Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 30 septembrie - 6 octombrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-30-septembrie-6-octombrie

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregii tari.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 12...23°C, abaterile termice pozitive fiind de 1..5°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 20...28°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 3...17°C, in aproape toata tara.
 
Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 10...19°C, pe intreg teritoriul agricol, valori optime parcurgerii proceselor de germinare, rasarire şi infrunzire, precum şi continuarii semanatului la culturile de toamna.
 
Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale, sub forma de aversa, insoţite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii, izolat se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.  
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm / ogor, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime in Banat, pe suprafete extinse din Muntenia, nord-estul, estul si sudul Transilvaniei, nord-vestul, vestul si sudul Moldovei, izolat in nord-estul Olteniei, estul Maramuresului, nordul si estul Dobrogei.
 
Continutul de apa se va situa in limite scazute şi deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Crisana, cea mai mare parte a Olteniei, Moldovei, Dobrogei si Maramuresului, nord-vestul si centrul Transilvaniei, nord-estul, estul si izolat in sudul Munteniei.
 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele de vegetatie specifice acestei perioade, coacere si maturare la speciile pomi-viticole, precum si cele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna vor evolua in ritmuri normale, exceptand zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfasura mai lent.
 
Starea de vegetaţie a culturilor de toamna infiintate in epoca optima se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba pe arealele agricole cu deficite de apa in sol. La hibrizii semitardivi si tardivi de porumb se va semnala maturitatea deplina (80-100%), continuandu-se totodata recoltarea in toate regiunile agricole.
 
Sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharurilor in radacina, iar la cartof se vor extinde suprafetele recoltate. Speciile pomi-viticole vor parcurge predominant coacerea rodului si maturarea lemnului in aproape toate plantatiile, concomitent cu recoltarea esalonata a fructelor.
 
Sub aspect fenologic, la rapita infiintata pana la aceasta data se vor semnala germinarea si rasarirea (30-100%), precum si infrunzirea (10-40%). Orzul si graul de toamna semanate pana in prezent se vor afla in fazele incipiente de dezvoltare, respectiv germinare-rasarire (10-30%).
 
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (araturi, fertilizari, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua in conditii optime.
 
Recomandari de specialitate
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
- Continuarea lucrarilor de arat pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm;
- Pregatirea patului germinativ si semanatul cerealierelor de toamna (orz si grau) in perioada optima;
- Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon.

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016