ANSVSA anunta 47 de focare de pesta porcina
Publicat la data de 03 Nov. 2022 in:
Diverse Un numar de 47 de focare de pesta porcina mai erau active miercuri. Dintre acestea, 44 de focare au fost depistate la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, potrivit Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
In ceea ce priveste cele trei focare de la nivelul exploatatiilor, una dintre acestea a fost depistata la o exploatatie din judetul Timis, cu 39.191 de capete porcine. De asemenea, aceasta a fost confirmata in data de 11 octombrie 2022 prin buletinul de analiza rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA emis de Laboratorul National de Referinta pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala.
Potrivit datelor preliminare ale anchetei epidemiologice, toate indiciile conduc la concluzia ca factorul uman a fost cea mai probabila cale de patrundere a bolii.
Un alt focar a fost confirmat pe data de 25 octombrie la o exploatatie comerciala din judetul Iasi, cu 19.983 de capete de porcine. In acest sens, toate indiciile au condus spre factorul uman, care ar reprezenta cea mai probabila cale de patrundere a bolii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, cea de-a treia exploatatie comerciala depistata de ANSVSA a fost in judetul Iasi, cu 3.566 de capete porcine, confirmata in data de 27 octombrie. In cazul acestei anchete epidemiologice, calea de patrundere a bolii este reprezentata de popularea fermei in data de 23 octombrie cu porcine provenite de la exploatatia comerciala din Iasi, confirmata cu PPA in data de 25 octombrie.
Din anul 2017 pana in prezent au fost stinse 5.843 de focare de pesta porcina africana informeaza ANSVSA.
Totodata, de la prima semnalare a prezentei virusului in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 6.787 de cazuri la mistreti in 41 de judetele. Cazurile de PPA la mistreti se sting dupa cel putin 2 ani de la aparitia lor, potrivit prevederilor europene.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>