Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Producatori din industria carnii reactioneaza in urma clasificarii produselor in carne procesata in categoria factorilor cancerigeni

producatori-din-industria-carnii-reactioneaza-in-urma-clasificarii-produselor-in-carne-procesata-in-categoria-factorilor-cancerigeni

Vladimir Manastireanu, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii spune ca produsele din carne si carnea rosie, in general, nu pot fi cancerigene decat daca sunt consumate in exces si sunt tratate cu anumite substante chimice.



Organizatia Mondiala a Sanatatii a plasat carnea procesata, asa cum este cea folosita in crenvursti, in sunca si in mezeluri , in general, in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.
 
Totodata, carnea rosie, categorie in care este inclusa carnea de vita, miel/oaie/berbec si porc, a fost introdusa in grupa de risc 2, fiind clasificata drept carcinogen probabil. Pe aceasta lista se mai afla substante precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

 
Cum era si firesc, producatorii romani din industria carnii au reactionat imediat, primul fiind Vladimir Manastireanu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii. Acesta a declarat ca „nu poti sa incriminezi carnea rosie si preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenta mai multor factori printre care si cei alimentari. Daca vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantitati excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer si cand spun excesiv ma refer la doua kilograme de salam picant pe care il mananci in fiecare zi timp indelungat. Condimentele picante pot determina iritatii ale tubului digestiv si impreuna cu alte cauze pot sa provoace si cancer. Potentialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei carni care este tratata cu diverse substante chimice si care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat reteta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Insa, repet, nu putem pune strict in spinarea carnii rosii si a preparatelor din carne aceasta problema, pentru ca organismul uman isi ia proteina cea mai valoroasa in primul rand din carne, din lapte si abia dupa aceea din legume si fructe. Cancerul are cauze multiple printre care si alimentatia poate fi o cauza”.
Manastireanu a mai  aratatca industria de preparate din carne din Romania nu mai foloseste in exces aditivi si stabilizatori pentru aceste produse, toate ingredientele folosite fiind filtrate si aprobate de Comisia Europeana, iar procesatorii se orienteaza tot mai mult catre gustul produselor traditionale romanesti.
 
„Industria de preparate din carne din Romania, cel putin in ultimii 10 ani, nu mai foloseste in exces aditivi si stabilizatori, ci foloseste doar ingredientele aprobate de Uniunea Europeana, iar produsele contin foarte multa carne si conservanti naturali. Nu stiu care este cauza aparitiei acestui studiu, dar daca ne uitam in istorie mai multe alimente au fost declarate daunatoare si potential cancerigene, respectiv cartoful, painea chiar si legumele si fructele, la un moment dat. Industria romaneasca a devenit foarte responsabila in ultimul timp tocmai pentru ca exista orientarea consumului catre produse traditionale. Ori daca ne uitam la un produs traditional, facut in casa, o toba de exemplu, mai mult de o saptamana, cel mult doua, nu poti sa o pastrezi pentru ca se strica”, a mai explicat Manastireanu.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Producatori din industria carnii reactioneaza in urma clasificarii produselor in carne procesata in categoria factorilor cancerigeni
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Conditionarea mararului

Intrebare: cum se executa conditionarea la marar?

Raspuns: Conditionarea se face in legaturi de 20 grame care apoi se leaga in snopi de 2-5 kg. Ca si la patrun... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017".



Forum
Raznatovici spune: APIA nu a platit avansul de 70%, ori o sa-l plateasca in mai multe transe...? Cum se explica caci ptr 4 ha teren agricol am primit numai 1023 lei in cont...? Ma poate lamuri cineva.... daca se poate...
24 Oct. 2017 08:35:12
Raspunde la intrebare
daniel.ionescu spune: In dambovita a intrat la cineva la bcr ca la raiffaissen a intrat de vineri la un vecin la bcr mereu intra ultimi la anu mereu ma mut de la iei si lde cate ori retragi iti opreste 15 lei la...
24 Oct. 2017 08:10:55
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Ingrasamant chimic obtinut prin incalzire puternica a fosfatilor naturali care contine 24-27% P ca o ...

Denumire data speciilor din familiile gramineelor care servesc ca forme parentale pentru incrucisari ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura