Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
AgroRomania.ro » Agricultura ecologica » Doua produse traditionale romanesti se pregatesc pentru atestare: Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei

Doua produse traditionale romanesti se pregatesc pentru atestare: Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei

doua-produse-traditionale-romanesti-se-pregatesc-pentru-atestare-carnatii-de-plescoi-si-pestele-novac-afumat-din-tara-barsei

Romania avea inregistrate la nivel national un numar de 3.850 de produse alimentare in Registrul de atestare a produselor traditionale, la finele anului 2011, cu aproape 1.000 mai multe decat in 2010, ponderea cea mai mare fiind detinuta de produsele lactate, potrivit datelor centralizate de directia de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Tags: tara barsei, novac de tara barsei, plescoi, carnati de plescoi, produse romanesti, produse traditionale romanesti, produse traditionale certificate


Desi exista o diversitate a produselor traditionale inregistrate la nivel national, de la branzeturi, produse din carne, de panificatie sau de brutarie, pana la bauturi, miere, fructe si legume, deocamdata magiunul de Topoloveni ramane singurul produs alimentar care a reusit sa obtina protectia comunitara.

Specialistii Ministerului Agriculturii au declarat ca la ora actuala mai sunt doua produse romanesti ce au depus documentatie la minister pentru obtinerea protectiei comunitare, respectiv Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei.


"La ora actuala au fost depuse documentatii la minister pentru Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei de catre Asociatia pentru Promovarea Carnatilor de Plescoi si Asociatia Doripesco, prima solicitand Indicatie Geografica Protejata (IGP), iar cea de-a doua Denumire de Origine Protejata (DOP), ambele sisteme asigurand protectia denumirii produselor agricole si alimentare identificate", a declarat, marti, pentru AGERPRES, Iuliu Gabriel Malos, consilier produse traditionale in MADR.

Alte sase produse romanesti care ar putea dobandi protectie comunitara sunt in faza completarii documentatiei in vederea depunerii acesteia la minister, iar pentru alte doua produse au fost incepute demersurile pentru recunoasterea grupurilor de producatori.

Cele sase produse cu documentatie in curs de depunere la MADR sunt branza telemea de Marginimea Sibiului, branza telemea de Sibiu, lapte gros de Marginimea Sibiului, sloi de oaie de Marginimea Sibiului, branza telemea de Covarlui (Galati), branza de burduf din Bran.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Fertilizare cu gunoi de grajd

Intrebare: Buna ziua, Vreau sa incep sa folosesc si gunoi de grajd pentru fertilizarea culturilor si dori sa stiu cand este mai bine sa aplic gunoi de grajd pentru cultura de grau, la planta premergatoare sau direct culturii?

Raspuns: Se poate imbunatatii cumva gunoiul de grajd?... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii1 comentarii





teo 2012-01-23 08:08:56

Carnati de Plescoi am mai gasit in magazine dar novac afumat de Tara Barsei nu prea !

Ultima ora

Newsletter gratuit

Forum
george spune: Buna ziua.sunt interesat de doi purcei cam la 25 kg buc .
22-Nov-2014 00:23:14
Raspunde la intrebare
adrian cisloiu spune: Salut sint Adi si doresc sa lucrez in spania in agricultura cum pot sa ma inscriu si eu la preselectie stie cineva . Am experienta in agricultura am mai lucrat in Anglia . Dak stie cineva va rog sa ma...
21-Nov-2014 22:09:25
Raspunde la intrebare
elena spune: exact 139 euro vom primi pe suprafata noi in conturi si 156 euro vor fi numai pe decizi
21-Nov-2014 17:29:52
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo


Faza zilei
Fertilizare la grau
clubagricultura.ro

Este parte de tesut vasculirizat cu membrane ingrosate si lignificate care are rolul de a conduce in ...

Formatiune de rod la mar care se prezinta sub forma unei structurib ramificate cu muguri de rod, iar ...

Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton