Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Cultura de mei

cultura-de-mei

Meiul indeplineste un rol foarte important in alimentatie, datorat cantitatilor mari de vitamine, dar si de minerale, precum potasiu, magneziu si zinc, pe care le inglobeaza in structura sa. Este destul de apreciat de nutritionisti, avand un continut de doua ori mai mare de proteine, decat orezul. Acesta poate fi consumat si de bolnavii cu intoleranta la gluten, dar si de cei cu colon iritabil. Ajuta si la probleme ca artrita, anemia sau probleme de digestie.



Cultura de mei se comporta bine la temperaturi de 40 de grade Celsius, chiar si pe o durata de 48 de ore. Nu necesita consum mare de apa, avand cel mai scazut coeficient de transpiratie dintre cereale. Coeficientul de transpiratie al meiului este de 226, in comparatie cu cel al graului care este de 424. Spre deosebire de grau, care are nevoie de 55% apa, meiul cere doar 25% apa.

Meiul intra in alimentatia omului sub forma de crupe (pasat), si se mai foloseste in industria spirtului si ca furaj concentrat pentru pasari si alte specii de animale.


Cultura de mei prezinta cateva avantaje, cum ar fi coeficientul mare de inmultire si folosirea unei cantitati mici de seminte la hectar. Este cereala foarte indicata sa fie pastrata ca rezerva in fondul de samanta al cultivatorilor de cereale in caz de calamitate. Dintr-o tona de samanta, pot fi cultivate peste 70 de hectare. Pentru zonele de stepa, perioada de vegetatie a soiurilor precoce se intinde pe 60 de zile.

Drept premergatoare culturii de mei, sunt indicate prasitoarele care ajuta la desburuienarea partiala a terenului, dar si leguminoasele. Dupa cultura de mei, este indicat sa se cultive diferite culturi de primavara.

In ceea ce priveste solul, meiul se adapteaza bine la solurile calde, bogate in humus, cu reactie neutra spre alcalina.
Pentru fertilizare se pot folosi atat ingrasaminte organice, cat si minerale. Este de preferat,ca ingrasamintele minerale sa se aplice inainte de ultima trecere de combinator.
Patul germinativ se pregateste ca si pentru porumb, dupa distrugerea in totalitate a buruienilor.

Pentru semanat se utilizeaza samanta mare sanatoasa, tratata contra taciunelui. In ceea ce priveste semanatul, acesta se face cu samatoarea de paioase la 12 cm intre randuri, in agregat cu un tavalug usor pentru grabirea rasariri. Adancimea de semanat este de 1-2 cm. Semanatul se declanseaza cand in sol este o temperatura de minim 10 grade, adica la inceputul lunii mai. La semanat se folosesc intre 15-20 kg/ha de samanta.

Lucrarile de ingrijire constau in erbicidarea buruienilor cu frunza lata, la fel ca la grau. Buruienile trebuiesc erbicidate, atunci cand sunt in faza de rozeta.

Meiul se recolteaza in momentul in care peste 60% dintre boabele din panicul au ajuns la coacere deplina. Dintr-un hectar cultivat, se produc 3 tone de boabe si 4 tone de paie. Paiele de mei sunt mai benefice in hrana animalelor decat cele de ovaz.







Sursa foto: www.sxc.hu

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cultura de mei
Rating:
Nota: 4.33 din 3 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Subventie motorina in 2013

Intrebare: Buna seara. Pentru anul 2013 se mai acorda subventie pentru motorina si daca da, cererile se depun tot in decembrie? Multumesc.

Raspuns: Cererea de acord prealabil se depune in luna decembrie a anului in curs, pentru anul urmator. Acordu... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii



Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018".



Forum
Elena Ioana Andreea spune: My name is Elena Ioana Andreea and i am from Iași in Romania i just received my loan from Patricia Kingsman loan company right now and i have heard about this company and i thought it was a fake...
15 Iun. 2018 01:04:32
Raspunde la intrebare
Veronica Rose Holly spune: Patricia Dumnezeu vă va binecuvânta și compania voastră Numele meu este Veronica Rose Holly. Sunt din București România nu am nimic de spus pe nimeni care are nevoie de un împrumut adevărat...
15 Iun. 2018 01:04:18
Raspunde la intrebare
Bordieanu Andrei Vasilache spune: Mă numesc Bordieanu Andrei Vasilache și sunt din România și locuiesc într-un mic oraș din Brăila. Au fost în căutarea unui împrumut online, deoarece nu pot obține un împrumut de la banca...
15 Iun. 2018 01:04:04
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

(Despre plante) Al carui embrion are doua cotiledoane ...

Ingrasamant chimic obtinut prin incalzire puternica a fosfatilor naturali care contine 24-27% P ca o ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016