Regulile ANSVSA referitoare la sacrificarea mieilor de Paste
Publicat la data de 13 Apr. 2022 in:
Diverse Sacrificarea mieilor pentru comercializare, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, se poate face doar dupa reguli stricte anuntate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). De altfel, inspectorii ANSVSA au demarat deja controale tematice specifice, pentru a asigura un comert cu alimente sigure si a preveni aparitia de toxiinfectii alimentare.
Potrivit
ANSVSA, controalele au urmarit verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala si nonanimala, precum si din unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).
Fiecare DSVSA judeteana/a Municipiului Bucuresti a stabilit un program de lucru pentru perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Sarbatorilor Pascale Ortodoxe, in baza caruia medicii veterinari vor efectua controale si verificari asupra modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor.
Regulile ANSVSA pentru sacrificarea mieilor de Paste
– fermele/exploatatiile de unde vor fi livrate animalele pentru taiere, precum si operatorii din domeniul alimentar care desfasoara activitati de taiere, procesare, depozitare, transport/distributie si comercializare a carnii de miel si a produselor derivate din aceasta detin autorizare/inregistrare sanitara veterinara eliberata in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
– vor fi admise pentru sacrificare in vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzatoare de sanatate certificate de sanatate (documente privind informatiile de lant alimentar) si care sunt identificate si inregistrate in Baza Nationala de Date, conform legislatiei in vigoare, insotite de documente sanitare veterinare de miscare, crescute in ferme, localitati si zone indemne de boli transmisibile;
– respectarea regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului, abatorizarii sau taierii, conform prevederilor legale in vigoare;
Inspectorii DSVSA, in colaborare cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene si, respectiv, ai Municipiului Bucuresti, vor efectua controale in trafic asupra transporturilor de animale pentru:
* verificarea conditiilor de igiena, a dezinfectiei si a documentelor de autorizare sanitar-veterinare a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor;
* verificarea documentele insotitoare ale animalelor (certificate veterinare, care sa ateste sanatatea mieilor si documente, care sa cuprinda informatii despre lantul alimentar).
– sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA;
– sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate si autorizate temporar, organizate in conditiile legii, in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie, carnea rezultata in urma sacrificarii fiind destinata direct consumatorului final, fiind interzisa comercializarea acesteia prin unitatile de comercializare cu amanuntul;
– spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa fie situate in zone in care nu au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor;
Functionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 9-16 aprilie 2022 (premergatoare Pastelui catolic), respectiv, in perioada 9-23 aprilie (premergatoare Pastelui ortodox), intre orele 07:00 – 17:00.
Decizia privind organizarea activitatii din punct de vedere sanitar veterinar in locurile de sacrificare special amenajate temporar revine DSVSA, numai in cazul in care exista solicitari scrise din partea unor primarii sau prefecturi si numai daca in aceste locuri se respecta conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare a SNCU, stabilite de legislatia sanitara veterinara. DSVSA judetene si a Municipiului Bucuresti vor permite infiintarea spatiilor de sacrificare special amenajate temporar numai daca este absolut necesar, tinand cont de urmatoarele aspecte:
- distante mari fata de abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare;
- numarul mare de miei destinati sacrificarii in aceasta perioada, care trebuie sa fie peste capacitatea de sacrificare proiectata a abatoarelor autorizate sanitar-veterinar din vecinatate;
- asigurarea la nivel local a numarului suficient de personal sanitar–veterinar permanent, care sa realizeze controlul ante-mortem si post-mortem al animalelor si care sa poata dispune masuri in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare.
In cazul in care, in baza unei analize detaliate, se dispune organizarea si amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea sigurantei alimentelor revine DSVSA si autoritatilor locale.
Precizari referitoare la carnea de miel
– loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare si sunt insotite de certificat sanitar-veterinar;
– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar, se obtine numai la cererea directa a consumatorilor si numai dupa efectuarea examenului ante si post mortem, neputand fi livrata, in vederea comercializarii, catre alte unitati din domeniul alimentar, inregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea carcaselor de miei se realizeaza cu respectarea prevederilor legale, referitoare la marcarea si certificarea sanitar-veterinara a carnii proaspete si la marcarea produselor de origine animala destinate consumului uman;
– marcarea carnii de miel, rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar, se realizeaza cu o marca de sanatate speciala de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana/a Municipiului Bucuresti;
– depozitarea si comercializarea carnii de miel trebuie sa se realizeze in spatii adecvate, cu asigurarea temperaturii si a starii de igiena corespunzatoare;
– respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel in stare refrigerata sau congelata.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.