Marii crescatori de ovine asteapta oportunitatile legate de deblocarea tranzitului de ovine romanesti prin Turcia

In acest moment, pretul carnii de miel variaza intre 21 si 25 de lei kilogramul, in pietele si punctele de desfacere autorizate din tara. Pretul mieilor este unul de compromis, nici consumatorii dar nici crescatorii de ovine nefiind multumiti. Pe de o parte, consumatorii isi doresc produse mai ieftine, datorita puterii de cumparare tot mai scazute, iar pe de alta parte crescatorii de ovine spun ca pretul real al carnii ar trebui sa fie de 30 de lei pe kilogram, pentru a-si acoperi cheltuielile mari legate de intretinerea animalelor, dupa un sezon in care furajele s-au scumpit.
"Anul aceasta, crescatorii de ovine vor avea multa paguba. Pentru a-si acoperi cheltuielile carnea de miel ar trebui sa se vanda cu 30 de lei/kilogram. Totusi, pretul va fi mult mai mic din cauza ca oamenii nu au bani pentru a oferi acest pret. Cred ca mai mult de 23-24 de lei/kg de carne de miel nu se va putea cere", a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine Gorj, Ion Cherciu, potrivit publicatiei locale Pandurul.
Asadar, crescatorii ar cere, dar nu au de la cine. In aceste conditii, singura oportunitate se intrezareste din afara granitelor. Saptămana aceasta, Ministerul Agriculturii a obtinut acordul in privinta tranzitului carcaselor de ovine pe teritoriul Turciei.
Se contureaza, astfel, posibilitatea ca prin continuarea negocierilor cu autoritatile turce sa fie eliminate total restrictiile de tranzit pe teritoriul Turciei si chiar posibilitatea exportului de ovine in aceasta tara, in conformitate cu principiul regionalizarii, care prevede exportul de ovine din judetele libere de scrapie.
Din datele ANSVSA, rezulta ca la momentul actual Romania ar putea exporta ovine vii si carcase din 19 judete. Acest lucru va fi realizabil cel mai probabil din luna septembrie atunci cand Oficiul International de Epizootii (OIE) va publica lista judetelor libere de scrapie din Romania.
Reprezentantul oierilor gorjeni spune ca in acest context vor iesi pe piata doar crescatorii mici si mijlocii.
"Pe piata, nu vor iesi cu miei decat crescatorii de ovine mici si mijlocii. Crescatorii mari isi vor pastra mieii pana la deblocarea exporturilor", a mai precizat ion Cherciu.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 3.33 din 3 voturiArticole conexe:

- intrebarea zilei
Cum iau credit de la banca pe baza adeverintei
Intrebare: Daca iau adeverinta de la APIA, banca imi da creditul cu dobanda subventionata de stat sau de Uniunea Europeana? Care ar fi procedurile si la banca ar trebuie sa ma adresez?Raspuns: APIA a incheiat conventii cu mai multe banci comerciale. Fiecare banca are propriile cerinte, in plu... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » 7 sfaturi utile pentru construirea unui solar
- » ANSVSA a demarat controalele specifice premergatoare vacantei de 1 mai
- » Cooperare romano-croata pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala
- » Metode de combatere a daunatorilor naturali pentru stupii de albine
- » Seful MADR nu renunta la procentul de 51% produse romanesti in supermarket-uri
Comentarii
0 comentarii