Productia de miere a scazut la jumatate iar preturile au crescut cu 15 la suta

Ceea ce apicultorii anticipau inca din vara, se adevereste din pacate, la acest moment inregistrandu-se o productie de miere scazuta la jumatate fata de cea de anul trecut, o consecinta fireasca a acestui fenomen fiind cresterea preturilor.
O confirmare oficiala a venit din partea lui Ioan Fetea, presedintele Acociatiei Crescatorilor de albine din Roamnia. „Anul acesta am obtinut la nivel national doar 50-60% din productia anuala de miere, iar pretul a crescut deja cu 10-15 procente pe fondul majorarii cu 35-40 la suta a preturilor de achizitie de la apicultori la unele produse. Vestul si centrul tarii au fost afectate de seceta, iar in alte zone nerealizarea productiei a aparut din cauza ploilor excesive. In sudul tarii a plouat in perioada de inflorire a salcamului, iar in aceste conditii la nivel national am obtinut doar 30 la suta fata de media anuala, adica in jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o productie anuala de 4.000-5.000 tone de miere de salcam. Mierea de tei s-a facut doar intre 30 si 35 la suta pentru ca in aproape toata tara s-au suprapus ploile, iar mierea de floarea-soarelui, in functie de zone, s-a realizat intre 45 si 60 la suta. Numai in Lunca Dunarii a fost o productie de miere aproape de normal”, a precizat acesta.
Recent, MADR a anuntat ca va acorda un ajutor de minimis pentru apicultori ca urmare a solicitarilor venite din partea acestora, intrucat aveau nevoie sa isi completeze rezervele pentru iernare, pentru a evita ca labinele sa moara de foame. fiind vorba de un ana apicol slab, putini dintre apicultori dispuneau de resursele necesare aprovizionarii, asa ca au apelat la MADR solicitand acest ajutor, care a fost aprobat la pachet cu un alt tip de ajutor de minimis, acordat fermierilor din agricultura ecologica.
Despre acest ajutor, presedintele apicultorilor din romania spune ca „l-am cerut pentru a completa rezervele de iernare acolo unde se impune. Sunt doar vreo doua—trei judete care nu au avut probeleme. Mi se pare o masura buna pentru ca unii au reusit sa isi formeze 20 la suta rezerve de iernare, altii 40 la suta sau poate 50 la suta. Daca ni se da aceasta oportunitate este important sa avem aceste rezerve de iernare, astfel incat sa nu avem surprize in primavara ca ne mor de foame familiile de albine. Judetele cele mai afectate sunt cele din vestul tarii pentru ca au fost calamitate si din cauza secetei de anul trecut. Anul acesta, in Bihor, Satu Mare sau Arad, nu a plouat decat dupa ce a inflorit floarea soarelui”.
Suma totala ce va fi pusa la dispozitia apicultorilor in cadrul acestei scheme de acordare a ajutoarelor de minimis este de 4,131 de milioane de lei.
Romania detine, in prezent, 1,47 de milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60 la suta dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. In sistem ecologic, productia de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate in acest sistem de 110.000.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe:
- » Seful MADR nu renunta la procentul de 51% produse romanesti in supermarket-uri
- » Proiecte MADR pentru anul in curs
- » MADR promite doua milioane de hectare acoperite cu sisteme de irigatii, pana in 2020
- » MADR aduce lamuriri referitoare la sporurile salariale pentru angajatii din minister
- » Discutii la MADR intre crescatorii de ovine si reprezentantii marilor retaileri

- intrebarea zilei
Subventie suprafata 2014-2015
Intrebare: am inteles ca astazi s-au stabilit subventiile pentru anii 2014 si 2015 la ministerul agriculturii, e adevarat?Raspuns: E adevarat, astazi a avut loc o intalnire la Ministerul Agriculturii la care au participat toti pres... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » Seful MADR nu renunta la procentul de 51% produse romanesti in supermarket-uri
- » Echilibrarea balantei comerciale in sectorul carnii de porc se va fasce in circa opt ani
- » Concluzii la finalul primelor 10 intalniri ale grupurilor de lucru LEADER
- » Dovlecei din Turcia, contaminati cu pesticide
- » Editie aniversara a expozitiei GastroPan
Comentarii
1 comentarii
raescu v 2014-09-18 10:34:09
Ca multe minciuni care se spun de oficiali ai statului, este si aceasta ca in romania sunt 1,47 milioane de familii de albine. Este cineva care ma contrazice ? sa ma contacteze..