Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Medicii veterinari monitorizeaza o bacterie periculoasa, prezenta in carnea de pasare

medicii-veterinari-monitorizeaza-o-bacterie-periculoasa-prezenta-in-carnea-de-pasare

In anul 2008, in statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, s-a desfasurat un program de monitorizare pentru bacteriile din genul Campylobacter, in abatoarele pentru pasari. Din anul 2009 pana in prezent, in Romania s-a monitorizat prezenta Campylobacter in carcasele de pui broileri si in carnea de pasare (broileri si curcani), in cadrul programelor nationale anuale de monitorizare ale A.N.S.V.S.A.



Astfel, in anii 2009 si 2010 s-au analizat in total 447 probe provenind de la carcasele de broileri din abatoare. Din cele 447 probe analizate s-a identificat prezenta Campylobacter spp. (C. jejuni, C. coli, C. lari) in 182 probe.

in anul 2011 s-a determinat prezenta Campylobacter spp. la nivel de retail, in cadrul controlului la raft, analizandu-se 490 probe, constand in carne de pasare transata, portionata, refrigerata, provenind de la pui broileri si curcani, identificandu-se prezenta Campylobacter spp. in 115 probe.


Ca urmare a masurilor aplicate de catre ANSVSA, in fermele si abatoarele de pasare, procentul de probe pozitive depistate in carnea de pasare analizata a scazut de la 63% in anul 2008, la 41% in anul 2009, la 38% in anul 2010, ajungand la 23% la sfarsitul anului 2011.

Pentru anul 2012, ANSVSA a prevazut in Programul Strategic anual continuarea monitorizarii acestei bacterii in carnea de pasare, prevazuta a se desfasura in supermarket-uri, in cadrul controalelor oficiale "la raft".

Carcasele de pasare, carnea portionata, precum si organele provenite de la loturile depistate pozitive, pot fi consumate dupa ce sunt supuse tratarii termice.

Trebuie mentionat ca la nivelul Uniunii Europene, legislatia nu prevede retragerea de la comercializare a loturilor de carne de pasare sau organe la care s-a pus in evidenta prezenta Campylobacter spp, ci recomanda tratarea termica a acestora.

Analizele au fost efectuate in cadrul Laboratorului National de Referinta pentru Campylobacter al Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, precum si in laboratoare acreditate ale Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene (Alba, Bacau, Braila, Brasov, Iasi, Satu-Mare, Vaslui).

Cat de pericloasa este Campylobacteria

Bacteriile din genul Campylobacter se gasesc frecvent in intestinul animalelor si al pasarilor domestice. De multe ori animalele infectate nu prezinta simptome. Carnea de pasare reprezinta sursa cea mai comuna a infectiei la oameni.

Contaminarea oamenilor se face prin consumul produselor din carne sau lapte insuficient prelucrate termic, dar si prin consumul de fructe sau legume nespalate.

Persoanele care se imbolnavesc prezinta crampe, dureri abdominale, diaree, febra, stari de ameteala si voma.

Cum putem preveni infectia cu bacteria periculoasa Campylobacter

- Spalati cutitele si tocatoarele imediat dupa prepararea carnii crude;
- Pastrati carnea cruda separat de alimentele pregatite pentru mancat.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Medicii veterinari monitorizeaza o bacterie periculoasa, prezenta in carnea de pasare
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Subventii tutun

Intrebare: Va salut! As vrea sa incep o afacere noua cu cultivarea tutunului, am ceva pamant aproape 500 mp si as vrea sa cultiv tutun dar in scop de a il prelucra si de a-l transforma in tigari de foi artizanat. As vrea sa stiu daca aceasta activitate de cultivare si prelucrare primara a tutunului este eligibila pentru subventie si daca se dau bani pentu asa ceva.

Raspuns: cultivarea legumelor in solar este subventionata prin schema unica de plati pe suprafata, aprox 145 ... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
LARRY ELLISON spune: Aveți nevoie de un împrumut autentic pentru a vă achita facturile, a începe o afacere sau orice alt tip de împrumut, contactați-l pe dl Larry Ellison pe { Larryellisonfinance@gmail.com...
28 Mai 2017 17:30:05
Raspunde la intrebare
Ryan spune: Buna ! Aveți nevoie de un serviciu legitim și rapid de împrumut? În prezent oferim 3% împrumuturi de toate tipurile, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi auto,...
28 Mai 2017 03:18:20
Raspunde la intrebare
Michelle spune: Bună ziua, Numele meu este Michelle Sunt cetățean al Statelor Unite ale Americii, vreau să depun mărturie despre creditorul de împrumut bun care mi-a arătat lumină după ce a fost scamat de 4...
28 Mai 2017 02:14:08
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Produse chimice utilizate in sectorul agricol pentru combaterea daunatorilor. Contin ingrediente bi ...

grup de indivizi homozigoti sau heterozigoti cu aceeasi constructie genetica si cu structura morfolo ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura