Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Producatori din industria carnii reactioneaza in urma clasificarii produselor in carne procesata in categoria factorilor cancerigeni

producatori-din-industria-carnii-reactioneaza-in-urma-clasificarii-produselor-in-carne-procesata-in-categoria-factorilor-cancerigeni

Vladimir Manastireanu, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii spune ca produsele din carne si carnea rosie, in general, nu pot fi cancerigene decat daca sunt consumate in exces si sunt tratate cu anumite substante chimice.



Organizatia Mondiala a Sanatatii a plasat carnea procesata, asa cum este cea folosita in crenvursti, in sunca si in mezeluri , in general, in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.
 
Totodata, carnea rosie, categorie in care este inclusa carnea de vita, miel/oaie/berbec si porc, a fost introdusa in grupa de risc 2, fiind clasificata drept carcinogen probabil. Pe aceasta lista se mai afla substante precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

 
Cum era si firesc, producatorii romani din industria carnii au reactionat imediat, primul fiind Vladimir Manastireanu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii. Acesta a declarat ca „nu poti sa incriminezi carnea rosie si preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenta mai multor factori printre care si cei alimentari. Daca vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantitati excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer si cand spun excesiv ma refer la doua kilograme de salam picant pe care il mananci in fiecare zi timp indelungat. Condimentele picante pot determina iritatii ale tubului digestiv si impreuna cu alte cauze pot sa provoace si cancer. Potentialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei carni care este tratata cu diverse substante chimice si care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat reteta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Insa, repet, nu putem pune strict in spinarea carnii rosii si a preparatelor din carne aceasta problema, pentru ca organismul uman isi ia proteina cea mai valoroasa in primul rand din carne, din lapte si abia dupa aceea din legume si fructe. Cancerul are cauze multiple printre care si alimentatia poate fi o cauza”.
Manastireanu a mai  aratatca industria de preparate din carne din Romania nu mai foloseste in exces aditivi si stabilizatori pentru aceste produse, toate ingredientele folosite fiind filtrate si aprobate de Comisia Europeana, iar procesatorii se orienteaza tot mai mult catre gustul produselor traditionale romanesti.
 
„Industria de preparate din carne din Romania, cel putin in ultimii 10 ani, nu mai foloseste in exces aditivi si stabilizatori, ci foloseste doar ingredientele aprobate de Uniunea Europeana, iar produsele contin foarte multa carne si conservanti naturali. Nu stiu care este cauza aparitiei acestui studiu, dar daca ne uitam in istorie mai multe alimente au fost declarate daunatoare si potential cancerigene, respectiv cartoful, painea chiar si legumele si fructele, la un moment dat. Industria romaneasca a devenit foarte responsabila in ultimul timp tocmai pentru ca exista orientarea consumului catre produse traditionale. Ori daca ne uitam la un produs traditional, facut in casa, o toba de exemplu, mai mult de o saptamana, cel mult doua, nu poti sa o pastrezi pentru ca se strica”, a mai explicat Manastireanu.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Producatori din industria carnii reactioneaza in urma clasificarii produselor in carne procesata in categoria factorilor cancerigeni
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Capsuni invadati de gandaci

Intrebare: As dori un tratament pentru capsuni, ii mananca greierii, furnicile si paianjeni atat fructul cat si stolonii..Am luat de la fitofarmacie granule care se pun la radacina, dar nu au nici un efect.

Raspuns: Va pot recomanda un acaricid pentru combaterea paianjenilor (Nissorun- 5 g in 10 l apa pentru 100 mp... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
Ioana spune: La fel și eu am decizie pe animale și diferența pe suprafața , am luat în noiembrie avans și am fost la teledetectie. Așteptăm acum banii, sper să intre la toată lumea.
27-Mar-2017 18:47:24
Raspunde la intrebare
Fermier spune: Am sunat azi la Apia si am decizie de plata de vineri si pe animale si pe pământ săptămână asta îmi intra bani menționez am mai luat o tura in noiembrie.
27-Mar-2017 16:48:23
Raspunde la intrebare
dorneanu spune: Centrele judetene de apia trimit dosarele inchise spre Bucuresti si cei de acolo decid daca se pune pe white list,dar foarte multe dosare mai ales cele cu bani multi chiar daca nu au nici o eroare...
27-Mar-2017 12:42:58
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Proces fiziologic care consta in patrunderea apei din sol imrpeuna cu sarurile minerale si gazele di ...

Conceptul se refera la cresterea economica care satisface nevoile societatii de azi fara a afecta de ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura