Prevenirea canibalismului la pesti
Manifestarea canibalismului la tineretul de somn este o problema in majoritatea fermelor, mai frecventa in cazul somnului african (Clarias gariepinus).
Pentru a combate canibalismul la specia Clarias, se iau urmatoarele masuri ce pot fi transpuse si la somnul european:
Se va efectua foarte des furajarea. Pentru a nu fi nevoiti sa furajati manual, puteti monta hranitoare automate. Aveti grija ca pestii sa primeasca suficient furaj pe parcursul zilei (intre 5 si 1,5% din masa corporala pe zi in functie de varsta), iar la un tain cantitatea de furaj sa fie suficient de mare pentru a ajunge la toate exemplarele.
Se asigura o densitate ridicata la populare. La densitati mici, somnii fi percep pe ceilalti indivizi ca pe o prada si pot sa se atace intre ei. Fiind aglomerati, acestia au instinctul de grup. Intregul grup se comporta ca un organism. Densitatea mare creste si competitia pentru mancare, motiv pentru care prima masura trebuie respectata cu strictete.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Oferirea de conditii de siguranta. Somnul european, spre deosebire de cel african se simte in siguranta la adancimi mari sau la intuneric. Somnul african percepe siguranta cand face parte dintr-un grup foarte mare. Simtindu-se in siguranta, pestele este calm si atata timp cat i se ofera furaje suficiente nu va ataca alti colocatari ai bazinului, daca acestia sunt de aceeasi dimensiune cu el.
Astfel ajungem la urmatoarea si ultima masura: Sortarea pe categorii de marime. Este o operatiune ce trebuie efectuata in randul tineretului de cel putin trei ori. Mentionam din nou ca manipularea trebuie sa se efectueze cu deosebita grija. In acest scop, manipularea se va efectua intr-o zi in care de cu seara s-au inlaturat obloanele sau scandurile ce ofereau intunericul.
Astfel, lumina in hala va creste in intensitate treptat dimineata, reducandu-se stresul. Se va scadea nivelul apei pe cat posibil in cazul bazinelor cu sistem de evacuare telescopic, iar grupul de pesti va fi dispersat pe parcursul sortarii.
Pestii se introduc in galeti sau cutii mari din plastic cu apa. Se vor scoate exemplarele cele mai mari si apoi cele mai mici si acestea se vor introduce separat in alte bazine in care exista exemplare mari sau, respectiv, mici. Oricare ar fi metoda de sortare, ce poate fi stabilita de orice fermier, important este sa se incerce distribuirea pestilor in bazine pe categorii de dimensiune si totusi sa se pastreze densitatile de biomasa in limitele acceptate de sistem.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>