Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Controale in sectorul legume fructe


In perioada 2 – 6 noiembrie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a verificat 44.000 kg de conserve din legume si fructe comercializate de 397 de operatori economici, prin actiunea de control care a vizat modul in care sunt respectate prevederile legale la comercializarea si etichetarea conservelor din legume si fructe.
Ca urmare a deficientelor constatate, au fost retrase de la vanzare 130 kg de conserve, iar 44.000 kg de conserve au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea neconformitatilor. Totodata, pentru cei 293 de operatori depistati cu abateri au fost aplicate 177 amenzi contraventionale, in valoare de 481.500 lei si 116 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

In cursul actiunii de control s-au constatat o serie de abateri, precum:

Calitatea conservelor din legume si fructe
Comercializarea conservelor din legume si fructe ce prezentau ambalaje deformate, cu pete de rugina Abatere constatata in judetele Satu Mare (muraturi asortate care aveau ambalajul neetans), Olt (produsul a€žmazare verde rehidratata in saramuraa€ť avea ambalaj metalic deformat si puncte de rugina pe capac), Mures (conserve de ciuperci si conserve de capsuni ce prezentau ambalaje deformate), Bucuresti (conservele Foul decojit si Foul cu ulei de masline avand cutiile metalice deformate, atacate de rugina pe zone mici, ardeii iuti in otet, comercializati in borcane din sticla inchise cu capace cu filet, contineau corpuri straine de culoare inchisa sub forma de particule mici depuse la partea inferioara a ambalajelor, bucati de tulpina si frunze neindepartate).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Comercializarea conservelor din legume si fructe ce prezentau data durabilitatii minimale depasita fata de cea stabilita de producatori Abatere constatata in judetele Brasov (a€žMango felii in sirop slab indulcita€ť expirat de 9 zile, compot de pere expirat de 11 luni), Galati (pasta de tomate si mazare verde expirate de 5 luni), Mures (conserva de mazare expirata de 5 zile, conserve de varza sau de castraveti expirate din octombrie 2008 si pasta de tomate expirata de o luna), Constanta, Cluj.

17% din cantitatea de conserve de legume si fructe controlata nu respecta prevederile legale referitoare la informarea consumatorilor - Lipsa tuturor elementelor de identificare-caracterizare prin lipsa etichetelor de pe ambalaje, abatere constatata in judetele Giurgiu (fasole pastai), Arad (conserve de mazare), Ilfov.
- Lipsa inscrierii proportiei ingredientului care da specificitate produsului si il deosebeste de alte produse similare cu care ar putea fi confundat, abatere constatata in judetele Ialomita, Teleorman, Bihor, Vrancea, Ilfov, Bucuresti.
- Lipsa inscrierii in denumirea sub care se vinde produsul a prezentei indulcitorilor, abatere constatata in judetele Vrancea, Arges, Bucuresti.
- Inscrierea neconforma a datei durabilitatii minimale, abatere constatata in judetele Buzau, Mehedinti, Bistrita-Nasaud.
- Lipsa inscrierii categoriei in cazul acidul citric utilizat in fabricatie, abatere constatata in judetele Ilfov, Arges, Vaslui.
- Neinscrierea denumirii categoriei aditivilor, abatere constatata in judetele Mehedinti, Ialomita, Braila, Brasov, Suceava, Giurgiu, Bucuresti.
- Lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare a€“ caracterizare sau traducerea eronata a acestora, abatere constatata in judetele Brasov, Bihor, Satu Mare, Mehedinti, Galati, Iasi, Braila, Vaslui, Alba, Maramures, Bucuresti.
- Lipsa inscrierii tratamentului termic aplicat, abatere constatata in judetele Brasov, Tulcea, Bihor, Neamt, Bucuresti.
- Denumirea sub care se vinde produsul, cantitatea neta si data durabilitatii minimale nu erau inscrise in acelasi camp vizual, abatere constatata in judetul Bacau.
- Inscrierea eronata a cantitatii nete, abatere constatata in judetele Buzau (sortimentul,,castraveti in oteta€ť avea mentionat pe eticheta doua valori ale cantitatii nete de produs), Olt, Calarasi.
- Lipsa inscrierii cantitatii nete a componentei solide, abatere constatata in judetele Cluj, Iasi, Neamt, Galati, Bucuresti.
- Lipsa inscrierii numelui si adresei producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului in cazul produselor provenite din cadrul Uniunii Europene iar, in cazul produselor provenite din afara Uniunii Europene, a numelui si adresei producatorului si cele ale importatorului, abatere constatata in judetele Ilfov, Vaslui, Galati, Vrancea, Bacau, Sibiu, Giurgiu, Timis.
- Lipsa unei mentiuni privind lotul, abatere constatata in judetele Vrancea, Galati.
- Inscrierea eronata a listei ingredientelor, abatere constatata in judetele Vaslui, Ilfov, Suceava, Braila.
- Lipsa inscriptionarii datei durabilitatii minimale sau inscrierea acesteia sub o forma ilizibila, abatere constatata in judetul Arad.

Afisarea preturilor - Lipsa afisarii preturilor s-a constatat in judetele Ialomita, Maramures, Galati, Teleorman, Tulcea, Arges, Ilfov, Caras-Severin, Mures, Braila, Arad, Suceava, Neamt.
- Lipsa afisarii pretului pe unitatea de masura, abatere constatata in judetele Sibiu, Bacau, Vaslui.
- Afisarea preturilor la comercializare cu caractere mici, ilizibile s-a constatat in judetele Buzau, Bihor; Mehedinti, Olt, Dolj, Gorj.
- Neafisarea pretului in mod vizibil, intr-o forma neechivoca, usor de citit, abatere constatata in judetele Giurgiu, Constanta, Salaj, Arad, Hunedoara, Suceava, Harghita, Ilfov, Botosani.

Alte abateri Abateri ca neafisarea denumirii unitatii, neafisarea - la loc vizibil - a codului unic de inregistrare la Registrul Comertului, neafisarea plachetei cu TEL INFO CONSUMATOR, neafisarea orarului de functionare au fost constatate in judetele Olt, Mures, Ilfov, Covasna, Hunedoara, Sarad, Mehedinti.

Sfaturi pentru consumatori
- La cumpararea conservelor din legume si fructe acordati atentie aspectului cutiei, sa nu fie deformata, dezlipita la imbinari, ruginita; nu cumparati astfel de produse!
- Urmariti modul de etichetare al conservelor, nu cumparati produse neetichetate!
- Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Refuzati produsele pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale sau daca aceasta este modificata sau depasita;
- La cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
- Nu cumparati conserve din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016