Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regulile ANSVSA referitoare la sacrificarea mieilor de Paste

regulile-ansvsa-referitoare-la-sacrificarea-mieilor-de-paste

Sacrificarea mieilor pentru comercializare, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, se poate face doar dupa reguli stricte anuntate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). De altfel, inspectorii ANSVSA au demarat deja controale tematice specifice, pentru a asigura un comert cu alimente sigure si a preveni aparitia de toxiinfectii alimentare.


Potrivit ANSVSA, controalele au urmarit verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala si nonanimala, precum si din unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).

Fiecare DSVSA judeteana/a Municipiului Bucuresti a stabilit un program de lucru pentru perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Sarbatorilor Pascale Ortodoxe, in baza caruia medicii veterinari vor efectua controale si verificari asupra modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor.
 

Regulile ANSVSA pentru sacrificarea mieilor de Paste

 
– fermele/exploatatiile de unde vor fi livrate animalele pentru taiere, precum si operatorii din domeniul alimentar care desfasoara activitati de taiere, procesare, depozitare, transport/distributie si comercializare a carnii de miel si a produselor derivate din aceasta detin autorizare/inregistrare sanitara veterinara eliberata in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon


Ciuperci Champignon - O afacere de milioane Milioanele TALE Ciupercile champignon Agaricus sunt cultivate inca din secolul XVII Cercetarile si experimentele au demonstrat eficienta culturii de Agaricus precum si calitatile culinare deosebite ale acestei ciuperci In prezent cultura ciupercilor champignon se extinde tot mai mult...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
– vor fi admise pentru sacrificare in vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzatoare de sanatate certificate de sanatate (documente privind informatiile de lant alimentar) si care sunt identificate si inregistrate in Baza Nationala de Date, conform legislatiei in vigoare, insotite de documente sanitare veterinare de miscare, crescute in ferme, localitati si zone indemne de boli transmisibile;
 
– respectarea regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului, abatorizarii sau taierii, conform prevederilor legale in vigoare;
 
Inspectorii DSVSA, in colaborare cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene si, respectiv, ai Municipiului Bucuresti, vor efectua controale in trafic asupra transporturilor de animale pentru:
 
* verificarea conditiilor de igiena, a dezinfectiei si a documentelor de autorizare sanitar-veterinare a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor;

* verificarea documentele insotitoare ale animalelor (certificate veterinare, care sa ateste sanatatea mieilor si documente, care sa cuprinda informatii despre lantul alimentar).
 
– sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA;
 
– sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate si autorizate temporar, organizate in conditiile legii, in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie, carnea rezultata in urma sacrificarii fiind destinata direct consumatorului final, fiind interzisa comercializarea acesteia prin unitatile de comercializare cu amanuntul;
 
– spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa fie situate in zone in care nu au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor;
 
Functionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 9-16 aprilie 2022 (premergatoare Pastelui catolic), respectiv, in perioada 9-23 aprilie (premergatoare Pastelui ortodox), intre orele 07:00 – 17:00.
 
Decizia privind organizarea activitatii din punct de vedere sanitar veterinar in locurile de sacrificare special amenajate temporar revine DSVSA, numai in cazul in care exista solicitari scrise din partea unor primarii sau prefecturi si numai daca in aceste locuri se respecta conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare a SNCU, stabilite de legislatia sanitara veterinara. DSVSA judetene si a Municipiului Bucuresti vor permite infiintarea spatiilor de sacrificare special amenajate temporar numai daca este absolut necesar, tinand cont de urmatoarele aspecte:
 
- distante mari fata de abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare;
- numarul mare de miei destinati sacrificarii in aceasta perioada, care trebuie sa fie peste capacitatea de sacrificare proiectata a abatoarelor autorizate sanitar-veterinar din vecinatate;
- asigurarea la nivel local a numarului suficient de personal sanitar–veterinar permanent, care sa realizeze controlul ante-mortem si post-mortem al animalelor si care sa poata dispune masuri in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare.

In cazul in care, in baza unei analize detaliate, se dispune organizarea si amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea sigurantei alimentelor revine DSVSA si autoritatilor locale.
 

Precizari referitoare la carnea de miel

 
– loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare si sunt insotite de certificat sanitar-veterinar;
 
– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar, se obtine numai la cererea directa a consumatorilor si numai dupa efectuarea examenului ante si post mortem, neputand fi livrata, in vederea comercializarii, catre alte unitati din domeniul alimentar, inregistrate/autorizate sanitar veterinar;
 
– marcarea carcaselor de miei se realizeaza cu respectarea prevederilor legale, referitoare la marcarea si certificarea sanitar-veterinara a carnii proaspete si la marcarea produselor de origine animala destinate consumului uman;
 
– marcarea carnii de miel, rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar, se realizeaza cu o marca de sanatate speciala de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana/a Municipiului Bucuresti;
 
– depozitarea si comercializarea carnii de miel trebuie sa se realizeze in spatii adecvate, cu asigurarea temperaturii si a starii de igiena corespunzatoare;
 
– respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel in stare refrigerata sau congelata.
 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Urmareste-ne pe Google News
Newsletter gratuit
AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016