Localul de cultura pentru ciupercile champignon. Care este tipul potrivit de spatiu de cultura
Spatiul destinat amenajarii unei ciupercarii constituie, de regula, conditia determinanta pentru demersurile ulterioare. Alegerea lui se face in stransa concordanta cu posibilitatile financiare si cu tehnologia planificata.
Ciupercariile moderne, intensive, sunt organizate si functioneaza in spatii/localuri special proiectate si construite conform unui anumit sistem tehnologic. Ele sunt dotate cu echipamente si instalatii de inalt nivel tehnic, pentru a putea asigura conditiile impuse de necesitatile unei culturi protejate cum este cultura ciupercilor. 
 
Productia de ciuperci este realizata in conditii de rentabilitate si eficienta economica, cu recuperarea destul de rapida a investitiilor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
In acelasi timp, productii insemnate de ciuperci se pot obtine si prin utilizarea unor tehnici culturale accesibile, cu consumuri materiale si energetice mai reduse. Este cazul culturilor de ciuperci organizate in sistem clasic-sezonier sau semiintensiv. In prezent exista posibilitati tot mai avantajoase de aprovizionare cu compost de calitate –FAZA II/FAZA III.

Grija de capatai a cultivatorilor care aleg aceasta varianta, ramane asigurarea conditiilor optime pentru ca acest substrat sa poata da productii mari si de calitate.
 
In functie de modul cum se organizeaza spatiul/localul disponibil si de dotarea tehnica a acestuia, rezultatele vor fi cele scontate sau nu. Jumatatile de masura, amatorismul sau atat de indragitul „lasa ca merge si asa“ constituie calea sigura catre productii nesatisfacatoare de ciuperci si concluzii gresite privind eficienta acestei culturi.
 
In ceea ce priveste alegerea tipului potrivit de spatiu/local destinat unei ciupercarii, variantele sunt multiple. Iata o sinteza a lor:
 

Spatii subterane existente

 
Acestea sunt potrivite pentru cultivarea ciupercilor, prezentand o buna izolare termica. Printre ele se numara: unele cariere de piatra, galerii de mina parasite, tuneluri si forturi dezafectate. Acest tip de spatiu poate sustine, in sistem clasic, doua cicluri de cultura pe an, fara instalatii de incalzire-racire, chiar si trei cicluri – cu incalzire in perioada rece.
 
In cadrul centurii de forturi vechi de o suta de ani din jurul Bucurestilor, au fost organizate ciupercarii in sistem clasic pentru „champignon“ inca din anii ’50 -’60 ai secolului trecut la Chitila, Jilava si Mogosoaia.

Ciupercaria de la Mogosoaia a functionat in anii ’80 cu tehnologie bizonala: compostul asezat in lazi de lemn si pasteurizat cu abur in sali speciale era apoi dus in fort, unde se desfasura ciclul de cultura propriu-zis. Ulterior, s-a trecut la productia in saci.
 
In Franta si S.U.A. functioneaza cele mai mari ciupercarii intensive organizate in foste cariere de calcar: cu sali de pasteurizare, incubare si productie – toate in subteran.
 
Compostul FAZA II/FAZA III poate creste numarul ciclurilor de productie anuale, cu conditia instalarii unor echipamente de ventilatie si clima corespunzatoare.
 
Exista parerea – bine inradacinata in mentalul colectiv – ca ciupercariile cele mai bune sunt cele organizate in spatii subterane.
 
Aceasta opinie are la baza doua adevaruri incontestabile: primele ciupercarii s-au dezvoltat in astfel de spatii si ele ofera conditii de izolare termica foarte buna. Nu sunt luate in considerare insa si se uita de imbunatatirile de ordin constructiv – renovarea, compartimentarile, accesul s.a. – care trebuie facute pentru un flux tehnologic normal. In acelasi timp, nusunt luate in calcul alte aspecte, precum asigurarea ventilatiei sau controlul bolilor si daunatorilor culturii in astfel de spatii – mult mai greu de curatat si dezinfectat.
 

Localuri cu alta destinatie initiala, dar care pot fi adaptate

 
Exista o mare diversitate de spatii construite, care nu mai sunt folosite pentru scopul initial: grajduri dezafectate, puiernite, crame, pivnite, subsoluri, depozite, etc.
 
In multe din ele se poate organiza, fara prea mari cheltuieli – dar nici cu mari pretentii! – o cultura sezoniera, in sistem clasic. Pentru unii, acesta este tipul de spatiu convenabil pentru ciupercaria „hobby“, mai ales cand suprafetele in cauza sunt mici (50-100 mp). In ele se poate executa, de regula, un ciclu de toamna (august-decembrie), fara incalzire tehnica.
 
Cu cat suprafetele disponibile sunt mai mari (peste 400-500 mp), cu atat mai serios este acest argument pentru optiunea amenajarii unei ciupercarii, cu investitiile de rigoare: pentru adaptarea constructiei, mobilierul camerelor, instalatiile si echipamentele necesare.
 
Vom prezenta un exemplu orientativ de cum puteti transforma si amenaja un fost grajd de animale intr-o ciupercarie de tip intensiv bizonal. De fapt, pentru cultivator este un local care dispune doar de camere de cultura. Substratul este introdus gata pasteurizat si insamantat, eventual si incubat.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Recoltarea. Cum se culeg ciupercile?
Recoltarea. Cum se culeg ciupercile?
Recoltarea mecanizata este posibila in sistemul cu paturi suprapuse dezvoltat de olandezi si se...
Cultivarea ciupercilor: Insamantarea substratului de cultura la ciuperci
Cultivarea ciupercilor: Insamantarea substratului de cultura la ciuperci
Atentie! Nu se utilizeaza spori ca material de insamantare in ciupercarii. Pentru insamantare, in...
Producatorii de ciuperci au cerut sprijin financiar la Ministerul Agriculturii
Producatorii de ciuperci au cerut sprijin financiar la Ministerul Agriculturii
Potrivit lui Eugen Bajenaru, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Ciuperci din...
Salaj: Productia de ciuperci a judetului e estimata la 7000 de tone anual
Salaj: Productia de ciuperci a judetului e estimata la 7000 de tone anual
Potrivit datelor centralizate de Directia Agricola Judeteana si estimarilor realizate de...

Ultima ora

Subventii APIA 2025: cati bani se dau pe hectar si pe culturi
Subventii APIA 2025: cati bani se dau pe hectar si pe culturi
Ce este subventia APIA   Subventia APIA este o plata nerambursabila acordata...
Black Friday 2025 la FineStore, o sarbatoare a aromelor, a calitatii si a celor mai mici preturi din tot anul. Descoperă discounturile la mii de produse!
Black Friday 2025 la FineStore, o sarbatoare a aromelor, a calitatii si a celor mai mici preturi din tot anul. Descoperă discounturile la mii de produse!
Stocurile sunt generoase, dar nu amana prea mult cumparaturile, pentru ca exista cerere pe masura...
Plante care rezista iarna afara in Romania
Plante care rezista iarna afara in Romania
Plante ornamentale rezistente la frig Printre cele mai populare plante ornamentale care pot...
Pregatirea solului - primul pas catre o recolta bogata si sanatoasa
Pregatirea solului - primul pas catre o recolta bogata si sanatoasa
Pregatirea solului nu se rezuma doar la o simpla aratura, ci presupune o serie de etape care...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Anunturi
Vezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.