terenul pana atunci, cel care era arendas pe terenul respectiv. Noi, practic, prin aceasta lege extindem dreptul de preemtiune la alte categorii. In primul rand, il mentinem pentru arendasi si, in al doilea rand, la vecini. De ce la vecini? Pentru ca dorim comasarea terenurilor agricole. In al treilea rand, al treilea prag, catre persoanele, catre tinerii fermieri, asa cum sunt definiti ei prin legislatia europeana, ca avand pana in 40 de ani", a precizat Daniel Constantin. 

Astfel, potrivit acestui proiect de lege, vor avea drept de preemtiune la cumpararea terenurilor arendasii, vecinii, tinerii fermieri si statul roman.
 
Practic, persoana fizica din mediul rural care doreste sa vanda un teren agricol trebuie prezinte la Primarie oferta pe care o are de la un anumit cumparator, fie ca este cetatean roman, fie ca este cetatean membru al Uniunii Europene. Dupa care trebuie sa astepte 30 de zile, perioada in care "intervine activitatea pe care ar trebui sa o aiba primaria respectiva, autoritatea publica locala".

Conform explicatiilor ministrului, Primaria, trebuie sa afiseze la avizierul primariei aceasta oferta, trebuie sa notifice aceasta autoritate care se infiinteaza (actualul ADS - n.r.), trebuie sa ii notifice pe cei care au drept de preemtiune. Acestia pot sa isi exercite sau nu dreptul de preemtiune. Apoi, daca nu vine niciun aviz "intra aprobarea tacita, cu alte cuvinte este liber sa vanda in conditiile pe care le-a prezentat primariei catre persoana care a facut oferta respectiva". 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016