Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Buletin agrometeorologic pentru perioada 5 - 11 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-5-11-mai

La inceputul perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care, in ultimele zile se va produce o racire a vremii, in majoritatea zonelor de cultura.



Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 12…21°C in prima parte a intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C si 7...16°C spre sfarsitul perioadei, valori mai scazute cu 1...3°C in raport cu mediile multianuale, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 11...27°C, in majoritatea regiunilor. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 3...14°C, in aproape toata tara.

 
Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 10...22°C, optima desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de primavara semanate pana in prezent.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torential, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, local cu aspect de vijelie, in cea mai mare parte a tarii.
 
De asemenea, cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp si izolat 30-40 l/mp, totodata fiind conditii de producere a grindinei.  
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, aprovizionarea cu apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, pe suprafete extinse din Moldova si Muntenia, in vestul Maramuresului, jumatatea de nord a Crisanei, in nordul Dobrogei, nordul si izolat sudul Olteniei, nordul Banatului si nord-vestul Transilvaniei. Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), in cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului, Olteniei si Dobrogei, jumatatea de sud a Crisanei, estul Maramuresului, local in sud-vestul Munteniei, izolat in nordul si nord-estul Moldovei.
 
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in majoritatea regiunilor.
 
Pe suprafete extinse din Transilvania si Dobrogea, jumatatea de sud a Crisanei, estul Maramuresului, izolat in nord-vestul si nord-estul Banatului, sud-vestul Munteniei si nord-estul Moldovei, continutul de apa din sol va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si izolat deosebit de scazute (seceta pedologica puternica).
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi in general favorabile desfasurarii proceselor biologice ale culturilor de camp pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. In semanaturile efectuate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar in culturile infiintate tardiv si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa.
 
Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna, vor parcurge predominant alungirea paiului (20-100%) in toate zonele de cultura, precum si inceputul fazei de „burduf” si inspicare (10-40%), indeosebi in sudul tarii.
 
Cultura de rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar, aparitia inflorescentelor si inflorirea (10-100%), la nivelul intregului teritoriu agricol. In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi se vor semnala infrunzirea, inflorirea si legarea rodului, precum si cresterea fructelor la soiurile timpurii de samburoase.
 
La vita de vie se vor inregistra dezmugurirea, infrunzirea si cresterea lastarilor, izolat fiind posibil inceputul infloririi la soiurile timpurii de masa. Floarea-soarelui si porumbul infiintate in epoca optima vor parcurge germinarea si rasarirea (30-100%), precum si aparitia primelor frunze (10-100%) in majoritatea zonelor de cultura, starea de vegetatie a plantelor fiind in general buna si medie.
 
La cultura de sfecla de zahar din principalele bazine specializate se va continua germinarea, rasarirea si aparitia primelor frunze ale rozetei (10-100%), iar cartoful pentru consum (soiuri timpurii) va inregistra fazele de incoltire si rasarire, precum si dezvoltarea primei perechi de frunze.
 
In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice perioadei (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) vor fi intrerupte temporar.  
 
Recomandari de specialitate
- Definitivarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof);
- Lucrari de combatere a buruienilor, bolilor si a daunatorilor in culturile de toamna;
- Fertilizarea faziala a speciilor de toamna;
- Efectuarea tratamentelor fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole.
- Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.

Sursa: INMH

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Buletin agrometeorologic pentru perioada 5 - 11 mai
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Recoltare tutun - frunze puse la uscat

Intrebare: Daca pun acum tutunul la ce perioada - in ce luna - se pot culege primele frunze pentru pus la uscat?

Raspuns: tutunul se recolteaza dupa o luna - o luna si jumaate de la plantare. Frunzele se recolteaza in mai ... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii



Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018".



Forum
Elena Ioana Andreea spune: My name is Elena Ioana Andreea and i am from Iași in Romania i just received my loan from Patricia Kingsman loan company right now and i have heard about this company and i thought it was a fake...
15 Iun. 2018 01:04:32
Raspunde la intrebare
Veronica Rose Holly spune: Patricia Dumnezeu vă va binecuvânta și compania voastră Numele meu este Veronica Rose Holly. Sunt din București România nu am nimic de spus pe nimeni care are nevoie de un împrumut adevărat...
15 Iun. 2018 01:04:18
Raspunde la intrebare
Bordieanu Andrei Vasilache spune: Mă numesc Bordieanu Andrei Vasilache și sunt din România și locuiesc într-un mic oraș din Brăila. Au fost în căutarea unui împrumut online, deoarece nu pot obține un împrumut de la banca...
15 Iun. 2018 01:04:04
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Partea exteriorara a florii. ...

Produse chimice utilizate in sectorul agricol pentru combaterea daunatorilor. Contin ingrediente bi ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016