Instalarea tinerilor fermieri. Nemultumiri legate de Ghidul solicitantului
Publicat la data de 14 Sep. 2023 in:
Diverse In luna octombrie a acestui an se va lansa linia de finantare pentru instalarea tinerilor fermieri, potrivit anuntului recent dat de directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
Cu toate acestea, nemultumirile legate de ghidul solicitantului nu intarzie sa apara.
Potrivit fermierilor si consultantilor, actualele conditii sunt discriminatorii, avantajand unele sectoare in detrimentul altora.
"Instalarea tinerilor fermier este singura dintre interventii care a ramas in suma forfetara. Discutiile din jurul ghidului au fost foarte intense, am inteles ca si in ultimul comitet de monitorizare s-a discutat foarte mult pe marginea acestui ghid.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Discutand acum despre instalarea tinerilor fermieri, pot sa trag o concluzie, si anume ca actualul ghid consultativ blocheaza accesul egal la finantare nerambursabila pentru tinerii fermieri.
Pornind de la eligibilitate, s-a discutat de fiecare data ca eligibilitatea pentru tanarul fermier care acceseaza aceasta forma de sprijin este sa aiba minim 12.000 SO.
In actualul ghid avem 12.000 SO pentru zona nationala, 8.000 SO pentru zona montana si 2.300 SO pentru fermele exclusiv legate de legumicultura in spatii protejate. 2.300 de SO din spatii protejate inseamna 1.000 mp de solar, ceea ce nu este corect.
Discutam despre instalarea tinerilor fermieri, care se face la nivel national. In momentul cand acordam aceasta facilitate, sa putem sa intram cu o suprafata atat de mica de spatii protejate la finantare, este clar ca e o masura discriminatorie in raport cu ceilalti fermieri.
Instalarea se face la nivel national, nu doar in bazinele legumicole. Din perspectiva ghidului, daca va ramane asa, pomicultura, cresterea animalelor, cultura mare nu au niciun fel de sansa", a precizat Andra Popescu, consultant pentru fonduri europene.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.