Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultorii din Bihor cer introducerea programului "rabla" la tractoare


Cei peste 4.000 de agricultori care au participat, sambata si duminica, la programul de informare demarat de minister au solicitat introducerea programului "rabla" si la tractoarele agricole, capitalizarea CEC-Bank si au atras atentia asupra unor probleme precum plata unica pe suprafata, creditul agricol pentru productie sau situatia juridica a pasunilor, informeaza Agerpres.

Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Bihor, Florian Pavel, a precizat, luni, intr-o conferinta de presa, ca prima nemultumire a producatorilor agricoli este faptul ca nu a inceput inca plata unica pe suprafata aferenta anului 2008. Creditul agricol pentru productie ce se poate contracta in baza Legii 150/2003 prin care statul acorda alocatia de 30% din nivelul creditului nu este accesibil majoritatii producatorilor, deoarece nu dispun de bunuri mobiliare pentru garantarea acestora, iar cei care dispun nu sunt dispusi sa le foloseasca in acest scop, ei solicitand garantarea creditelor cu productia aferenta culturilor infiintate.


Agricultorii considera oportuna si benefica reintroducerea subventiei la semintele certificate si materialul saditor. "Zvonurile care spun ca din anul 2010 nu se va mai acorda renta viagera ingrijoreaza mai ales populatia varstnica", a spus directorul DADR Bihor, care, prezent la o intalnire, i-a asigurat insa ca aceasta va continua. Crescatorii de animale reclama faptul ca primariile nu doresc sa clarifice situatia juridica a pasunilor, care, in parte, sunt inchiriate preferential, iar majoritatea sunt prost administrate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, acestia au constatat ca nu sunt reproducatori autorizati la toate speciile de animale, reproductia avand loc cu reproducatori clandestini, iar prin insamantarile artificiale la animale, in special la bovine, nu acopera toate localitatile judetului. In Bihor exista doar 120 de operatori insamantatori, care nu pot deservi toate cele 343 de localitati din judet.

Subventia la lapte este mica, iar preluarea laptelui se face numai dintr-un numar redus de comune, motiv pentru care efectivele de vaci sunt in continua scadere. Producatorii au semnalat ca in judet sunt doar patru abatoare autorizate, numar insuficient pentru cele 101 unitati administrative din judet, fapt ce descurajeaza crescatorii de animale pentru carne, dar incurajeaza speculantii.

Deoarece sumele solicitate de firmele de consultanta sunt foarte mari, fermierii solicita acreditarea OJCA Bihor pentru intocmirea de proiecte pentru accesarea fondurilor comunitare, in special pentru masurile 1.4.1- Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta si 1.2.1 - Sprijinirea tinerilor fermieri. Nu in cele din urma, potentialii beneficiari de proiecte europene au solicitat guvernului capitalizarea CEC - Bank pentru a deveni banca de creditare accesibila producatorilor agricoli, in conditiile in care ei nu dispun de cota de participare si nu agreeaza contractarea de credite.

Programul de informare demarat pe 4 aprilie de minister a fost sustinut in teritoriu de specialistii agricoli de la DADR, OJCA, OARZ si APIA si au participat, sambata, 3.934 de producatori, in 98 de primarii, iar duminica, alti 237, in trei primarii, in total 4.171 de persoane. Agricultorii au fost informati privind depunerea cererilor pentru plata pe suprafata aferenta anului 2009, precum si formele de sprijin care se acorda in anul 2009, din fonduri comunitare si de la bugetul de stat. Conducerea DADR Bihor a mentionat ca va propune ministerului ca aceste intalniri de informare sa aiba loc duminica dupa-amiaza, mai potrivita pentru locuitorii satelor.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016