Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Record al ultimilor 20 de ani la exporturile de produse agroalimentare

record-al-ultimilor-20-de-ani-la-exporturile-de-produse-agroalimentare

Potrivit datelor statistice furnizate de MADR, Romania a exportat in primele trei trimestre ale acestui an produse agroalimentare in valoare de aproape 4 miliarde de euro.


Romania a exportat, in primele noua luni din acest an, produse agroalimentare de aproape patru miliarde de euro, un record al ultimilor 20 de ani, in timp ce excedentul comercial a depasit 349 de milioane de euro la finele lunii septembrie.
 
In perioada ianuarie - septembrie 2014, exporturile Romaniei de produse agroalimentare au fost in valoare totala de 3,902 miliarde de euro, in crestere cu 11,2% fata de aceeasi perioada din 2013, importurile inregistrand o usoara crestere cu 1,3% in perioada mentionata, pana la 3,553 miliarde de euro, arata datele statistice ale MADR.
 In aceste conditii, excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare din primele noua luni ale anului 2014 a fost de 349,6 milioane de euro, mai mare cu 346,3 milioane de euro fata de rezultatul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, cand soldul balantei comerciale a fost de numai 3,3 milioane de euro.
 
Principalul produs exportat in primele noua luni a fost graul, unde livrarile externe au insumat 773,7 milioane de euro, pentru o cantitate de peste patru milioane de tone, fiind urmat de tigarile de foi si tigarete, cu 499,6 milioane de euro (29.700 tone), si de porumb, care a adus incasari de 394,2 milioane de euro pentru 1,493 milioane tone.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Fata de primele noua luni din 2013, au scazut exporturile de seminte si ulei de floarea-soarelui, cu 74 milioane euro, si, respectiv, cu 26,4 milioane de euro, cele de carne de pasare, cu 13,4 milioane de euro, si la orz, produs la care incasarile au fost mai mici cu 11,9 milioane de euro, desi volumul total exportat a fost mai mare cu 128.400 tone.
 
Romania a obtinut venituri suplimentare la majoritatea grupelor de produse agroalimentare exportate, insa topul a fost dominat de semintele de rapita (+145,6 milioane de euro), tigari (+121,3 milioane de euro), grau (+90,5 milioane euro), porumb (+38,9 milioane de euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+31,7 milioane euro) si nuci (+21,7 milioane euro).
 
Pe de alta parte, carnea de porc, sroturile de soia, preparatele alimentare, tutunul brut si produsele de brutarie-patiserie au fost principalele produse agroalimentare importate, la care s-au inregistrat cresteri valorice comparativ cu perioada similara din 2013.
 
De asemenea, majorari ale importurilor s-au mai inregistrat la carne de pasare (cu 21,3 milioane de euro), animale vii din specia porcine (cu 21,5 milioane de euro) si ciocolata (cu 14,9 milioane de euro). In perioada mentionata, au fost inregistrate scaderi la importurile de zahar, care au fost mai reduse cu 67.700 tone (minus 63,6 milioane de euro), la porumb (minus 30,4 milioane de euro), tigari (minus 19,6 milioane de euro), precum si la lapte si smantana, unde cantitatea importata s-a diminuat cu 18.600 tone, respectiv cu 6,2 milioane de euro.
 
Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agroalimentar al Romaniei. Astfel, in primele noua luni din anul 2014, livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 59,1%, iar achizitiile din statele membre au detinut o pondere de 81,3%.
 
Romania a reusit, in 2013, pentru prima data in ultimii 20 de ani, sa inregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro in comertul cu produse agroalimentare, fata de un deficit de aproape 800 de milioane de euro in anul 2012.
 
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a anuntat ca Romania are sanse sa incheie 2014 cu un excedent al balantei comerciale cu produse agroalimentare, pentru al doilea an consecutiv.
 
„2014 va fi al doilea an in care vom avea balanta comerciala pozitiva in comertul cu produse agroalimentare. Ma uit la cifre si, daca la opt luni suntem pe excedent, sunt convins ca la sfarsitul anului vom fi tot pe excedent. Anul trecut, la opt luni, eram pe deficit, iar Romania nu a mai avut din 1994 niciun an in care sa fie pe excedent, iar acum vor fi doi ani consecutivi, 2013 si 2014. Este meritul fermierilor si trebuie sa-i apreciem in consecinta, dar trebuie ca si ei sa simta acest lucru in buzunar”, a declarat Daniel Constantin.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016