Valoarea productiei agricole a ajuns la 110 miliarde de lei
Valoarea productiei agricole a crescut cu 0,6% in 2023, fata de anul precedent, totalizand 109,89 miliarde lei preturi curente, conform datelor definitive publicate de Institutul National de Statistica.
In ceea ce priveste productia vegetala in 2023, aceasta a crescut cu 2,1%, pana la valoarea de 66,26 miliarde de lei in preturi comparabile. Productia animala a scazut cu 2,5% consemnand o valoare de 40,65 miliarde de lei.
In plus, productia vegetala detine si in anul 2023 ponderea cea mai mare (60,3%) in structura valorii productiei ramurii agricole, in scadere comparativ cu anul anterior cu 5,3 puncte procentuale.
In 2023 fata de 2022, valoarea productiei vegetale a afisat cresteri in regiunile de dezvoltare Vest (+15%), Nord-Vest (+10,7%), Nord-Est (+9%), Sud-Est (+5,2%), Sud-Vest Oltenia (+3,3%), Centru (+2,3%).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Aceste scaderi au fost afisate in regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (-11,7%) si Bucuresti-Ilfov (-5,4%).
Valoarea productiei animale a inregistrat cresteri in regiunile de dezvoltare Centru si Vest (+1%) in anul 2023, fata de anul 2022. In celelalte regiuni de dezvoltare, valoarea productiei animale a inregistrat scaderi cuprinse intre 22% si 3,1%.
De asemenea, valoarea serviciilor agricole a afisat cresteri in regiunile de dezvoltare Centru (+41,3%), Nord-Vest (+30,6%), Vest (+18,7%), Bucuresti-Ilfov (+13,5%), iar celelalte regiuni de dezvoltare scaderi cuprinse intre 22,2% si 1,6%.
Productia vegetala are ponderea cea mai mare in productia ramurii agricole in toate regiunile de dezvoltare ale tarii, cu valori cuprinse intre 53,1% (regiunea de dezvoltare Centru) si 69,3% (regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia), conform statisticii.
In analiza nu este inclusa regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, nesemnificativa din punct de vedere al ponderii in valoarea productiei ramurii agricole la nivel national.
Comparativ cu anul 2022, structura valorii productiei ramurii agricole a afisat principalele cresteri in regiunile de dezvoltare Nord-Vest, Centru, Nord-Est (+1,1%) si Vest (+0,8%).
Cele mai importante scaderi au fost inregistrate in regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-3,4%) si Sud-Oltenia (-0,5%).
In structura productiei vegetale de anul trecut, ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare: Sud-Muntenia (21,5%), Sud-Est (16,5%) si Nord-Est (14,8%), in timp ce, in structura productiei animale a aceluiasi an, ponderea cea mai mare o au regiunile de dezvoltare: Nord-Est (20%), Nord-Vest si Centru (15,3%), Sud-Muntenia (14,8%) si respectiv Sud-Est (12,6%).
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.