Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Inspectorii au luat la puricat E-urile din alimentele pe care le consumam

inspectorii-au-luat-la-puricat-e-urile-din-alimentele-pe-care-le-consumam

Aditivii alimentari (E-urile) sunt substante adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. V-ati intrebat ce inseamna litera E, desemnata sa reprezinte acesti aditivi alimentari, majoritatea dintre ei nocivi? Litera "E" simbolizeaza faptul ca aceste substante au fost testate minim 6 ani si au fost atestate la nivelul Uniunii Europene, conform cadrului legislativ adoptat de catre cele 27 de state membre. Asta nu inseamna, insa, ca sunt benefice pentru organism.



In Romania, institutia competenta pentru domeniul aditivilor, enzimelor si aromelor alimentare este Ministerul Sanatatii, iar reglementarea se face conform prevederilor Ordinului Comun al Ministerului Sanatatii si Familiei, Ministerului Agriculturii Alimentatiei si Padurilor nr. 438 din 18 iunie 2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) reprezinta autoritatea coordonatoare a sistemului de siguranta a alimentelor si, in cadrul unui Program Strategic anual, realizeaza determinari de laborator pentru controlul aditivilor, controlul reziduurilor si al contaminantilor.


Probele analizate in cadrul controlului oficial sunt recoltate de pe intreg teritoriul tarii de catre inspectorii sanitar veterinari oficiali Aceste determinari sunt efectuate in cadrul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si a retelei de laboratoare desemnate, apartinand Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Pentru exemplificare, prezentam situatia probelor analizate in cursul anului 2011 pentru monitorizarea aditivilor alimentari

Astfel, la nivelul intregii tari au fost testate prin analize de laborator 4.137 de probe, atat in cadrul controlului oficial cat si la cerere, pentru verificarea etichetarii, prezentei si a cantitatii utilizate a anumitor aditivi alimentari, dintre care 12 probe (0,29 %) au prezentat rezultate neconforme, in ceea ce priveste depasiri ale limitelor maxime admise, precum si neconformitati privind etichetarea.

Iata lista completa a E-urilor verificate de inspectori


- Nitriti (E 249, E 250): 349 probe in produse din carne tratate termic - a fost identificata 1 proba neconforma (0,29 % din totalul 349 probe analizate);

- Clorura de sodiu: 1.464 probe in produse din carne tratate termic - au fost identificate 5 probe neconforme (0,34 % din totalul 1464 probe analizate),

- Fosfati (E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452): 13 probe conserve de carne;

Alte E-uri in produsele de origine non-animala


- Sudan I, II, III, IV : 12 probe, din care: 10 probe boia de ardei, 2 probe conserve de fructe si legume (gemuri, pasta tomate, bulion);

- Para Red : 49 probe , din care: 2 boia de ardei, 32 probe conserve de fructe si legume (gemuri, pasta tomate, bulion), 1 mustar, 14 sosuri (ketchup, etc.);

- Tartrazina (E 102): 274 probe , din care: 93 bauturi nealcoolice , 42 mustar, 12 paste (produse) din fructe, 82 paste fainoase, 45 produse zaharoase;

- Sunset yellow (E110) : 263 probe, din care : 90 bauturi nealcoolice, 41 mustar, 10 paste (produse) din fructe, 79 paste fainoase, 43 produse zaharoase;

- Amarant: 199 probe, din care 84 bauturi nealcoolice, 9 legume (salata, spanac, rosii), 35 mustar, 70 paste fainoase, 1 produse zaharoase;

- Eritrozina : 237 probe, din care 85 bauturi nealcoolice, 21 legume (salata, spanac, rosii), 34 mustar, 75 paste fainoase, 22 produse zaharoase;

- Acesulfam K (E 950): 148 probe, din care: 30 conserve de fructe si legume (gemuri, pasta tomate, bulion), 85 bauturi nealcoolice, 26 mustar, 2 paste (produse) din fructe, 5 sosuri (ketchup, etc.);

- Aspartam (E 951): 161 probe, din care: 30 conserve de fructe si legume (gemuri, pasta tomate, bulion), 94 bauturi nealcoolice, 26 mustar, 4 paste (produse) din fructe, 7 sosuri (ketchup, etc.);

- Zaharina (E 954) : 129 probe, din care: 29 conserve de fructe si legume (gemuri, pasta tomate, bulion), 66 bauturi nealcoolice, 26 mustar, 2 paste (produse) din fructe, 6 sosuri (ketchup, etc.);

- Acid benzoic si benzoati (E 210, E 211, E 212, E 213): 211 probe, din care: 88 conserve de fructe si legume (gemuri, pasta tomate, bulion), 80 bauturi nealcoolice 43 paste (produse) din fructe;

La aceasta grupa au fost identificate 6 probe neconforme (2,84% din totalul de 211 probe analizate) care nu au corespuns din punct de vedere al continutului in substante conservante, respectiv benzoati, astfel: 2 probe pasta de tomate, 4 probe conserve de fructe si 1 proba bautura racoritoare carbogazoasa.

Lista Eurilor verificate in sucuri si bauturi


- Sulfiti ( E220, E 221, E 223, E 224, E 226, E 227, E 228): 517 probe, dintre care: 127 conserve de fructe si legume (gemuri, pasta tomate, bulion), 3 bauturi nealcoolice, 366 vinuri, 21 mustar;

- Nitrati (E 251, E 252): 110 probe, dintre care: 101 legume (salata, spanac, rosii), 9 fructe (mere).

In toate cazurile in care, in urma determinarilor de laborator, s-au constatat neconformitati privind depasiri ale limitelor admise sau etichetare necorespunzatoare a produselor, au fost initiate si transmise notificari prin Sistemul rapid de alerta pentru alimente si furaje (SRAFF).

In urma notificarilor, DSVSA judetene au anuntat atat producatorii cat si comerciantii, iar produsele respective au fost retrase de la comercializare si dirijate spre neutralizare, sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.

Nu exista aditivi alimentari interzisi. Daca o substanta este aditiv alimentar, atunci ea este permisa, fapt sustinut de studii stiintifice indelungate si aprofundate.

Trebuie mentionat ca, gravitatea oricarui efect secundar asociat cu o substanta chimica folosita ca aditiv alimentar, in cazul in care aceasta este autorizata a fi folosita in alimente, este de obicei, direct legata de doza.

Totusi, ce rol eu E-urile?


- sa ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor;

- sa imbunatateasca conservarea sau stabilitatea unui aliment sau sa-i imbunatateasca proprietatile organoleptice;

- sa conserve calitatea nutritiva a produsului alimentar;

Aditivii alimentari permisi a fi utilizati inainte de 20 Ianuarie 2009 fac subiectul in prezent al reevaluarii de risc de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).

Procesul de reevaluare a aditivilor alimentari este prevazut in Regulamentul CE nr.257/2010, care stipuleaza programul de reevaluare in vederea autorizarii aditivilor alimentari

Procesului de reevaluare sunt supusi:

- majoritatea colorantilor alimentari - pana la sfarsitul anului 2011
- alti coloranti - pana la sfarsitul anului 2015
- aspartam - pana in septembrie 2012- reevaluare aflata in stadiu avansat datorita noilor publicatii stiintifice
- conservanti, antioxidanti, glutamati, dioxid de silicon-2015-2016
- alti indulcitori - pana la sfarsitul anului 2020
- alti aditivi alimentari - pana la sfarsitul anului 2018

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Inspectorii au luat la puricat E-urile din alimentele pe care le consumam
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Erbicid plus fungicid porumb

Intrebare: Imi puteti spune o combinatie corecta si eficienta de erbicid plus un Fungicid recomandat la porumb in aceasta perioada? Produse compatibile...

Raspuns: Eu folosesc un singur erbicid pt toate tipurile de buruieni Mistral Turbo iar samanta este tratata c... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017".



Forum
Ivos Viad Eugen spune: Salutare tuturor Eu sunt Ivos Vlad Eugen și sunt din România Constanța. Am fost în căutarea unui împrumut on-line și am fost foarte speriat că nu am aplicat niciodată un împrumut înainte...
23 Aug. 2017 01:43:37
Raspunde la intrebare
Popovici Krisztina spune: Bună ziua Numele meu este Popovici Krisztina Sunt din Brașov România această companie Patricia Kingsman oamenii vorbesc despre este real nu am vrut niciodată un împrumut dar tocmai am spus că...
23 Aug. 2017 01:43:19
Raspunde la intrebare
Nathanael martyna patryx spune: Toată lumea dacă aveți nevoie de un împrumut adevărat Patricia Kingsman este compania adevărată care acordă împrumuturi pe care nu le știe că fac acest lucru, dar compania este reală Nu...
23 Aug. 2017 01:43:07
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Ingrasamant chimic obtinut prin incalzire puternica a fosfatilor naturali care contine 24-27% P ca o ...

ecotip rezultat in urmarea lucrarilor de ameliorare, fiind format din soiuri si hibrizi ameliorati ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura
x