Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Eurostat: Romania are cele mai multe exploatatii viticole din UE

eurostat-romania-are-cele-mai-multe-exploatatii-viticole-din-ue

In 2020, Romania inregistra un numar de 844.015 exploatatii viticole, echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploatatii viticole care existau in intreaga Uniune Europeana, conform datelor Eurostat.


Marea majoritate a exploatatiilor viticole din UE sunt foarte mici, 83,3% dintre acestea au o suprafata mai mica de un hectar. Acest fapt se aplica si in Romania, unde o exploatatie viticola are in medie 0,21 hectare, cea mai mica suprafata din UE si de peste sase ori mai mica decat media europeana, care potrivit Eurostat este de 1,43 de hectare.
 
Uniunea Europeana se bucura in 2020 de peste 2,2 milioane de exploatatii viticole, care cultivau 3,2 milioane de hectare de vita de vie (dintre care 180.000 hectare in Romania), echivalent cu 45% din suprafata mondiala cultivata cu vita de vie.
 
Spania, Franta si Italia se regrupeaza in trei sferturi (74,9%) din suprafata cultivata cu vita de vie in UE. De asemenea, acestea se impart in aproximativ doua cincimi (38,7%) din exploatatiile viticole din UE.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Intre 2015 si 2019, suprafata cultivata cu vita de vie in UE a ramas relativ stabila, inregistrand o scadere de doar 1,1%. In schimb, numarul exploatatiilor viticole a scazut semnificativ cu 257.000 de exploatatii, echivalentul a 10,3%. In randul statelor membre, cele mai importante scaderi au fost inregistrate in Portugalia (unde numarul exploatatiilor viticole a scazut cu 98.000), Italia (unde au fost pierdute 78.000 de exploatatii viticole) si Spania (unde au fost pierdute 34.000 de exploatatii viticole)", scrie Agerpres.


Viile din UE sunt relativ vechi, in conditiile in care viile cu o vechime de peste 30 de ani reprezinta putin peste o treime (36,7%) din exploatatiile viticole din UE si alte doua cincimi (41,3%) au o vechime cuprinsa intre 10 - 29 ani, conform datelor.
 
Ponderea viilor cu o vechime de peste 30 de ani este deosebit de mare in trei tari: Bulgaria (68,8%), Romania (65,7%) si Cipru (64,7%). In cazul Romaniei, procesul de inlocuire a viilor vechi este mult peste media din UE, in conditiile in care 12% din totalul viilor au o vechime mai mica de trei ani.
 
In 2020, marea majoritate (82,4%) din viile UE erau dedicate productiei de struguri pentru vinurile de calitate. In Cehia, Germania, Luxemburg, Austria si Slovenia toate exploatatiile viticole sunt specializate pe productia de vinuri de calitate. In Romania, marea majoritate (72,1% in 2020) a exploatatiilor viticole sunt dedicate productiei de vinuri de masa.
 
Mai jos puteti citi datele transmise de Eurostat
 
In 2020, in UE existau 2,2 milioane de exploatatii viticole care cultivau 3,2 milioane de hectare (ha) de vita-de-vie. Intre 2015 si 2020, suprafata vitei-de-vie din UE in ansamblu a ramas relativ stabila (-1,1 %). Cu toate acestea, s-a inregistrat o reducere drastica a numarului de exploatatii viticole (o pierdere de 257 000 de exploatatii, echivalentul a 10,3 %). Cele mai multe dintre aceste pierderi provin de la cele mai mici exploatatii viticole; au existat cu 226 000 mai putine exploatatii decat in 2015 in clasa de marime, cu mai putin de 1 ha de vita-de-vie.
 
Aceste informatii provin din datele privind structura plantatiilor viticole publicate recent. Aceasta colectare 5 ani de date monitorizeaza piata produselor vitivinicole si pe baza de struguri, precum si potentialul de productie al plantatiilor viticole din UE. Articolul prezinta o serie de constatari din articolul mai detaliat privind statisticile explicative privind podgoriile din UE.  
 
Marea majoritate a podgoriilor din UE (84,4 %) in 2020 au fost dedicate productiei de struguri pentru vinuri de calitate. Vinul de calitate se refera atat la produsele cu denumire de origine protejata (2,1 milioane ha, echivalentul a 65,3 % din podgoriile UE), cat si la indicatia geografica protejata (0,5 milioane ha, echivalentul a 17,1 %).
 
Spania are cea mai mare zona pentru vin din UE
 
Spania, Franta si Italia au reprezentat impreuna trei sferturi (74,9 %) din suprafata viticola din UE si aproximativ doua cincimi (38,7 %) din exploatatiile viticole in 2020. Cu toate acestea, Romania a avut cel mai mare numar de exploatatii viticole din UE (0,8 milioane de exploatatii, echivalentul a 37,9 % din totalul UE in 2020). 
 
Intre 2015 si 2020, s-au inregistrat reduceri semnificative ale numarului de exploatatii viticole din mai multe state membre, dar in special in Portugalia (o pierdere de 98 000 de exploatatii, desi acest lucru se datoreaza, de asemenea, partial unei modificari a sursei de date si a acoperirii), in Italia (o pierdere de 78 000 de exploatatii) si in Spania (o pierdere de 34 000 de exploatatii). 
 
Note metodologice: 
 
- Numai statele membre ale UE care au o suprafata minima plantata de 500 de hectare (ha) de vita-de-vie sunt incluse in colectarea datelor. Aceasta inseamna ca 16 state membre ale UE (din 27) fac obiectul acestei colectari de date. 
 
- Denumirea de origine protejata (DOP) desemneaza denumirea unui produs care trebuie sa fie produs intr-o zona geografica determinata utilizand know-how-ul recunoscut si inregistrat. Toate produsele cu statut de DOP trebuie sa fie produse exclusiv din struguri proveniti din arealul in cauza.
 
- Indicatia geografica protejata (IGP) desemneaza un produs cu calitate, reputatie sau alte caracteristici specifice care pot fi atribuite unei arii geografice determinate. Toate produsele cu statut de IGP trebuie sa fie produse din cel putin 85 % din strugurii proveniti din arealul in cauza.
 
Sursa foto: Eurostat

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016