Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lucrari de intretinere in cultura de ardei toamna si iarna: 4 aspecte-cheie

lucrari-de-intretinere-in-cultura-de-ardei-toamna-si-iarna-4-aspecte-cheie

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in Romania, productia medie la ardei este de 13,6 t/ha. Desi este o cultura pretentioasa, care presupune costuri de intretinere destul de mari, daca este respectata tehnologia de cultivare, se pot obtine productii peste aceasta medie, adica de 15-20 t/ha.


In acest context, vom discuta despre aspectele-cheie, precum pregatirea terenului, pentru viitoarea cultura, prin prelucrare mecanica, fertilizare si solutii de control al imburuienarii, bolilor si daunatorilor. Organizarea si planificarea din timp a strategiei de productie pentru sezonul viitor, inclusiv descoperirea de tratamente moderne si eficiente de protectie a culturii, este esentiala.


In continuare, poti afla care sunt lucrarile de intretinere de toamna-iarna pentru cultura de ardei in camp, ca sa-ti asiguri o productie optima, peste medie, in sezonul urmator.

1. Pregatirea terenului pentru viitoarea cultura

Primul pas in pregatirea terenului pentru viitoarea cultura de ardei consta in desfiintarea culturilor premergatoare. Indiferent daca ardeiul este plantat in spatii protejate (sere, solarii) sau in camp, cele mai bune plante premergatoare sunt: castravetele, dovleacul si dovlecelul, ceapa si usturoiul, prazul, pastarnacul sau morcovul, leguminoasele (mazarea si fasolea) si leguminoasele perene (lucerna si trifoiul).


Pentru a preveni bolile si daunatorii, pe locul unde se vor cultiva ardeii nu se revine cu o cultura din familia solanaceelor (rosii, cartofi sau vinete) timp de 3-4 ani, deoarece acestea lasa o rezerva semnificativa de patogeni in sol. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Fertilizarea solului

Fertilizarea solului este necesara pentru a asigura viitoarei culturi nutrientii necesari unei dezvoltari optime. Procesul de fertilizare a solului pentru viitoarea cultura de ardei incepe toamna, prin administrarea a 40-50 tone/ha gunoi de grajd, la care se pot adauga 300 kg/ha superfosfat si 100 kg/ha sulfat de potasiu. 


Primavara, inainte de infiintarea culturii, se administreaza si 150-200 kg/ha azotat de amoniu, pentru a sustine cresterea rapida a plantelor. 


Tine cont de faptul ca ardeiul prefera soluri cu textura medie-usoara, bine drenate, bogate in materie organica, lutoase sau nisipoase si cu un pH intre 5,5 - 6,8. 


Mobilizarea si dezinfectarea solului

Dupa desfiintarea culturii premergatoare in toamna, se efectueaza lucrari de dezmiristit, in paralel cu nivelarea solului. Fertilizarea de baza, cu gunoi de grajd, este incorporata in sol prin aratura adanca de 28-30 cm. 


Primavara, cand se administreaza ingrasamantul cu continut ridicat de azot, se efectueaza nivelarea, afanarea si maruntirea solului, creandu-se astfel mediul propice pentru dezvoltarea radacinilor viitoarelor plante. 

2. Controlul imburuienarii

Pregatirea terenului pentru urmatoarea cultura include si procesul de erbicidare cu produse specifice. Erbicid Stomp Aqua este un produs pe baza de pendimetalin, din clasa dinitroanilinelor. Acesta are un spectru larg de combatere a buruienilor mono si dicotiledonate, fiind absorbit la nivelul varfului de crestere. Este usor de utilizat si manifesta o foarte buna selectivitate pentru plantele de cultura. Se aplica cu 1-3 zile inaintea transplantarii, preferabil pe un sol cu umiditate corespunzatoare si bine afanat, fara bulgari. Doza recomandata este de 1,5-3 l/ha, diluat in 200-400 l apa/ha. 

3. Pregatirea rasadurilor de ardei

Indiferent daca se cultiva in camp sau in spatii protejate, cultura ardeiului se obtine doar prin rasaduri. Semintele de ardei germineaza bine la temperaturi de 20-25 grade Celsius, in 8-13 zile. 


Pentru o crestere eficienta, se poate folosi un amestec de pamant, nisip, turba si mranita, ca substrat. Lucrarea de semanat a rasadurilor se efectueaza in general in perioada 25 februarie-5 martie, in randuri, la 5 cm distanta si 1-2 cm intre seminte, la o adancime de 1-2 cm. Necesarul de seminte pentru un hectar de cultura este de aproximativ 1 kg.


Odata ce rasadurile au format doua frunze adevarate, se repica in ghivece de 5x5 sau 7x7 cm, cu aplicarea unui stimulator de inradacinare. Rasadurile se planteaza la varsta de 55-60 de zile. Se recomanda udarea abundenta a acestora cu o zi inainte de plantare si calirea lor progresiva cu 2-3 saptamani inainte. 


Plantarea se efectueaza la o temperatura a solului de minimum 15 grade, in functie de soiul de ardei ales. Distanta dintre randuri este de 70-80 cm, iar distanta dintre plante variaza in functie de specia de ardei: 20 cm la ardeiul gras, 25 cm la ardeiul gogosar, 15 cm la ardeiul kapia si 10 cm la ardeiul iute. 

4. Alegerea solutiilor moderne pentru protejarea culturii

Simplificarea managementului fermei, prin folosirea unor produse omologate ce pot fi introduse intr-un plan complet de protectie pentru legume, aplicarea unor produse de incredere, dezvoltate conform standardelor de reglementare, sigure pentru mediu dar si pentru tine, ca utilizator, obtinerea unor productii de calitate si constante, precum si asigurarea unui timp de pauza favorabil pentru recoltare sunt cateva dintre provocarile construirii unei strategii eficiente de protectie a culturii de ardei. 


O astfel de strategie poate avea la baza o tehnologie inteligenta, bazata pe managementul integrat de protectie a culturii, precum Smart Technology. Astfel, asiguri nu doar un bun control al imburuienarii, bolilor si daunatorilor, ci si un bun management al rezistentei. 


Concret, daca erbicidarea controleaza dezvoltarea buruienilor si concurenta culturii cu acestea pentru resurse, tratamentul ardeilor dupa plantare este la fel de important. Exista numeroase boli la ardei care pot afecta productia si pot distruge cultura. Totodata, unul dintre cei mai periculosi daunatori este Omida fructificatiilor.


Cu o abordare moderna, poti face fata, cu succes, tuturor provocarilor. Aceasta inseamna, pe langa lucrari fitotehnice corecte si respectarea particularitatilor culturii, si utilizarea alternativa de produse omologate de protectie, cu spectru larg si cu moduri diferite de actiune. 


Asadar, daca iti doresti o cultura de ardei sanatoasa si productiva, tine cont de recomandarile privind tehnologia de pregatire a solului inainte de noul sezon.


Sursa foto: Shutterstock


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016