Bociu: Viziunea mea a fost sa transform institutia intr-un pilon al securitatii alimentare
Publicat la data de 21 Nov. 2024 in:
Diverse Dezvoltarea Romaniei in plan extern este conditionata de capacitatea de a exporta produsele conforme cu cerintele internationale. Deschiderea de noi piete de desfacere si cresterea competitivitatii companiilor romanesti sunt printre obiectivele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a declarat presedintele institutiei, Alexandru Bociu.
"Viziunea mea, in calitate de presedinte al Autoritatii, a fost sa transform institutia intr-un pilon esential al securitatii alimentare si al competitivitatii economice a Romaniei pe pietele internationale.
Mi-am propus sa intaresc capacitatea ANSVSA de a reglementa si coordona eficient toate activitatile din lantul alimentar, de la productia materiilor prime pana la consumator, asigurandu-ne ca produsele romanesti respecta cele mai inalte standarde de calitate si siguranta. (...). Printre actiunile strategice prioritare pe care le-am intreprins se numara extinderea accesului pe piete externe si crearea de oportunitati pentru producatorii locali.
Am pus accentul pe deschiderea de noi piete de desfacere si pe cresterea competitivitatii companiilor romanesti, intelegand ca dezvoltarea Romaniei in plan extern este conditionata de capacitatea noastra de a exporta produse conforme cu cerintele internationale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sincronizarea noastra cu ceilalti actori implicati a fost esentiala pentru sprijinirea comertului international, prin deschiderea unor noi piete externe, precum Maroc, Algeria, Turcia, Qatar, Azerbaidjan, Capul Verde, Kenya, China, Indonezia, Emiratele Arabe Unite, Israel si SUA. Au fost consolidate noi cooperari bilaterale, am mentinut un dialog continuu si un schimb de bune practici cu omologii de pretutindeni si am urmarit interesele producatorilor locali, companii solide care merita toata sustinerea noastra.
Am facut pasi importanti pentru ca acestia sa aiba o vizibilitate crescuta pe piata globala", a transmis Alexandru Bociu, la un eveniment de celebrare a 20 de activate a ANSVSA.
Acesta a mentionat ca alaturi de cele 42 de Directii Sanitare Veterinare si cele 3 institute (Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar), Autoritatea isi reafirma angajamentul de a intensifica un control eficient si de a-si consolida capacitatile analitice.
Presedintele ANSVSA a transmis ca proiectul de dezvoltare a unui sistem informatic digitalizat in domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, cu o valoare a investitiei de aproximativ 20 de milioane de euro din fonduri europene, a primit aviz pozitiv, acesta fiind un pas esential al procesului de achizitie publica.
In opinia sa, comunicarea este extrem de importanta, in contextul in care subiectele legate de alimentatie sunt de multe ori "invaluite in controverse si zgomot de fundal".
De asemenea, Bociu l-a citat pe omul de stiinta francez, pionier in domeniul micobiologiei, Louis Pasteur, pentru a arata importanta profesiei de medic veterinar.
"Sunt mandru, atat in calitatea mea de medic veterinar, cat si in cea de conducator al acestei institutii, ca fac parte din acest corp profesional nobil, despre care marele Louis Pasteur spunea: "Medicul uman salveaza omul, medicul veterinar salveaza omenirea."
Aceste cuvinte ne reamintesc misiunea noastra fundamentala, aceea de a proteja nu doar animalele, ci si sanatatea publica si bunastarea intregii societati. Mandria de a face parte din acest domeniu este o sursa constanta de inspiratie si motivatie pentru noi toti", a subliniat el.
Necesitatea infiintarii acestei structuri guvernamentale, independente si autonome, a rezultat in urma recomandarilor UE, exprimate in cadrul Regulamentului 178/2002.
Parcursul institutiei incepe din 2003, cand in urma recomandarilor UE si cu sprijinul acesteia, printr-un program PHARE, se infiinteaza Agentia Romana pentru Siguranta Alimentelor.
Aceasta se uneste ulterior cu Agentia Nationala Sanitara Veterinara, formandu-se prin OG 42/2004, Agentia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Ulterior, prin aparitia Legii 215/2004, institutia se transforma in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
ANSVSA in calitate sa de autoritate nationala de reglementare in domeniul veterinar si pentru siguranta alimentelor, este structura de contact cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara si reprezinta Punctul National de Contact pentru Codex Alimentarius.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>