ASFOR: Sectorul forestier predictibil are nevoie de finantare
Publicat la data de 02 Mai. 2022 in:
Diverse Timp de 30 de ani sectorul forestier traverseaza o nesfarsita tranzitie, unde lipsa intelegerii, a viziunii si a unui consens cat mai larg asupra principiilor de dezvoltare a politicii forestiere nationale a condus doar spre deservicii si complicatii, conform Asociatiei Forestierilor din Romania.
Avand in vedere legile nerespectate asupra taierilor si operatorii economice ce nu au beneficiat de vreun spijin, sectorul forestier este in declin. "Cata vreme legile sunt scrise doar pentru "a da bine" la un public indoctrinat cu tema taierilor ilegale si nu se bazeaza pe principii si pe o strategie coerenta, cata vreme operatorii economici din domeniul forestier nu au avut pana acum niciun sprijin pentru dezvoltare, nu putem vorbi de predictibilitate", se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Forestierilor din Romania, transmis AGERPRES.
In sens peiorativ, in ultimii 30 de ani ne-am bucurat de o constanta "lipsa de predictibilitate si de transparenta", unde bruma de transparenta castigata cu greu este amenintata la fiecare propunere de modificare a unor acte normative. Acolo unde sistemul ascunde prin legi transparenta si normalitatea nu se poate introduce predictibilitatea. "Cel mai ingrijorator aspect este faptul ca politicile actuale nu vizeaza obtinerea unor rezultate concrete, ci respectarea unor proceduri greoaie, neconcludente, care nu tintesc eficienta si care presupun sarcini administrative, adesea inutile, ce alimenteaza spirala greselilor", subliniaza ASFOR. Asociatia vrea sa reseteze acest cadru, sa pastreze principiile durabile din silvicultura romaneasca, pe care sa le completeze cu eficienta si noile concepte de bioeconomie si dezvoltare durabila, in care pilon central sa fie individul, adica: arborele (padurea) si forestierul (comunitatea). "Urmatorii ani sunt critici, iar reinstalarea predictibilitatii poate fi facuta prin finantare, formare profesionala, dotarea cu utilaje moderne si dezvoltarea infrastructurii forestiere", precizeaza ASFOR.
Proiectul de Strategie Nationala Forestiera
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Asociatia Forestierilor din Romania a gazduit la Busteni, sambata, un dialog intre operatorii economici din sectorul forestier si de prelucrare a lemnului din Romania, reprezentantii Ministerului Mediului, RNP Romsilva si mediului universitar.
Invitatii au sustinut necesitatea constructiei predictibile si echilibrate din punct de vedere economic, social si de mediu a sectorului forestier, conform interventiilor acestora. Proiectul de Strategie Nationala Forestiera va cuprinde toate aceste directii pe care se poate consolida un viitor mai bun pentru acest sector. Avand in vedere ca sursele nationale vitale ale Romaniei sunt padurea si lemnul, acestea ar trebui protejate si finantate.
Sunt rugati ca toti cei din domeniu sa actioneze pentru transparenta, normalitate, corectitudine, specializare, comunicare, implicare, promovare, colaborare, echilibru si incluziune. ASFOR face acest apel cu certitudinea ca impreuna se pot realiza schimbari.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>