Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exportul de ovine al României va scădea în acest an cu 30%


Exportul de ovine al României se va diminua cu 30% în acest an comparativ cu 2008, din cauza puterii scăzute de cumpărare şi a preţurilor mari practicate de fermierii români, a declarat preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine, Mihai Dumitriu. Anul trecut, România a exportat aproximativ 2,5 milioane capete de ovine.

Potrivit reprezentantului Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), încă din primele opt luni ale acestui an se observă o diminuare a nivelului exportului cu 30%. "La fel ca şi alte sectoare, şi exportul de ovine este afectat de criza economică şi, implicit, de puterea redusă de cumpărare. În plus, ne confruntăm şi cu atitudinea anormală a producătorilor români care vând animalele mai scump decât în majoritatea ţărilor din Europa. În aceste condiţii, inconştienţa lor ne face să pierdem pieţele pe care le-am câştigat şi le-am menţinut cu greu până acum", a explicat Dumitriu, citat de NewsIn.


Preţul de carne de oaie în viu, cu 15% mai scump la noi ca în restul Europei

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit acestuia, crescătorii de ovine au scumpit preţurile la carnea de oaie în viu cu până la 20% după perioada Paştelui, ceea ce a condus la o reducere importantă a exporturilor. Astfel, în prezent, crescătorii români de ovine comercializează kilogramul de carne de oaie în viu cu circa 8,5 lei, faţă de 7 lei, înainte de luna aprilie.
"Sub influenţa sindicatelor, fără să ştie cum merg pieţele şi cum fluctuează preţurile, şi mai ales fără să ceară părerea organizaţiilor cu experienţă, asociaţiile de crescători au scumpit carnea de oaie în viu cu până la 20%, imediat după Sărbătorile de Paşte, astfel că acum suntem undeva la un nivel al preţurilor cu circa 15% mai mare decât în restul ţărilor din Europa. Această scumpire nu trebuia realizată, în condiţiile în care perioada de după Paşte este oricum una scăzută din punct de vedere al vânzărilor de carne de ovine. Cu această atitudine nu fac decât să ne scoată de pe pieţele internaţionale", a spus preşedintele PACERO.

Crescătorii românii spun că nu ei sunt de vină pentru preţurile mari

Pe de altă parte, crescătorii de ovine nu recunosc că ar fi mărit preţurile în acest an şi spun că posibila scădere a exporturilor are la bază majorările efectuate de intermediari peste preţurile practicate de producători.
"Nu am scumpit după Paşte preţul cărnii de miel, singura modificare realizată faţă de anii anteriori a fost aceea că nu am mai redus preţurile, aşa cum obişnuiam să o facem după terminarea perioadei sărbătorilor.
În anii trecuţi scădeam preţurile cu circa 50%, însă în acest an nu a fost nevoie pentru că Anglia nu a realizat exporturi din cauza bolii limbii albastre a ovinelor, şi nu au mai fost probleme la vânzare. Dacă exporturile au scăzut, nu este vina crescătorilor, ci a intermediarilor care vor să câştige mai mult decât noi, producătorii, şi măresc preţurile", a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Sibiu, Marcel Andrei, citat de NewsIn. Potrivit preşedintelui Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine, Mihai Dumitriu, un alt motiv care a concurat la scăderea exporturilor de ovine din acest an este lipsa crotaliilor pentru ovine. "Ca în fiecare an, avem probleme cu lipsa crotaliilor, ceea ce ne reduce din nou exportul. De exemplu, dacă vrei să cumperi 1.000 de capete de la un producător, doar 100 au cele două crotalii, 200 au doar câte unul, iar restul de 700 nu au deloc, iar în asemenea condiţii, nu putem exporta", a adăugat Mihai Dumitriu.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016