Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

A fost lansat programul „Porc crescut romaneste”

a-fost-lansat-programul-porc-crescut-romaneste

Este vorba de o initiativa a unui grup de fermieri si a unor asociatii de profil, care trag un semnal de alarma asupra faptului ca porcul crescut in Romania este pe cale sa dispara de pe masa romanilor.



Programul lansat sub denumirea „Porc Crescut Romaneste” este o initiativa a fermierilor romani care isi propun sa redea carnii de porc autohton suprematia pe masa consumatorilor, prin informarea acestora asupra calitatii carnii de porc de la noi si implicarea romanilor in sustinerea productiei locale.
 
Programul national „Porc crescut romaneste” este un proiect initiat de cele mai importante asociatii de profil precum Cooperativa Tara Mea, Federatia Nationala Pro Agro, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suinelor, Asociaţia InfoCons, Asociatia AgroInteligenta si Centrul pentru Management Agricol.

 
„Uniunea Europeana este un exportator net de carne de porc, dar Romania este un importator net - aproximativ 50% din carnea de porc din comertul modern si traditional este importata”, a subliniat Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.
 
In anul 2016, un total de 316.960 de tone de carne de porc au fost produse in unitatile autorizate de abatorizare, in timp ce importul a ajuns la 223.752 de tone de carne de porc.
 
„Avem ferme noi, moderne, cu cinci clase peste majoritatea fermelor din UE. Avem aceasta infastructura. Cu toate acestea, efectivul de porcine al Romaniei a scazut cu peste 300.000 de capete in perioada 2009-2016, in timp ce importurile cresc. In ritmul acesta, carnea de porc romanesc va disparea din farfuriile romanilor, afectand grav un sector important al economiei nationale”, a mai declarat Ioan Ladosi.
 
Totodata, fermierii au subliniat calitatea carnii de porc romanesc ca fiind net superioara celei de import, dar si faptul ca in Romania consumul pe cap de locuitor este de 30-32 kg porc pe an, cu 30% sub consumul mediu al tarilor din UE.
 
Adrian Balaban, medic veterinar, fermier şi membru APCPR, a prezentat principalele avantaje ale carnii de porc romanesc şi motivele pentru care consumatorul ar trebui sa cumpere porc romanesc. „In primul rand prospetimea. Lantul de aprovizionare este extrem de scurt si transparent, carnea de porc romanesc ajungand la raft in 24-36 de ore de la ferma. In acelasi timp, gustul si calitatea sunt net superioare carnii din import. Porcii crescuti in Romania sunt hraniti cu cereale romanesti de calitate, iar carnea are un continut optim de grasime intramusculara, care ii da un gust specific porcului romanesc. Consumatorul trebuie implicat, trebuie convins – carnea de porc romanesc este mai buna si mai proaspata”, a spus specialistul.
 
Prin lansarea acestui program, fermierii solicita infiintarea raftului de carne de porc romanesc, semnalizat distinctiv in retailul modern. De asemenea, fermierii cer consumatorilor sa fie implicati si proactivi in apararea porcului crescut romaneste, cumparand produse autohtone si sesizand autoritatile de supraveghere a pietei neregulile in ceea ce priveste etichetarea gresita a produselor.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

A fost lansat programul „Porc crescut romaneste”
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Semanat linte

Intrebare: Imi poate spune cineva care este schema de semanat pentru cultura de linte?

Raspuns: Tehnica este asemanatoare ca si in cazul mazarei si anume se vor face santuri distantate la 15-20cm.... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii1 comentarii


Ioan 2017-11-01 11:20:14

Crescatoriile de porci mari cresc porcii cu mancare la fel ca in alte tari. Mancarea e chiar adusa de acolo. Mai scoateti un program sa va umflati si mai mult buzunarele? Porcilor! Ganditi-va si la cei cu ferme mici care cu adevarat cresc porci intr-un mod sanatos. Romanesc nu inseamna sanatos.

Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017".



Forum
Vlad spune: In sj mi'au intrat cam 400lei pe ha prin 20 luna trecuta. Se mai da ceva?
25 Nov. 2017 01:02:53
Raspunde la intrebare
calin spune: Salutare, mie azi mi-au intrat la Cluj, cam 360 lei/ha, nu am mai luat pana acum nimic. Pe ecoologie, agromediu, a primit cineva avans?
24 Nov. 2017 22:25:16
Raspunde la intrebare
Ovi spune: Nimic în jud.mures numai prima transa acum o luna.
24 Nov. 2017 19:04:57
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Partea exteriorara a florii. ...

Frunza a embrionului plantelor cu seminte care serveste la hranirea plantei imediat dupa încoltire ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura