Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ferma piscicola. Amenajari hidrotehnice de captare a apei

ferma-piscicola-amenajari-hidrotehnice-de-captare-a-apei

Aceste amenajari, de regula, cuprind construirea unui baraj pe firul unui rau, de la care printr-un deversor se colecteaza apa intr-un canal ce o va conduce catre pastravarie.


Barajul construit pentru o mini-pastravarie va fi o constructie din piatra, lemn sau mai rar din beton. Debitul de apa ce va iesii prin deversor trebuie sa asigure un minim in aval de acesta. Daca raul respectiv este cunoscut ca fiind periculos in caz de viituri, barajului i se va amenaja un al doilea deversor.
 
Deversorul barajului va fi prevazut cu gratare metalice, cu rolul de retinere a materiilor vegetale sau animale moarte ce pot veni odata cu apa (crengi, frunze, materiale plastice etc.). 
 
De asemenea, din pacate, in ziua de azi, se intalnesc numeroase gunoaie (pungi din plastic, ambalaje, flacoane PET) ce sunt purtate de apele colinare si de munte. Uneori, in functie de configuratia terenului, este necesara construirea unui baraj cu inaltimea mai mare de 1 metru. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
In acest caz, migratia si circulatia libera a pastravilor din mediul natural este perturbata. Legislatia in vigoare prevede in acest caz amenajarea de scari de trecere a pastravilor sau toplite.
 
Este de o importanta vitala intretinerea barajului prin decolmatari periodice. In cazul amenajarilor mici, acest lucru nu ar trebui sa fie o problema. 
 
In special toamna si la inceputul primaverii (in cazul in care raul trece prin paduri de foioase), o atentie deosebita se acorda inlaturarii frunzelor de la baza barajului si de pe gratarele montate in acest scop. In caz contrar, barajul se colmateaza, fiind pericol de rupere a acestuia chiar si in lipsa unor viituri puternice.
 
Prima si cea mai importanta protectie impotriva acestor corpuri aduse de apa o constituie gratarele. 
 
Aceste constructii din metal au si rolul de a opri pestii din mediul natural sa patrunda in pastravarie. Distanta dintre barele gratarului este destul de mica, de cca 8 mm.
 
Totodata, la baza barajului, se vor acumula importante cantitati de pietre si nisip, care vor duce la scaderea adancimii apei la baza barajului, si ajungerea acestora aproape de gura de aductiune a apei spre pastravarie. Si aceste lucrari de intretinere trebuie avute in vedere la proiectarea si executia barajului.
 
Locul de intrare a apei in canalul de aductiune se alege in functie de marimea si viteza apei de pe rau. Daca raul are debit relativ constant si mic, viteza apei fiind si ea mica (caz in care ne aflam aproape de izvoare), atunci intrarea poate fi amplasata in fata curentului, paralel cu raul si perpendicular pe baraj. Intrarea se poate amplasa chiar pe deversor.
 
Dar daca viteza apei si curentul este puternic (pentru raurile mai mari), atunci intrarea apei se va face lateral, perpendicular pe cursul apei si paralel cu barajul.
 
Canalul de aductiune a apei spre pastravarie este ideal sa fie sapat si eventual placat cu placi de beton. In trecut se foloseau canale din lemn construite din trunchiuri de copaci, scobite in interior. 
 
Acest canal se acopera cu dale din beton sau vanete din lemn, cu rol de protectie pentru diferite corpuri straine si mai ales protectie pentru inghet. O solutie mai usor de realizat este folosirea de conducte de material plastic (PP sau PVC).
 
Desi acestea se monteaza foarte usor si sunt ieftine, prezinta dezavantajul accesului in interiorul lor. Exista posibilitatea ca un corp strain (crengi, pietre sau chiar animale) sa patrunda pe conducta, colmatand-o. In jurul acestor corpuri, se aduna cu timpul altele, debitul apei scazand considerabil.
 
Viitorul pastravar trebuie sa aleaga singur solutia constructiva. Daca se realizeaza o protectie primara la intrarea apei in conducta cu grilaje metalice bine construite, atunci se poate incerca solutia folosirii conductelor din material plastic. 
 
Aceste conducte trebuie protejate de inghet (termoizolare cu vata de sticla sau spuma poliuretanica) si pentru socuri mecanice (cazaturi de pietre frecvente in zonele montane).
 
Lungimea acestei conducte (canal) de aductiune depinde de relieful zonei. Daca relieful este accidental, caderea de apa va fi in panta mare (prin diferenta mare de nivel dintre priza de apa si amplasamentul pastravariei) atunci acest canal este scurt si prin urmare, destul de ieftin. 
 
Viteza apei in conducta (canal) si implicit a debitului de apa in acesta se poate regla cu ajutorul unor vane sau stavile actionate manual.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016