Instalarea tinerilor fermieri. Nemultumiri legate de Ghidul solicitantului
Publicat la data de 14 Sep. 2023 in:
Diverse In luna octombrie a acestui an se va lansa linia de finantare pentru instalarea tinerilor fermieri, potrivit anuntului recent dat de directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
Cu toate acestea, nemultumirile legate de ghidul solicitantului nu intarzie sa apara.
Potrivit fermierilor si consultantilor, actualele conditii sunt discriminatorii, avantajand unele sectoare in detrimentul altora.
"Instalarea tinerilor fermier este singura dintre interventii care a ramas in suma forfetara. Discutiile din jurul ghidului au fost foarte intense, am inteles ca si in ultimul comitet de monitorizare s-a discutat foarte mult pe marginea acestui ghid.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Discutand acum despre instalarea tinerilor fermieri, pot sa trag o concluzie, si anume ca actualul ghid consultativ blocheaza accesul egal la finantare nerambursabila pentru tinerii fermieri.
Pornind de la eligibilitate, s-a discutat de fiecare data ca eligibilitatea pentru tanarul fermier care acceseaza aceasta forma de sprijin este sa aiba minim 12.000 SO.
In actualul ghid avem 12.000 SO pentru zona nationala, 8.000 SO pentru zona montana si 2.300 SO pentru fermele exclusiv legate de legumicultura in spatii protejate. 2.300 de SO din spatii protejate inseamna 1.000 mp de solar, ceea ce nu este corect.
Discutam despre instalarea tinerilor fermieri, care se face la nivel national. In momentul cand acordam aceasta facilitate, sa putem sa intram cu o suprafata atat de mica de spatii protejate la finantare, este clar ca e o masura discriminatorie in raport cu ceilalti fermieri.
Instalarea se face la nivel national, nu doar in bazinele legumicole. Din perspectiva ghidului, daca va ramane asa, pomicultura, cresterea animalelor, cultura mare nu au niciun fel de sansa", a precizat Andra Popescu, consultant pentru fonduri europene.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Tot ce trebuie sa stii despre un buldoexcavator
Atunci cand o echipa de constructori trebuie sa execute lucrari terasiere complexe - sapaturi, incarcare cu pamant, mutare de materiale - folosesc un buldoexcavator sau, de ce nu, o flota intreaga de buldoexcavatoare. Aceste utilaje versatile reprezinta un adevarat avantaj pe orice santier.... citeste mai mult>>
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>