Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR face precizari despre efectele grindinei din ultimele zile

madr-face-precizari-despre-efectele-grindinei-din-ultimele-zile

Precizarile vin in urma infotmatiilor aparute in spatiul public privind pagubele cauzate de recentele caderi de grindina in zonele in care este operational Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor.


In zonele protejate de unitatile din cadrul SNACP, pana la data de 10 mai a.c., nu au avut loc caderi de grindina si nu s-au inregistrat pagube materiale. La actualul stadiu de realizare, SNACP nu acopera zone urbane si nu este operational la nivelul intregii tari. Sistemul are capabilitati de interventie limitate la nivel regional, in functie de amplasarea punctelor de lansare a rachetelor antigrindina.
 
Unitatile din cadrul Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (sunt pregatite pentru interventii active in atmosfera. In sezonul de combatere a caderilor de grindina din anul 2016, vor fi operationale:
- Unitatea Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova, care asigura protectia populatiei si a culturilor cu inalta valoare economica din judetele Prahova si Buzau, pe o suprafata de 180.000 ha, prin 11 puncte de lansare.
- Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 1 Iasi care asigura protectia populatiei si a culturilor cu inalta valoare economica din judetul Iasi, pe o suprafata de 90.000 de ha, prin punctele de lansare amplasate in localitatile: Maxut, Valea Racului, Ruginoasa, Hodora si Coarnele Caprei.
- Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 2 Vrancea care asigura protectia populatiei si a culturilor cu inalta valoare economica din judetul Vrancea, pe o suprafata de 50.000 de ha, prin punctele de lansare amplasate in localitatile Bolotesti, Bizighesti, Panciu si Anghelesti.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
In ultimii 5 ani, activitatea de combatere a caderilor de grindina s-a desfasurat in perioada 15 mai-15 octombrie. Avand in vedere intensitatea fenomenelor meteo nefavorabile din acest an, au fost facute eforturi deosebite pentru a intra in operativitate inainte de aceasta data, astfel incat UCCG Moldova 1 Iasi asigura deja protectia la caderile de grindina si pana in prezent au avut loc 2 actiuni de combatere a grindinei cu eficienta de 100% in zonele protejate. Anexam alaturat imagini privind eficacitatea combaterii asigurata de aceasta unitate.
 
In ceea ce priveste celelalte doua unitati din cadrul SNACP, respectiv UCCG Prahova si UCCG Moldova 2 Vrancea vor deveni operationale dupa data de 17 mai, la finalizarea activitatilor de instalare echipamente si transport de vectori antigrindina, si dupa obtinerea autorizarilor necesare de la institutiile locale abilitate. Unitatea Pilot de la Prahova intra in operativitate mai intai cu 8 Puncte de Lansare (Valea Calugareasca, Boldesti, Mehedinta, Ceptura, Tataru, Tohani, Viperesti si Pietroasele), urmand ca in cursul lunii iunie sa mai devina operationale inca 3 Puncte de Lansare ale acestei unitati.
 
Studiile privind necesitatea implementarii Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) au inceput in anul 2000, ca urmare a necesitatii adoptarii unor masuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindina, ploi torentiale, seceta, s.a. Scopul SNACP este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, etc) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice. Activitatile de combatere a grindinei genereaza modificari ale conditiilor meteo-climatice la nivel local, cu raza limitata de actiune, in spatiu si timp.
 
Sistemul este organizat sub forma unor infrastructuri operaţionale şi de cercetare, sigure şi eficiente. Pe langa cele 3 unitati operationale in prezent, alte trei unitati de combatere a caderilor de grindina, respectiv Mures, Timis si Oltenia, se afla in diferite etape de realizare: studii, proiecte tehnice şi execuţie parţiala de lucrari. In acest an urmeaza a fi finalizata constructia si dotarile necesare acesteia pentru Punctul de Comanda al UCCG Timis, finalizarea Grupului de Combatere Husi din cadrul UCCG Moldova 1 Iasi; finalizarea a inca 6 Puncte de Lansare din cadrul UCCG Moldova 2 Vrancea, precum si constructia Grupului de Combatere Dragasani, apartinand UCCG Oltenia. In functie fondurile ce vor fi alocate prin rectificarea bugetara urmeaza ca UCCG Moldova 2 Vrancea sa aiba in operativitate inca 6 Puncte de Lansare.
 
Inca de la operationalizarea unitatilor din cadrul SNACP, toate actiunile de interventii active in atmosfera au avut eficienta de 100% in combaterea grindinei din zonele de protectie. De exemplu, in sezonul 2015 de combatere a caderilor de grindina, suprafetele protejate de catre UCCG Moldova 1 Iasi (prin Grupul de Combatere Cotnari), precum si cele protejate de UPCCG Prahova nu au fost afectate de caderi de grindina, eficienta fizica a protectiei fata de aceasta calamitate, fiind de 100%.
 
Insistam asupra faptului ca SNACP nu are in acest moment capacitati de interventie pentru combaterea caderilor de grindina la nivelul intregii tari, ci doar in zonele protejate de infrastructura antigrindina din cadrul celor 3 unitati operationale.
 
La finalizarea lui, stabilita pentru anul 2024 (conform prevederilor HG nr. 256/2010) sistemul va acoperi, prin cele 7 unitati, in principal zone in care se gasesc culturi cu valoare economica ridicata sau care prezinta interes strategic. Din experienta de pana acum si din datele pe care le detinem, fiecare unitate de combatere a caderilor de grindina, la capacitate maxima de operare, poate asigura protectia a cca 250.000 de ha, suprafata totala protejata prin SNACP impotriva caderilor de grindina ajungand, cel mai probabil, la cca 2 mil de ha de culturi agricole cu inalta valoare economica: vii, livezi, sere, s.a. Amplasarea punctelor de lansare a vectorilor antigrindina se stabileste in functie de caracteristicile climatice ale zonei si de tipul de culturi ce necesita protectie, identificate pe masura ce se fac studiile de fezabilitate ale unitatilor prevazute a fi realizate. Facem precizarea ca SNACP este important pentru dezvoltarea durabila a zonelor rurale, pentru ca el protejeaza si comunitatile locale si bunurile publice si private din zonele de interventie.
 
Reglementarea activitatii de interventii active in atmosfera a fost realizata prin Legea nr.173/2008 privind interventiile active in atmosfera si prin hotarari ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii si a programului de dezvoltare a SNACP prin etape anuale. Responsabilitatea managementului Sistemului revine Autoritatii pentru Administrarea SNACP structura de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, infiintata in baza Legii nr. 139/2014 privind unele masuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a unor structuri aflate in subordinea acestuia, si care a devenit functionala conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 1186/2014, privind organizarea si functionarea Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016