Email Facebook Comunica experienta
AgroRomania.ro
AgroRomania.ro » Agricultura ecologica » Doua produse traditionale romanesti se pregatesc pentru atestare: Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei

Doua produse traditionale romanesti se pregatesc pentru atestare: Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei

doua-produse-traditionale-romanesti-se-pregatesc-pentru-atestare-carnatii-de-plescoi-si-pestele-novac-afumat-din-tara-barsei

Romania avea inregistrate la nivel national un numar de 3.850 de produse alimentare in Registrul de atestare a produselor traditionale, la finele anului 2011, cu aproape 1.000 mai multe decat in 2010, ponderea cea mai mare fiind detinuta de produsele lactate, potrivit datelor centralizate de directia de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Tags: tara barsei, novac de tara barsei, plescoi, carnati de plescoi, produse romanesti, produse traditionale romanesti, produse traditionale certificate

Desi exista o diversitate a produselor traditionale inregistrate la nivel national, de la branzeturi, produse din carne, de panificatie sau de brutarie, pana la bauturi, miere, fructe si legume, deocamdata magiunul de Topoloveni ramane singurul produs alimentar care a reusit sa obtina protectia comunitara.

Specialistii Ministerului Agriculturii au declarat ca la ora actuala mai sunt doua produse romanesti ce au depus documentatie la minister pentru obtinerea protectiei comunitare, respectiv Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei.

"La ora actuala au fost depuse documentatii la minister pentru Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei de catre Asociatia pentru Promovarea Carnatilor de Plescoi si Asociatia Doripesco, prima solicitand Indicatie Geografica Protejata (IGP), iar cea de-a doua Denumire de Origine Protejata (DOP), ambele sisteme asigurand protectia denumirii produselor agricole si alimentare identificate", a declarat, marti, pentru AGERPRES, Iuliu Gabriel Malos, consilier produse traditionale in MADR.

Alte sase produse romanesti care ar putea dobandi protectie comunitara sunt in faza completarii documentatiei in vederea depunerii acesteia la minister, iar pentru alte doua produse au fost incepute demersurile pentru recunoasterea grupurilor de producatori.

Cele sase produse cu documentatie in curs de depunere la MADR sunt branza telemea de Marginimea Sibiului, branza telemea de Sibiu, lapte gros de Marginimea Sibiului, sloi de oaie de Marginimea Sibiului, branza telemea de Covarlui (Galati), branza de burduf din Bran.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Imi intra cu oile pe tarla

Intrebare: Ce sa fac daca imi intra in repetetate randuri cu oile pe pamantul meu care e deja semanat cu grau, l-am reclamat la politie si tot degeaba.

Raspuns: Foarte multe nu sunt de facut, decat sa va adresati in continuare autoritatilor. Dar va mai pot ... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii1 comentarii





teo 2012-01-23 08:08:56

Carnati de Plescoi am mai gasit in magazine dar novac afumat de Tara Barsei nu prea !

Ultima ora

Newsletter gratuit

Forum
Rqaznatovici spune: De ce in fiecare saptamana sa platesc la ANAF impozit pe subventie si pe animale.. Deci tu-mi pui si impozit pe subventia europeana...?
19-Sep-2014 07:50:54
Raspunde la intrebare
andrea spune: cind incepe plata subventiei pe suprafata pe 2014
18-Sep-2014 18:04:01
Raspunde la intrebare
raescu v spune: Ca multe minciuni care se spun de oficiali ai statului, este si aceasta ca in romania sunt 1,47 milioane de familii de albine. Este cineva care ma contrazice ? sa ma contacteze..
18-Sep-2014 10:34:09
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo


Faza zilei
Fertilizare la grau

clubagricultura.ro

Formatiune de rod la mar care se prezinta sub forma unei structurib ramificate cu muguri de rod, iar ...

Produse chimice utilizate in sectorul agricol pentru combaterea daunatorilor. Contin ingrediente bi ...

Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton