Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Medicii veterinari monitorizeaza o bacterie periculoasa, prezenta in carnea de pasare

medicii-veterinari-monitorizeaza-o-bacterie-periculoasa-prezenta-in-carnea-de-pasare

In anul 2008, in statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, s-a desfasurat un program de monitorizare pentru bacteriile din genul Campylobacter, in abatoarele pentru pasari. Din anul 2009 pana in prezent, in Romania s-a monitorizat prezenta Campylobacter in carcasele de pui broileri si in carnea de pasare (broileri si curcani), in cadrul programelor nationale anuale de monitorizare ale A.N.S.V.S.A.


Astfel, in anii 2009 si 2010 s-au analizat in total 447 probe provenind de la carcasele de broileri din abatoare. Din cele 447 probe analizate s-a identificat prezenta Campylobacter spp. (C. jejuni, C. coli, C. lari) in 182 probe.

in anul 2011 s-a determinat prezenta Campylobacter spp. la nivel de retail, in cadrul controlului la raft, analizandu-se 490 probe, constand in carne de pasare transata, portionata, refrigerata, provenind de la pui broileri si curcani, identificandu-se prezenta Campylobacter spp. in 115 probe.

Ca urmare a masurilor aplicate de catre ANSVSA, in fermele si abatoarele de pasare, procentul de probe pozitive depistate in carnea de pasare analizata a scazut de la 63% in anul 2008, la 41% in anul 2009, la 38% in anul 2010, ajungand la 23% la sfarsitul anului 2011.

Pentru anul 2012, ANSVSA a prevazut in Programul Strategic anual continuarea monitorizarii acestei bacterii in carnea de pasare, prevazuta a se desfasura in supermarket-uri, in cadrul controalelor oficiale "la raft".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Carcasele de pasare, carnea portionata, precum si organele provenite de la loturile depistate pozitive, pot fi consumate dupa ce sunt supuse tratarii termice.

Trebuie mentionat ca la nivelul Uniunii Europene, legislatia nu prevede retragerea de la comercializare a loturilor de carne de pasare sau organe la care s-a pus in evidenta prezenta Campylobacter spp, ci recomanda tratarea termica a acestora.

Analizele au fost efectuate in cadrul Laboratorului National de Referinta pentru Campylobacter al Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, precum si in laboratoare acreditate ale Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene (Alba, Bacau, Braila, Brasov, Iasi, Satu-Mare, Vaslui).

Cat de pericloasa este Campylobacteria

Bacteriile din genul Campylobacter se gasesc frecvent in intestinul animalelor si al pasarilor domestice. De multe ori animalele infectate nu prezinta simptome. Carnea de pasare reprezinta sursa cea mai comuna a infectiei la oameni.

Contaminarea oamenilor se face prin consumul produselor din carne sau lapte insuficient prelucrate termic, dar si prin consumul de fructe sau legume nespalate.

Persoanele care se imbolnavesc prezinta crampe, dureri abdominale, diaree, febra, stari de ameteala si voma.

Cum putem preveni infectia cu bacteria periculoasa Campylobacter

- Spalati cutitele si tocatoarele imediat dupa prepararea carnii crude;
- Pastrati carnea cruda separat de alimentele pregatite pentru mancat.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016