Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Greenpeace cere ministrului agriculturii sa nu acorde o noua derogare privind utilizarea neonicotinoidelor

greenpeace-cere-ministrului-agriculturii-sa-nu-acorde-o-noua-derogare-privind-utilizarea-neonicotinoidelor

Organizatia ecologista a inaintat in acest sens o petitie catre MADR, dupa ce doua importante organizatii ale agricultorilor au solicitat o derogare, in cadrul unei intrevederi avute cu Daniel Constantin.


Dupa ce LAPAR si ProAgro au solicitat ministrului Agriculturii sa ceara o noua derogare privind utilizarea neonicotinoidelor, Greenpeace a initiat o petitie impotriva acestor demersuri.
 
„Domnule Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin prezenta va solicit sa nu intreprindeti demersurile necesare emiterii de derogari de la prevederile (EU) 485/2013 si sa nu recurgeti la emiterea unor noi astfel de derogari  in anul 2015. Consider ca Romania trebuie sa se conformeze deciziei luate la nivelul Intregii UE privind interdictia folosirii celor 3 pesticide din clasa neonicotinoidelor pentru impregnarea semintelor necesare infiintarii de culturi incepand cu anul 2015. Va solicit in schimb sa dispuneti inceperea de urgenta a actiunilor de definire si implementare in agricultura romana a masurilor necesare reducerii impactului daunatorilor vizati de aceste pesticide prin metode specifice managementului integrat al daunatorilor, potrivit obligatiilor ce revin Romaniei conform directivei 2009/128/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 octombrie 2009”, se arata in petitia impotriva unei noi derogari privind utilizarea neonicotinoidelor, initiata de Greenpeace.
 In 24.05.2013, Comisia Europeana a emis Regulamentul 485/2013 prin care se interzice utilizarea in UE a 3 pesticide folosite la tratarea semintelor unei serii de culturi agricole datorita riscului de a afecta albinele si alti polenizatori.
Interdictia, valabila pe o perioada de 2 ani incepand cu 1 decembrie 2013 a fost anulata pe teritoriul Romaniei prin decizia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care a emis, in anul 2014, doua derogari succesive de la aceste prevederi permitand comercializarea in continuare a semintelor impregnate cu aceste substante.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Pesticidele in cauza se numesc Clotianidin, Imidaclorpid si Tiametoxam si apartin unei noi clase de pesticide numite neonicotinoide introduse pe piata europeana la inceputul anilor 2000, caracterizate printr-o mare eficienta (sunt de 7.000 de ori mai toxice decat DDT), se arata in comunicatul emis de Greenpeace.
 
„De-a lungul timpului experienta arata ca majoritatea pesticidelor considerate la un moment dat salvatoare pot provoca efecte nefaste asupra mediului sau sanatatii umane, fapt care a dus la interzicerea lor, asa cum este si cazul DDT-ului mentionat mai sus. Si in cazul neonicelor apicultorii au constatat efecte negative asupra albinelor care initial au fost subestimate”, se precizeaza in documentul citat.
 
Expunerea la neonice a albinelor prin nectarul, polenul toxic sau exudarea unor lichide ale plantelor crescute din samanta tratata sau prin praful care se ridica la insamantare provoaca diferite efecte adverse pornind de la manifestari subletale, adica albinele nu mor, dar le sunt afectate grav memoria si comportamentul, pana la intoxicatii acute si cronice.
 
Un studiu publicat in 2013 de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara, organism consultativ oficial al Comisiei Europene, a confirmat cele de mai sus, stand de fapt la baza interdictiei folosirii neonicelor prin regulamentul UE in discutie, mentioneaza sursa citata.
 
„In ultimele zile au aparut semnale clare, in ciuda repetatelor luari de pozitie ale apicultorilor romani, care confirma temerile noastre ca MADR cedeaza inca odata presiunilor venite prin producatorii agricoli sprijiniti de marile firme transnationale care produc si comercializeaza pesticide de a notifica la Comisia Europeana noi derogari de la Directiva 485/2013 pe teritoriul Romaniei pentru anul 2015”, se arata in comunicatul emis de Greenpeace.
 
Federatia ROMAPIS a protestat anul trecut la sediul MADR, cerand ministrului Agriculturii sa nu solicite o noua derogare Comisiei Europene privind utilizarea neonicotinoidelor.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016