Localul de cultura pentru ciupercile champignon. Care este tipul potrivit de spatiu de cultura
Spatiul destinat amenajarii unei ciupercarii constituie, de regula, conditia determinanta pentru demersurile ulterioare. Alegerea lui se face in stransa concordanta cu posibilitatile financiare si cu tehnologia planificata.
Ciupercariile moderne, intensive, sunt organizate si functioneaza in spatii/localuri special proiectate si construite conform unui anumit sistem tehnologic. Ele sunt dotate cu echipamente si instalatii de inalt nivel tehnic, pentru a putea asigura conditiile impuse de necesitatile unei culturi protejate cum este cultura ciupercilor.
Productia de ciuperci este realizata in conditii de rentabilitate si eficienta economica, cu recuperarea destul de rapida a investitiilor.
In acelasi timp, productii insemnate de ciuperci se pot obtine si prin utilizarea unor tehnici culturale accesibile, cu consumuri materiale si energetice mai reduse. Este cazul culturilor de ciuperci organizate in sistem clasic-sezonier sau semiintensiv. In prezent exista posibilitati tot mai avantajoase de aprovizionare cu compost de calitate –FAZA II/FAZA III.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Grija de capatai a cultivatorilor care aleg aceasta varianta, ramane asigurarea conditiilor optime pentru ca acest substrat sa poata da productii mari si de calitate.
In functie de modul cum se organizeaza spatiul/localul disponibil si de dotarea tehnica a acestuia, rezultatele vor fi cele scontate sau nu. Jumatatile de masura, amatorismul sau atat de indragitul „lasa ca merge si asa“ constituie calea sigura catre productii nesatisfacatoare de ciuperci si concluzii gresite privind eficienta acestei culturi.
In ceea ce priveste alegerea tipului potrivit de spatiu/local destinat unei ciupercarii, variantele sunt multiple. Iata o sinteza a lor:
Spatii subterane existente
Acestea sunt potrivite pentru cultivarea ciupercilor, prezentand o buna izolare termica. Printre ele se numara: unele cariere de piatra, galerii de mina parasite, tuneluri si forturi dezafectate. Acest tip de spatiu poate sustine, in sistem clasic, doua cicluri de cultura pe an, fara instalatii de incalzire-racire, chiar si trei cicluri – cu incalzire in perioada rece.
In cadrul centurii de forturi vechi de o suta de ani din jurul Bucurestilor, au fost organizate ciupercarii in sistem clasic pentru „champignon“ inca din anii ’50 -’60 ai secolului trecut la Chitila, Jilava si Mogosoaia.
Ciupercaria de la Mogosoaia a functionat in anii ’80 cu tehnologie bizonala: compostul asezat in lazi de lemn si pasteurizat cu abur in sali speciale era apoi dus in fort, unde se desfasura ciclul de cultura propriu-zis. Ulterior, s-a trecut la productia in saci.
In Franta si S.U.A. functioneaza cele mai mari ciupercarii intensive organizate in foste cariere de calcar: cu sali de pasteurizare, incubare si productie – toate in subteran.
Compostul FAZA II/FAZA III poate creste numarul ciclurilor de productie anuale, cu conditia instalarii unor echipamente de ventilatie si clima corespunzatoare.
Exista parerea – bine inradacinata in mentalul colectiv – ca ciupercariile cele mai bune sunt cele organizate in spatii subterane.
Aceasta opinie are la baza doua adevaruri incontestabile: primele ciupercarii s-au dezvoltat in astfel de spatii si ele ofera conditii de izolare termica foarte buna. Nu sunt luate in considerare insa si se uita de imbunatatirile de ordin constructiv – renovarea, compartimentarile, accesul s.a. – care trebuie facute pentru un flux tehnologic normal. In acelasi timp, nusunt luate in calcul alte aspecte, precum asigurarea ventilatiei sau controlul bolilor si daunatorilor culturii in astfel de spatii – mult mai greu de curatat si dezinfectat.
Localuri cu alta destinatie initiala, dar care pot fi adaptate
Exista o mare diversitate de spatii construite, care nu mai sunt folosite pentru scopul initial: grajduri dezafectate, puiernite, crame, pivnite, subsoluri, depozite, etc.
In multe din ele se poate organiza, fara prea mari cheltuieli – dar nici cu mari pretentii! – o cultura sezoniera, in sistem clasic. Pentru unii, acesta este tipul de spatiu convenabil pentru ciupercaria „hobby“, mai ales cand suprafetele in cauza sunt mici (50-100 mp). In ele se poate executa, de regula, un ciclu de toamna (august-decembrie), fara incalzire tehnica.
Cu cat suprafetele disponibile sunt mai mari (peste 400-500 mp), cu atat mai serios este acest argument pentru optiunea amenajarii unei ciupercarii, cu investitiile de rigoare: pentru adaptarea constructiei, mobilierul camerelor, instalatiile si echipamentele necesare.
Vom prezenta un exemplu orientativ de cum puteti transforma si amenaja un fost grajd de animale intr-o ciupercarie de tip intensiv bizonal. De fapt, pentru cultivator este un local care dispune doar de camere de cultura. Substratul este introdus gata pasteurizat si insamantat, eventual si incubat.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>