Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Previziuni floarea-soarelui 2011: productia estimata, stadiul recoltarii si evolutia pretului

previziuni-floarea-soarelui-2011-productia-estimata-stadiul-recoltarii-si-evolutia-pretului

Productia Romaniei de floarea-soarelui va fi superioara celor inregistrate anii trecuti. Potrivit previziunilor ministrului agriculturii Valeriu Tabara, fermierii vor recolta, in 2011, aproximativ 1,6 milioane tone samanta de floarea soarelui, productia medie la hectar fiind estimata la doua tone, la nivelul tarii.


"Cred ca anul acesta la floarea soarelui productia va fi un record absolut. Vom depasi 1,6 milioane de tone, in conditiile in care anii trecuti aveam productii de 1,2 – 1,3 milioane tone. Anul acesta nu suntem foarte departe de o productie medie de doua tone la hectar. Eu nu as vrea sa exportam prea multe seminte, ci cred ca ar fi mai bine sa iesim cu ulei de floarea soarelui pe piata externa pentru ca este cerere pe piata mondiala, este un pret mai bun si ar adauga valoare", a precizat Valeriu Tabara, citat de Agerpres.

"Este important sa pornim mai multe instalatii de produs biodiesel pentru ca si cele care sunt nu functioneaza la capacitate maxima. Este pacat ca nu am construit o politica pe problema biocombustibilului si mai ales pe biodiesel. Acum urmeaza sa mai discutam cu colegii parlamentari pentru definitivarea unor solutii in acest sector, evident tinand cont de regulille europene. Problema este de actualitate si in Uniunea Europeana unde se incearca gasirea unor solutii pentru productia de energie din surse regenerabile", a adaugat Valeriu Tabara.

Pana la data de 14 septembrie a fost recoltata o suprafata de 677.029 hectare (69%) din cele 986.096 hectare insamantate cu floarea soarelui in 2011, fiind obtinuta o productie de 1,266 milioane tone. Media la hectar este, pana la aceasta data, de 1,98 tone, mai mult decat randamentul estimat initial de 1,87 tone la hectar.

Istoricul productiei romanesti de floarea soarelui, in ultimii ani

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


In 2010, productia de seminte de floarea soarelui a fost de 1,26 milioane tone recoltate de pe 794.000 ha, la un randament de 1,5 tone/ha.

Suprafata cultivata cu floarea soarelui a scazut treptat in ultimii cinci ani de la peste 1,1 milioane hectare in 2003, la 794.000 hectare in 2010, in timp ce recoltele s-au situat intre 1,3 milioane tone si 1,5 milioane tone seminte, exceptie facand doar anul 2007, cand seceta a afectat grav cultura de floarea soarelui. In acel an, productia de seminte de floarea soarelui a fost de numai 540.000 de tone.

Evolutia pretului la semintele si uleiul de floarea soarelui, in luna septembrie

La 16 septembrie, uleiul de floarea soarelui se vindea cu 1461 dolari pe tona, Rotterdam FOB porturi UE.  Pretul en-gros pentru floarea soarelui se situa, in Romania, la 18 septembrie, intre 1,2 si 1,8 lei/kg, potrivit datelor MADR.

Teleorman: Productia medie de floarea-soarelui, diminuata cu o treime

Productia medie de floarea-soarelui in judetul Teleorman a scazut la 1.850 de kilograme/hectar, dupa ce in prima parte a culesului, care a inceput in ultima decada a lunii august, recolta se apropia de o medie de 2.200 de kilograme/hectar. Pur­tatorul de cuvant al Directiei pentru Agricultura Teleorman, Stelian Gaina, a declarat recent pentru Agerpres ca lucrarea este in curs de finalizare, in acest an fiind cultivate 87.960 de hectare de floarea-soarelui, cu aproximativ 18% mai mult decat in 2010.

Potrivit sursei citate, in ultima perioada floarea-soarelui a fost stransa mai ales de pe terenurile apartinand gospodariilor populatiei, insamantate tarziu in primavara si unde nu s-au aplicat pe parcursul vegetatiei toate etapele prevazute de tehnologie.

Scaderea re­col­tei de floarea-soarelui in Campia Tele­or­ma­nu­lui a fost determinata si de temperaturile ridicate din septembrie, care au condus la uscarea rapida a semintelor. Totusi, productia de floarea-soarelui reprezinta un bilant mai bun in comparatie cu cel obtinut in anul trecut la aceasta valoroasa cultura tehnica.

In Teleorman s-au realizat in acest an recolte medii superioare si la grau - 3.922 de kilograme/hectar, orz - 3.881 de kilograme/ hectar, orzoaica - 3.543 de kilograme/hectar sau la rapita - 2.217 kilograme/hectar.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016