Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 26 martie - 1 aprilie 2024. Ploile vor avea caracter de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice

prognoza-agrometeorologica-26-martie-1-aprilie-2024-ploile-vor-avea-caracter-de-aversa-si-vor-fi-insotite-de-descarcari-electrice

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 26 martie - 1 aprilie 2024.


Caracteristici meteorologice

 
Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, pe intreg teritoriul agricol.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 6...18°C, mai ridicata cu 1...7°C in raport cu mediile climatologice, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 12...23°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 0...13°C in toata tara, valori mai scazute fiind posibile in estul
 
Transilvaniei, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 9...17°C, limite optime continuarii pregatirii patului germinativ in vederea semanatului culturilor de primavara din prima urgenta (mazare, borceag, ovaz, orzoaica, etc.), precum si pentru speciile prasitoare.
 
Din punct de vedere pluviometric, se intrevad ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului in cea mai mare parte a tarii. 
 
De asemenea, ploile vor avea caracter de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate.
 
Totodata, in zonele joase si de lunca se va produce ceata, izolat asociata cu burnita.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si izolat optime, in Maramures, Crisana si Banat, cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei si a Munteniei, local estul, centrul si sudul Moldovei, nordul, estul si sud-estul Dobrogei. 
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in nordul, local vestul, centrul, estul si sudul Moldovei, centrul si estul Olteniei, sud-vestul si centrul Dobrogei, nordul, estul si izolat vestul Munteniei, estul Transilvaniei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
In conditiile agrometeorologice mentionate, atat la culturile de toamna, cat si la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative se vor desfasura in general in bune conditii, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, la inceputul perioadei, local, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura usor mai lent, indeosebi in zonele depresionare.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia si infratire (40-100%), precum si alungirea paiului (10-50%), la nivelul intregii tari. Starea de vegetatie a culturilor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile semanate tardiv si pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica.
 
Rapita se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar (8-16 frunze) si alungirea tulpinii (10-40%), pe majoritatea suprafetelor cultivate.
 
La pomii fructiferi vor predomina fazele de inmugurire si dezmugurire, mai avansate fiind speciile extratimpurii si timpurii de samburoase (cais, corcodus, piersic), care se vor afla la inflorire.
 
In toate podgoriile, vita-de-vie va inregistra repausul biologic, precum si inceputul fazei de „plans”.
 
Lucrarile agricole de sezon, respectiv pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, taieri si aplicarea de tratamente in vii si livezi, fertilizari si erbicidari, se vor efectua in bune conditii, cu exceptia zilelor cu precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara
 
- Pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor din prima urgenta (orzoaica, ovaz, mazare, borceag, lucerna, sfecla de zahar)
 
- Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK)
 
- Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si aplicarea de tratamente fitosanitare) in culturile de camp si pomi-viticole
 
- Controlul evolutiei mugurilor de rod si a coardelor la vita-de-vie
 
- Finalizarea efectuarii controlului semanaturilor la speciile de toamna (orz, grau si rapita) pentru verificarea vigurozitatii plantelor
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016