Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Recomandari de sezon de la ANSVSA, pentru unitatile de alimentatie publica

recomandari-de-sezon-de-la-ansvsa-pentru-unitatile-de-alimentatie-publica

Inspectorii de specialitate din acdrul autoritatii, reamintesc faptul ca in aceasta perioada exista risculspotit al aparitiei cazurilor de toxiinfectie alimentara, in caz ca nu se respecta strict normele de igiena.



Avand in vedere atributiile si responsabilitatile operatorilor economici cu activitate in domeniul alimentatiei publice, prevederile legislatiei privind siguranta lantului alimentar, precum si pentru prevenirea declansarii unor episoade de toxiinfectii alimentare datorate unor factori favorizanti in sezonul cald, administratorii acestor obiective din categoria carora fac parte restaurante, pensiuni, cabane, cantine, cofetarii, patiserii, unitati de tip fass-food, pizzerii etc, au obligatia sa respecte urmatoarele urmatoarele norme pe toata durata sezonului estival:
 
Cu privire la aspecte generale ale obiectivului:

  • sa existe documentul de inregistrare sanitara veterinara in conformitate cu prevederile Ordinului Presedintelui A.N.S.V.S.A nr. 111/2008;
  • sa respecte conditiilor generale de igiena conform prevederilor Regulamentului C.E.nr. 852/2004, referitoare la constructie si dotare a obiectivului;
  • sa existe echipamente de protectie sanitara pentru personalul care manipuleaza produsele de origine animala si nonanimala, sau care prepara mancarea, precum si existenta documentelor din care sa rezulte starea de sanatate a acestora;
  • sa se asigure sursa de apa potabila care sa fie utilizata atat la prepararea mancarurilor cat si la mentinerea starii de igiena si curatenie a personalului si a utilitatilor.

Cu referire la materile prime:
  • sa dovedeasca prin documente calitatea si salubritatea materilor prime, precum si faptul ca au fost achizitionate din unitati autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si respecta programul de autocontrol prin afuirea de probe la laboratorul D.S.V.S.A judetean;
  • sa pastreze materile prime, in special al celor care necesita conditii deosebite de temperatura, congelare sau refrigerare (carne, peste, produse lactate, oua etc) in spatii specifice, pentru a se prevenii deprecierea lor;
  • sa tina la zi evidentele si a inregistrarile, privind intrarile de materii prime in care sa fie inscrise furnizorul, categoria produsului, data receptionarii, cantitatea, termenul de valabilitate, precum si celelalte date pentru stabilirea trasabilitatii.

Cu referire la manipularea, prepararea, expunerea si servirea alimentelor:
  • respectarea conditiilor de igiena, respectiv, spalarea mainilor inainte de inceperea activitatii si a ustensilelor in timpul lucrului, evacuarea rapida a deseurilor si subproduselor rezultate si depozitarea acestora astfel incat sa nu constituie o sursa de contaminare;
  • curatarea si igienizarea periodica a spatiilor unde au fost manipulate si preparate produsele alimentare;
  • utilizarea numai a ustensilelor de lucru care pot fi curatate sau igienizate corespunzator (blaturi de plastic, cutite de inox, tavi de inox, etc).

Referitor la produsele finite:
  • expunerea spre consum a alimentelor trebuie sa fie facuta astfel incat sa fie evitat orice risc de contaminare si depreciere a acestora;
  • servirea alimentelor sa se realizeze numai in recipienti igienizati corespunzator sau in recipienti de unica folosinta;
  • alimentele sa fie ambalate sau preambalate in cazul in care acestea nu sunt destinate consumului la fata locului (pentru activitate de catering, sau hrana rece pentru perioada organizarii de drumetii);
  • separarea materiilor prime pentru prepararea alimentelor de mancarurile deja preparate, in special carnea cruda de vita, porc, pasare, peste si ouale;
  • alimentele sa nu fie pastrate pentru mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius, fiinca riscul de alterare este ridicat.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Recomandari de sezon de la ANSVSA, pentru unitatile de alimentatie publica
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Carnet de rentier

Intrebare: Stiti pana cand se mai pot viza carnetele pentru renta viagera?

Raspuns: Vizarea carnetelor de rentier agricol pentru anul 2012 s-a putut face doar pana la data de 31 august... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
LARRY ELLISON spune: Am nevoie de un împrumut aplica acum Sunteți un bărbat sau o femeie de afaceri? Aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de împrumut pentru a vă achita...
27 Mai 2017 07:59:06
Raspunde la intrebare
Aikaterine spune: Buna, Numele meu este Aikaterine din România. Vreau să-i mulțumesc domnului James Parker, care ma ajutat să obțin un împrumut. În ultimele trei luni, am căutat un împrumut pentru a-mi...
27 Mai 2017 03:54:41
Raspunde la intrebare
A.ghibu spune: Nu pot sa-mi explic TOTALA lipsa de transparenta de care dau dovada responsabilii din MADR referitor la faptul ca exista inca sute de fermiere care nu primesc informatii despre motivele pentru care nu...
26 Mai 2017 14:11:03
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Sunt plante la care semin?ele nu sunt închise in fruct. Semintele se afla la vedere si nu au fruct ...

Partea exteriorara a florii. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura