Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UCPR: Producatorii autohtoni de carne de pui lucreaza la nivelul standardelor UE

ucpr-producatorii-autohtoni-de-carne-de-pui-lucreaza-la-nivelul-standardelor-ue

Producatorii autohtoni de carne de pui lucreaza la nivelul celor mai inalte standarde tehnologice, etice si de responsabilitate, in conformitate cu legislatia nationala si a Uniunii Europene.


De asemenea, acestia asigura un standard ridicat de siguranta si calitate a produselor din carne de pui, informeaza Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania.
 
UCPR condamna aparitia in spatiul public a unor afirmatii false, bazate pe "informatii eronate si imagini preluate din cartile de anatomie patologica, fara legatura cu situatia reala din fermele avicole din Romania". In acest fel, consumatorii sunt dezinformati cu privire la normele de bunastare a puilor, a calitatii si sigurantei produselor.
 
"Producatorii autohtoni de carne de pui lucreaza la nivelul celor mai inalte standarde tehnologice, etice si de responsabilitate, in conformitate cu legislatia nationala si a UE, asigurand un standard ridicat de siguranta si calitate a produselor din carne de pui. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
In fermele avicole din Romania tehnologiile de crestere a puilor de carne sunt reglementate de legislatia UE prin Regulamentul 543/ 2008 (care se refera la standarde de productie, calitate si comercializare) si Directiva 43/ 2007 (care se refera la bunastarea puilor de carne). 
 
Astfel, cresterea pasarilor in fermele autorizate sanitar veterinar se face dupa cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanatatii pasarilor se face permanent prin programe de autocontrol si control oficial in bazalegislatiei UE", a afirmat presedintele Consiliului Director UCPR, Ilie Van.
 
UCPR asigura consumatorii ca produsele obtinute pe lanturi de productie avicola ale membrilor sai provin de la pui de carne Broiler. Acestia sunt crescuti in conditii de bunastare care respecta toate normele nationale si de la UE.
 
Toti puii de carne din UE si implicit Romania sunt crescuti la sol. In acest fel, au posibilitatea de a se misca liber intr-un mediu controlat, putand sa se hraneasca, sa bea apa si sa interactioneze cu ceilalti pui.
 
In ceea ce priveste nutritia, aceasta este corespunzatoare si asigura o dieta echilibrata, bogata in nutrienti si adaptata etapei de dezvoltare. Puii au acces la apa curata si proaspata pentru hidratare si beneficiaza de control medical regulat asigurat de medici veterinari, conform normelor in vigoare.
 
Uniunea Crescatorilor de Pasari mentioneaza ca nu se utilizeaza antibiotice ca stimulatori de crestere.
 
"UE este singura zona economica din lume care a promovat o legislatie specifica bunastarii pasarilor. Amintim ca Directiva 43 din 2007, prevede densitatile pe mp in kg la puii de carne si care nu pot fi depasite de nici un fermier din UE.

Suplimentar fata de legislatia europeana cu prevederi minime de bunastare, tara noastra a solicitat si a obtinut aprobarea Comisiei UE pentru aplicarea unui program de bunastare superioara care prevede o reducere a densitatii (kg/ mp) cu inca 15%", se mai precizeaza in comunicat.
 
In urma unei initiative cetatenesti la nivelul UE, Comisia a decis sa modifice legislatia privind bunstarea animalelor. In acest sens, in 2023 legislativa va fi in curs de elaborare, urmand sa fie supusa dezbaterii publice si apoi sa fie votata.
 
Bunatarea puilor de carne va fi la nivelul bunastarii superioare practicate in prezent in Romania, in acord cu recomandarea stiintifica a EFSA.
 
"Pentru corecta informare a opiniei publice UCPR precizeaza ca la nivel european, doar 10% din consumul de carne de pui provine pasari crescute in tehnologii alternative: aer liber - traditional, crescute in libertate totala - traditional, crescuti in semilibertate sau in spatii inchise - sistem extensiv. 
 
Restul de 90% din totalul consumului de carne de pui provin din pasari crescute conventional, in adapost fara iesire in aer liber, cu microclimat si furajare controlate", se mai precizeaza in comunicat.
 
In tara noastra, aproximativ 3 - 4% din totalul productiei realizate reprezinta pui crescuti in tehnologii alternative. Acest fapt se datoreaza alegerii consumatorilor, mult mai sensibili la pret. Acest tip de carne are costuri ridicate si implicit preturi de piata mai mari.
 
Potrivit Programului Strategic National 2023 - 2027, masura de bunastare superioara a puilor de carne, reglementata prin Ordinul MADR nr. 55 din 2023, prevede ca varsta minima de sacrificare sa fie de cel putin 42 de zile.
 
"Combatem cu fermitate un alt subiect care manipuleaza opinia publica generand anxietate si chiar panica la nivelul consumatorilor cu privire la alimentatia ce contine carne de pui, precizand ca antibioticele sunt permise in cresterea pasarilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea si sub semnatura medicului veterinar, cu respectarea timpului de asteptare inainte de sacrificarea pasarilor", sustin reprezentantii UCPR.
 
Comisia Europeana recomanda si verifica anual metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat. Recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de catre ANSVSA care este auditata anual la capitolul reziduuri.
 
85% din toata carnea de pasare, la nivel mondial, destinata consumului uman provine de la pui de gaina, 10% de la pui de curca si 5% din alte specii de pasari.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton