Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Doua produse traditionale romanesti se pregatesc pentru atestare: Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei

doua-produse-traditionale-romanesti-se-pregatesc-pentru-atestare-carnatii-de-plescoi-si-pestele-novac-afumat-din-tara-barsei

Romania avea inregistrate la nivel national un numar de 3.850 de produse alimentare in Registrul de atestare a produselor traditionale, la finele anului 2011, cu aproape 1.000 mai multe decat in 2010, ponderea cea mai mare fiind detinuta de produsele lactate, potrivit datelor centralizate de directia de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).



Desi exista o diversitate a produselor traditionale inregistrate la nivel national, de la branzeturi, produse din carne, de panificatie sau de brutarie, pana la bauturi, miere, fructe si legume, deocamdata magiunul de Topoloveni ramane singurul produs alimentar care a reusit sa obtina protectia comunitara.

Specialistii Ministerului Agriculturii au declarat ca la ora actuala mai sunt doua produse romanesti ce au depus documentatie la minister pentru obtinerea protectiei comunitare, respectiv Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei.


"La ora actuala au fost depuse documentatii la minister pentru Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei de catre Asociatia pentru Promovarea Carnatilor de Plescoi si Asociatia Doripesco, prima solicitand Indicatie Geografica Protejata (IGP), iar cea de-a doua Denumire de Origine Protejata (DOP), ambele sisteme asigurand protectia denumirii produselor agricole si alimentare identificate", a declarat, marti, pentru AGERPRES, Iuliu Gabriel Malos, consilier produse traditionale in MADR.

Alte sase produse romanesti care ar putea dobandi protectie comunitara sunt in faza completarii documentatiei in vederea depunerii acesteia la minister, iar pentru alte doua produse au fost incepute demersurile pentru recunoasterea grupurilor de producatori.

Cele sase produse cu documentatie in curs de depunere la MADR sunt branza telemea de Marginimea Sibiului, branza telemea de Sibiu, lapte gros de Marginimea Sibiului, sloi de oaie de Marginimea Sibiului, branza telemea de Covarlui (Galati), branza de burduf din Bran.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Crestere raci

Intrebare: V-am tot povestit despre terenul meu din Calarasi, mai mlastinos, pe care vroiam sa pun salcie energetica. Mi-a venit alta idee! Am fost asta vara la bulgari si am mancat raci crescuti la o ferma de acolo. M-am gandit, noi de ce sa nu facem asta, ca si pe la noi trece Dunarea, nu?! Ajutati-ma si pe mine cu niste infrmatii despre cresterea lor, ca eu nu stiu decat de la pescuit. Stiu ca nu sunt pretentiosi, ca manca pesti morti, melci si chestii din astea. O fi asa de greu de crescut?

Raspuns: Cresterea racilor pentru consum se numeste astacicultura. Personal nu cunosc foarte multe despre teh... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii1 comentarii


teo 2012-01-23 08:08:56

Carnati de Plescoi am mai gasit in magazine dar novac afumat de Tara Barsei nu prea !

Ultima ora

Newsletter gratuit
Newsletterul Fonduri europene pentru agricultura - Invata cum si unde sa aplici


Forum
fermier spune: Alo APIA pentru pachetul 7 si 4 cind bagatii banii????????
25-Mai-2015 16:19:47
Raspunde la intrebare
J. Apostol spune: Poti depune cerere unica pe suprafata 3 ha faneata daca nu am animale?. Nu am gasit specificata aceasta conditie nici in OG 3/2015, nici in HG 226, conditie pe care o pun cei de la directia de care...
25-Mai-2015 15:50:43
Raspunde la intrebare
luther spune: salut, ai nevoie de un împrumut pentru a achita facturile sau de a rezolva orice fel de problemă financiară, vă rugăm să contactați-mă prin e-mail acum: johnlutherloanfirm1@outlook.com i...
25-Mai-2015 09:13:21
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Proces natural sau provocat de inlaturare a frunzelor unor plante de cultura ajunse la maturitate, p ...

Masura in care un caracter se transmite de la o generatie la alta. Sinonim - coeficient de mostenire ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT
 
Fonduri Europene 2015 – Totul despre agricultura
 

Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit

impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura
powered by
Fokus Digital Services
SATI