Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lucrările de tăiere la trandafiri, în perioada repausului vegetativ


Toamna după căderea frunzelor în parcuri şi grădini tufele de trandafirii se muşuroiesc cu pământ sau gunoi de grajd mai păios. Pentru a înlesni această lucrare având în vedere că în timpul anului tufa s-a dezvoltat vom face câteva lucrări de tăiere. Trandafirilor li se fac tăieri în fiecare an în perioada repausului vegetativ.
Trandafirii cărora nu li se execută această operaţie se vor dezvolta haotic, vor da lăstari slabi, unii dintre ei fără flori, le vor creşte un număr mare de drajoni, lăstari sălbatici, iar o parte din trandafiri se vor epuiza şi vor muri.

Tăierile la trandafir se pot face atât primăvara cât şi toamna. Tăierile de toamnă se fac cu scopul de a înlesni lucrarea de muşuroire. Tăierea de toamnă constă în înlăturarea ramurilor prea lungi sau de prisos.

Această lucrare se face cu mult discernământ deoarece o iarnă geroasă sau un atac de dăunători poate provoca daune tufelor de trandafiri dacă am înlăturat prea multe ramuri.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ce vom tăia toamna?

  • ramurile prea lungi le vom scurta;
  • ramurile prea slabe;
  • ramurile cu muguri florali nedezvoltaţi;
  • drajonii;
  • ramurile sălbatice care apar de la bază;
  • lăstarii care cresc prea viguroşi

Ştim că trandafirii înfloresc pe ramuri de 1 an sau pe ramuri apărute în cursul aceluiaşi an.De aceea se aleg 3-5 ramuri de 1 an bine plasate restul se înlătură, apoi ramurile sunt scurtate în funcţie de grupa de trandafir din care face parte.

O importanţă deosebită o au poziţia ramurilor care determină formarea mugurilor florali, cu cât poziţia ramurilor este mai aproape de orizontală cu atât numărul mugurilor floriferi va fi mai mare.

Tăierile se vor face în funcţie de grupa din care fac parte trandafirii:

  • trandafiri pitici (Thea hybrida, Polyantha, Floribunda);
  • trandafiri cu trunchi;
  • trandafiri semiurcători;
  • trandafiri urcători;
  • trandafiri pletoşi-plângători.

Tăierile făcute la timp şi corect asigură trandafirilor o creştere viguroasă, o înflorire abundentă, regulată, stimulează formarea ramurilor pentru înflorirea trandafirilor în anul următor, dezvoltarea sistemului radicular puternic, evitarea îmbătrânirii premature.

Când se fac tăierile? Tăierile se fac toamna după căderea frunzelor sau primăvara înainte ca plantele să intre în starea activă de vegetaţie.
Tăierile sunt de 3 feluri:

1. tăieri de uşurare, aerisire, rărire – de curăţire;
2. tăieri de echilibrare şi menţinere a unei creşteri şi dezvoltări armonioase;
3. tăieri de reîntinerire, de prelungire a vieţii plantelor.

Tăierile de curăţire se aplică la toate cele 5 grupe de trandafiri. Această operaţie se execută de regulă toamna după căderea frunzelor şi are drept scop curăţirea tufei de ramurile inutile cum ar fi: ramuri uscate, atacate de dăunători, ramuri bătrâne, slab dezvoltate sau prea dese, ramuri rău plasate, drajonii, ramurile lacome.

Tăierile de echilibrare şi menţinere a unei creşteri şi dezvoltări armonioase se execută în timpul perioadei de vegetaţie şi are rolul de a crea un raport armonios între creştere şi înflorire pentru ca planta să emită în permanenţă cât mai mulţi lăstari floriferi.

Tăierile de reîntinerire au scopul de a reînnoi ramurile din tufă.aceste lucrări se fac de regulă primăvara cât mai devreme dar şi în timpul perioadei de vegetaţie dar nu mai târziu de 1-10 iulie, pentru a da posibilitate lăstarilor tineri să se maturizeze pînă la venirea iernii. Tăierile de reîntinerire se fac la intervale de 4-5-6 ani.

Autor: ing. Elena Mihalca
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.88 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016