Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR va modifica regulile dupa care se face declararea suprafetelor la APIA

madr-va-modifica-regulile-dupa-care-se-face-declararea-suprafetelor-la-apia

Un proiect de modificare a legislatiei in aceastra privinta a fost deja intocmit si publicate pe site-ul ministerului, la acest moment aflandu-se in dezbatere publica.


Saptamana aceasta, pe site-ul MADR a fost publicat  un proiect de modificare a actului normativ care prevede conditiile in care fermierii obtin de la APIA subventiile agricole.
 
Astfel, se modifica Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati prevazute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, precum si a condiţiilor specifice de implementare pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenurile agricole, prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si pentru abrogarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 246/2008 privind stabilirea modului de implementare, a conditiilor specifice si a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare in sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent masurilor de agromediu şi zone defavorizate.
 
O modificare importanta este adusa modului in care fermierii vor face dovada suprafetelor exploatate, modificandu-se articolul 5 din Ordinul 619/2015. Astfel, documentele care fac dovada utilizarii terenului si care atesta ca terenul este la dispozitia fermierului in 2016 sunt:
a) adeverinta conform inscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, care se completeaza pe baza modelului-cadru prevazut in anexa nr. 1 la prezentul ordin;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

b) copie conform cu originalul a contractului de inchiriere/concesiune a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si unitatile administrativ teritoriale, dupa caz;
c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arenda a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si Agentia Domeniilor Statului, dupa caz.
 
La depunerea cererii unice de plata, fermierii trebuie sa prezinte la APIA in 2016, obligatoriu:
a) copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/pasaport/certificatul de inregistrare la oficiul registrului comertului/certificatul de inregistrare fiscala, dupa caz, iar in cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/pasaport;
b) dovada detinerii unui cont bancar activ;
c) procura notariala, in cazul in care fermierul persoana fizica imputerniceste o persoana pentru depunerea cererii unice de plata in numele sau sau pentru a-l reprezenta in relatia cu APIA.
 
Fata de forma de pana acum a Ordinului 619/2015, au disparut de la articolul 5, prevederile privind tabelul cu identificarea fara echivoc  ce va fi inclus acum in adeverinta eliberata de primarie (era litera c ”identificarea fara echivoc a parcelelor agricole utilizate: tabel centralizator care va cuprinde numarul curent, suprafaţa, actul de identificare a suprafetei, blocul fizic, parcela declarata in cererea unica de plata din blocul fizic si cultura, intocmit si semnat de catre fermier”) si o exceptie ce a fost in vigoare pentru anul de cerere 2015, respectiv prin derogare de la litera a, pentru exploatatia in care se desfasura activitatea agricola se aducea adeverinta eliberata de primaria pe raza careia este situat terenul in cauza, in conformitate cu datele privind terenul agricol utilizat inscrise in Registrul agricol 2014, conform modelului-cadru prevazut in anexa nr. 1, insotita de o copie conform cu originalul a filelor in care sunt inscrise datele din cap. II.b, cap. III.
 
Ca formula de identificare fara echivoc a parcelelor nu dispare din continutul Ordinului 619/2015 nici cu modificarile propuse, aceasta procedura ramanand in vigoare la o serie de articole, precum cele despre Ajutorul National Tranzitoriu si de la sprijinul cuplat pentru diferite culturi vegetale, ceea ce, avand in vedere ca este vorba despre o cerere unica de plata, ar insemna mentinerea obligativitatii procedurii si in 2016.
 
Contractele de arendare incluse in documentele mentionate la alin. (2) vor respecta prevederile art. 1.836-1.850 din noul Cod Civil. Contractele de arendare incheiate inaintea intrarii in vigoare a noului Cod Civil continua sa isi produca efectele pana la data incetarii prin modalitatile stabilite prin contract..

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.83 din 21 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016