Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 8 - 14 mai. Cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol

prognoza-agrometeorologica-8-14-mai-cantitatile-de-apa-pot-fi-mai-insemnate-din-punct-de-vedere-agricol

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 8 - 14 mai.


Caracteristici meteorologice

 
Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normala sub aspect termic, in aproape toate regiunile agricole.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9...19°C, valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 13...24°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 4...14°C in cea mai mare parte a tarii, posibil mai scazuta in depresiuni.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm se va incadra intre 10...21°C la scara intregului teritoriu agricol, favorabila parcurgerii primelor faze de vegetatie la speciile de primavara infiintate in epoca optima.
 
Din punct de vedere pluviometric, sunt prognozate ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina.
 
De asemenea, local cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime in Maramures, Crisana si Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Dobrogei, local nordul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul, sudul, sud-vestul si estul Munteniei, estul Moldovei.
 
Continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica), pe suprafete extinse din Moldova si Oltenia, local in nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul si sudul Munteniei, nordul si centrul Dobrogei, estul si sudul Transilvaniei.
 
In cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apa al solului in stratul 0-20 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Transilvania si Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, Olteniei si a Banatului. 
 
Deficite moderate de apa in sol se vor inregistra local in estul, sudul si sud-estul Moldovei, estul Olteniei, nordul si nord-vestul Banatului, sudul, sud-vestul si izolat nord-estul Munteniei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Regimul hidrotermic din aer si sol va fi favorabil desfasurarii proceselor biologice ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
 
Orzul si graul de toamna isi vor continua alungirea paiului si inspicarea (20-100%).
 
Rapita isi va definitiva aparitia inflorescentelor (90-100%), continuandu-se inflorirea (10-100%) si formarea silicvelor (10-40%).
 
Culturile de floarea-soarelui siporumb infiintate pana la aceasta data vor parcurge germinarea (70-100%),rasarirea (20-100%) si aparitia primei perechi de frunze (10-70%).
 
In toate bazinele specializate, sfecla de zahar se va afla in fazele de germinare (60-100%), rasarire (20-100%), precum si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-70%).
 
La cartoful din principalele zone de cultura, predominante vor fi fazele de incoltire-rasarire (20-100%) si local, aparitia primei perechi de frunze (10-20%).
 
In plantatiile pomicole, la samburoase se vor inregistra cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar la semintoase va fi posibila definitivarea infloririi, totodata continuandu-se legarea si formarea rodului.
 
Vita-de-vie se va afla la cresterea frunzelor si a lastarilor, iar soiurile timpurii de masa vor parcurge formarea inflorescentelor si izolat, inflorirea.
 
Conditiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrarilor agricole de sezon (semanat, plantat, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc.) exceptand zilele cu precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Definitivarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof)
 
- Administrarea de ingrasaminte minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de toamna
 
- Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si a daunatorilor la culturile de camp si pomi-viticole
 
- Aplicarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi
 
- Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton