Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Seful MADR spune ca raportul privind riscul cancerigen al carnii procesate nu trebuie sa ingrijoreze

seful-madr-spune-ca-raportul-privind-riscul-cancerigen-al-carnii-procesate-nu-trebuie-sa-ingrijoreze

Orgaznizatia Mondiala a Sanatatii a dat publicitatii un raport care plaseaza alimentele din carne procesata in grupa I de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament, precizand totodata ca si carnea rosie poate provoca afectiuni oncologice, aceasta fiind incadrata in grupa II de risc



Un raport facut public la inceputul acestei sapatamani de Organizatia Mondiala a Sanatatii a starnit un adevarat cutremur la nivel international, avand ecouri puternice si in Romania. Este vorba de un raport referitor la efectele nocive pe care le poate avea asupra sanatatii consumul de carne, organizatia internationala lunad totodata decizia de a incadra produsele din carne procesata, precum, sunca, rulada din carne, parizerul, carnatii, adica mezelurile in general,  in categoria I de risc in ceea ce priveste posibilitatea aparitiei unei afectiuni oncologice.
 
Este o masura fara precedent, cu toate ca pana acum s-a mai vorbit despre riscurile pentru sanatate pe care le reprezinta consumul de carne procesata, insa de aceasta data aceste produse au fost plasate in aceeasi categoria cu alti factori de risc precum tutunul, azbestul sau gazele de esapament.

 
Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii a incadrat carnea rosie in grupa II de risc oncologic, ceea ce inseamna ca exista la acest moment dovezi limitate ca aceasta poate sa provoace cancer.
 
In cadrul raportului OMS  au fost evidentiate in special legaturile dintre consumul acestor tipuri de carne si cancerul colorectal, dar au fost observate si asocieri cu cancerele de prostata si pancreas.
 
Evident ca raportul a generat imediat nenumarate reactii, cei mai vehementi fiind, asa cum era de asteptat, producatorii din industria carnii. In Romania, printre primii care au reactionat a fost fostul presedinte al ANSVSA, Vladimir Manastireanu, actualmente director executiv al Asociatiei Romane a Carnii, organizatie profesionala ce reprezinta interesele industriei de prelucrare a carnii si realizeaza peste 60 la suta din productia nationala de mezeluri.
 
Acesta a declarat ca nu trebuie pusa aparitia cancerului exclusiv pe seama produselor din carne, explicand ca acest risc poate aparea doar in cazul consumului excesiv de astfel de produse. „Nu poti sa incriminezi carnea rosie si preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenta mai multor factori printre care si cei alimentari. Daca vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantitati excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer si cand spun excesiv ma refer la doua kilograme de salam picant pe care il mananci in fiecare zi timp indelungat. Condimentele picante pot determina iritatii ale tubului digestiv si impreuna cu alte cauze pot sa provoace si cancer. Potentialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei carni care este tratata cu diverse substante chimice si care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat reteta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Insa, repet, nu putem pune strict in spinarea carnii rosii si a preparatelor din carne aceasta problema, pentru ca organismul uman isi ia proteina cea mai valoroasa in primul rand din carne, din lapte si abia dupa aceea din legume si fructe. Cancerul are cauze multiple printre care si alimentatia poate fi o cauza”, a declarat acesta.
 
La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca studiul prezentat de Organizatia Mondiala a Sanatatii privind produsele din carne si carnea rosie nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare pana cand nu se vor pronunta cele trei institutii ale statului abilitate cu sanatatea umana.
 
„Nu este un moment care trebuie sa ne sperie pentru ca avem pe de o parte Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, iar pe de alta parte, ANSVSA si Ministerul Sanatatii. Sunt cele trei entitati legale care trebuie sa se pronunte. Nu as face alte comentarii decat dupa ce specialistii se pronunta, dar nu cred ca este un motiv de ingrijorare si nu cred ca trebuie sa ne speriem de acest studiu. Am vazut reactii si dintr-un sens si din celalalt, dar este de datoria celor trei institutii din tara noastra care se ocupa de sanatatea umana sa analize foarte clar ce se spune acolo”, a declarat acesta la deschiderea targului indagra, acolo sunde sunt prezenti si o serie de producatori din industria carnii dar si producatori traditionali.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Seful MADR spune ca raportul privind riscul cancerigen al carnii procesate nu trebuie sa ingrijoreze
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Analize ale solului

Intrebare: La ce interval recomandati sa se faca analize ale solului?

Raspuns: Analizelele sunt obligatorii din patru in patru ani pentru ca in aceasta perioada nu se produc mari ... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Planta aromatica bienala cu tulpina de 60-100 cm ramificata. Fructifica numai in al doilea an de veg ...

Reprezinta numarul animalelor/hectar care sunt aduse la pasunat intr-un perimetru agricol. Pentru a ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura