Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Banca de resurse genetice vegetale, infiintata la Buzau

banca-de-resurse-genetice-vegetale-infiintata-la-buzau

Banca de resurse genetice vegetale va fi infiintata la Buzau, dupa ce Guvernul a aprobat o Hotarare in acest sens. Investitia va fi de peste 65 de milioane de euro.


La propunerea Ministerului Agriculturii, a fost adoptata o hotarare de Guvern privind infiintarea Bancii de resurse genetice vegetale pentru legumicultura, floricultura, plante aromatice si medicinale Buzau. Este, practic, o decizie istorica Romania. S-a mai incercat la un moment dat sa se creeze o astfel de banca, in anii '80, nu s-a finalizat, iata ca am reusit de aceasta data sa cream aceasta banca de resurse genetice vegetale care, practic, va pune la adapost fondul de gene din Romania in domeniile amintite. Romania are cea mai mare varietate de plante regionale si traditionale din Europa in acest moment si, neavand pana in prezent aceasta banca, de-a lungul timpului s-au pierdut foarte multe seminte si tara noastra a devenit dependenta de importul de seminte pentru o serie de plante. Este, de asemenea, o masura asteptata de toti legumicultorii, care va contribui pe termen lung la asigurarea securitatii alimentare a Romaniei", a spus Barbu intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria.
 
El a adaugat ca aceasta banca de resurse genetice vegetale va avea obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea, dezvoltarea si conservarea resurselor fitogenetice si va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat in acest moment la Statiunea de cercetare legumicola din Buzau si pe cuprinsul tarii, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale si aromatice.
 
"Din cauza ca nu am avut aceasta banca, am devenit la un moment dat dependenti de importul de seminte si Romania cheltuie in prezent sume de mari de bani pentru procurarea materialului genetic din import, care nu este intotdeauna adaptat la conditiile de clima din tara noastra si, de asemenea, exista si riscul sa introducem in tara diferiti daunatori, diferite boli, care pot afecta si alte soiuri. In momentul in care aceasta banca va deveni cu adevarat functionala va contribui major la redresarea horticulturii romanesti prin introducerea in cultura a unor soiuri autohtone cu potential de productie si calitate superior, poate genera un numar mare de proiecte de dezvoltare regionala si nationala. S-a ales Buzau pentru localizarea acestei banci avand in vedere traditia existenta acolo. Este cel mai vechi bazin legumicol din tara in care activeaza, din anul 1957, Statiunea de cercetare - dezvoltare legumicola Buzau si totodata prima unitate de cercetare de profil din Romania", a mentionat Nelu Barbu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Acest act normativ are o contributie majora in mentinerea sigurantei si securitatii alimentare nationale, precum si in redresarea horticulturii romanesti, prin introducerea soiurilor autohtone cu potential de productie si calitate superior. Banca va avea rolul de a conserva patrimoniul genetic autohton din domeniile de interes pe termen mediu si lung si de a proteja intelectual si juridic prin amprentare genetica, metoda neutilizata in prezent la nivel national.
 
De asemenea, Banca va imbogati colectia de resurse genetice la plantele medicinale si aromatice din Romania prin infiintarea unei colectii nationale, unde se vor regasi plante din flora spontana autohtona si internationala, plante rare sau aflate pe cale de disparitie.
 
Beneficiarii acestei banci de resurse genetice vegetale vor fi toate unitatile de cercetare dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice si medicinale din tara si strainatate.
 
Banca de resurse genetice vegetale va putea fi gasita la: Bulevardul Nicolae Balcescu, nr. 56, Buzau, judetul Buzau.
 
Hotararea poate fi consultata AICI!

Nu uitati! Romania are deja o Banca de Resurse Genetice Vegetale in Suceava.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016