Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 30 aprilie - 6 mai. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute

prognoza-agrometeorologica-30-aprilie-6-mai-continutul-de-umiditate-din-sol-va-prezenta-valori-scazute

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 30 aprilie - 6 mai.


Caracteristici meteorologice

 
Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normala sub aspect termic, in aproape toate regiunile agricole.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9...20°C valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 16...26°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 2...14°C in cea mai mare parte a tarii, posibil mai scazuta in depresiuni.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 11...21°C la scara intregului teritoriu agricol, favorabila parcurgerii primelor faze de vegetatie la speciile de primavara infiintate in epoca optima.
 
Din punct de vedere pluviometric, sunt prognozate ploi locale, izolat sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Gradul de aprovizionare cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim in Maramures, Crisana si Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul, sudul si estul Munteniei, estul Moldovei, estul si sud-estul Dobrogei.
 
Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica), pe suprafete extinse din Moldova, Dobrogea si Oltenia, local nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul, sudul si sud-vestul Munteniei, estul si sudul Transilvaniei.
 
Rezerva de umiditate in stratul 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Transilvania si Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si a Moldovei, local nordul si estul Olteniei, izolat nord-estul Banatului. 
 
Deficite moderate de apa in sol se vor inregistra pe suprafete extinse din Oltenia, local nordul, vestul si nord-vestul Banatului, estul, centrul, sudul si sud-estul Moldovei, sudul, sud-vestul si izolat nord-estul Munteniei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua in ritmuri normale in cea mai mare parte a teritoriului agricol, acestea fiind usor intensificate in zonele de campie din sud si vest, iar in
depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, izolat procesele de crestere si dezvoltare vor fi mai incetinite.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla la alungirea paiului, „burduf” si inspicare (10-100%), iar starea de vegetatie a plantelor se va mentine buna si medie, in aproape toate regiunile agricole.
 
Sub aspect fenologic, cultura de rapita isi va continua aparitia inflorescentelor si inflorirea (30-100%), iar in zonele de campie se va inregistra inceputul formarii silicvelor (10-30%).
 
Floarea-soarelui semanata in epoca optima se va afla in fazele de germinare, rasarire si formarea primei perechi de frunze (10-100%).
 
Cultura de porumb din Banat, Oltenia, Dobrogea si sudul Moldovei va parcurge in continuare fazele de germinare si rasarire (10-100%), precum si aparitia frunzei a treia (10-30%).
 
La sfecla de zahar si cartoful pentru consum semanate in epoca optima se vor inregistra fazele incipiente de vegetatie, in toate bazinele specializate.
 
Speciile timpurii de samburoase (cires, cais si piersic) isi vor continua legarea si cresterea fructelor, in majoritatea plantatiilor. 
 
Semintoasele vor parcurge fazele de infrunzire, crestere a lastarilor si legare a rodului, in aproape toata tara.
 
In toate plantatiile viticole, fazele predominante vor fi infrunzirea si cresterea lastarilor, precum si inceputul aparitiei inflorescentelor la soiurile de masa.
 
Pe ansamblu, conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole in camp (arat, pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, fertilizari, erbicidari, tratamente fitosanitare, etc.), in cea mai mare parte a teritoriului.
 

Recomandari de specialitate

 
- Pregatirea patului germinativ si continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile prasitoare
 
- Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe
 
- Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor din culturile de toamna
 
- Aplicarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi
 
- Deschiderea rigolelor de scurgere pentru eliminarea excesului de apa de pe terenurile de lunca si cu drenaj defectuos
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton